Ο “πόλεμος” των φύλων: Πώς αντιδρούν στο άγχος άνδρες και γυναίκες

Ο “πόλεμος” των φύλων: Πώς αντιδρούν στο άγχος άνδρες και γυναίκες

Νέα έρευνα από τη Βιέννη εντοπίζει ένα μεγάλο χάσμα στο πώς ανταποκρίνονται τα δύο φύλα σε στρεσογόνες καταστάσεις

Σε περιόδους στρες, οι γυναίκες στρέφονται σε φίλους, ενώ οι άνδρες γίνονται εσωστρεφείς. Κλισέ; Ίσως, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα απολύτως αληθινό.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ψυχολόγο Claus Lamm του πανεπιστημίου της Βιέννης αναφέρει ότι άνδρες και γυναίκες αντιδρούν με αντίθετους τρόπους σε καταστάσεις στρες.

Οι άνδρες γίνονται πιο εγωκεντρικοί, ενώ οι γυναίκες αυξάνουν την ικανότητά τους να κατανοήσουν την οπτική γωνία των άλλων.

“Οι δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης στις γυναίκες βελτιώνονται σε συνθήκες πίεσης”, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Συγκεκριμένα παρατήρησαν πως το άγχος ώθησε γυναίκες να παρακάμψουν τα φυσιολογικά επίπεδα του εγωκεντρισμού και να παρουσιάσουν αυξημένη ενσυναίσθηση.

Το αντίθετο φαίνεται πως ισχύει για τους άνδρες.

Πήραν 40 άνδρες και 40 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 18 και 40. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στο όχι και τόσο ευχάριστο Trier Social Stress Test. Οι υπόλοιποι πέρασαν το ίδιο χρονικό διάστημα σε ευχάριστες και μη αγχωτικές δραστηριότητες.

Όλοι εκτέλεσαν τρεις δραστηριότητες που είχαν σκοπό να μετρήσουν την ικανότητά τους να διακρίνουν τα δικά τους συναισθήματα και τις αντιλήψεις από εκείνες των άλλων. Στη μία, καθοδηγήθηκαν να μετακινήσουν αντικείμενα σε ένα ράφι σύμφωνα με τις οδηγίες ενός σκηνοθέτη.

Αυτό απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να διαχωρίσουν τη δική τους οπτική από αυτή του σκηνοθέτη. Οι στρεσαρισμένες γυναίκες ήταν καλύτερες από τις χαλαρές στο να αντιληφθούν την πλευρά των άλλων.

Για τους άνδρες όμως το άγχος είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, μειώνοντας την ικανότητά τους να κατανοήσουν τι σκεφτόταν ή αισθανόταν κάποιος άλλος.

Αυτό δείχνει πως οι άνδρες αντέδρασαν με τρόπο που εξοικονομούσε την ενέργειά τους για να αντιμετωπίσουν αυτό που φοβούνται ότι έρχεται. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά υιοθέτησαν μια προσέγγιση τύπου “γίνομαι φίλη”.

“Οι άνδρες και οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν τις ίδιες φυσιολογικές αντιδράσεις σε αγχωτικές καταστάσεις. Διέφεραν ως προς τη μέθοδο αντιμετώπισής τους”, σημειώνουν οι ερευνητές. 

Δεν είναι σίγουροι για τους λόγους που κρύβονται πίσω από τον διαχωρισμό των φύλων που ανακάλυψαν. Σε προηγούμενη έρευνα είχε βρεθεί πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να αναζητήσουν κοινωνική υποστήριξη.

“Σε ορμονικό επίπεδο, η διαφορά των φύλων θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί από την ορμόνη της ωκυτοκίνης” σημείωσε η Giorgia Silani του International School for Advanced Studies (SISSA) στην Ιταλία.

Η ωκυτοκίνη είναι ορμόνη που συνδέεται με τις κοινωνικές συμπεριφορές και προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε πως σε συνθήκες στρες εμφάνισαν τη συγκεκριμένη ορμόνη σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι πολύ διαφορετικές μέθοδοι μπορεί να οδηγήσουν σε παραξηγήσεις, θυμό και περισσότερο στρες.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα επισημαίνει πως και οι δύο αντιδράσεις είναι αυτόματες και ίσως έχουν κάποια βάση στη βιολογία.

Πηγή: psmag.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα