Αίτημα για προ ημερησίας στη Βουλή καταθέτει η Ν.Δ

Αίτημα για προ ημερησίας στη Βουλή καταθέτει η Ν.Δ
, , 6 2015. SOOC

Ο Ευ. Μεϊμαράκης αρνήθηκε κλειστή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, καλώντας τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή και προειδοποιώντας τον να μην κάνει κίνηση εκτός ευρώ χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών. Αποκάλυψε ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση άμεσα καταθέτει απόψε η Νέα Δημοκρατία, με στόχο να πιέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτεί ότι θα φέρει συμφωνία και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Διαφορετικά, λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποκαλυφθεί ότι στόχος του ήταν και ειναι στην πραγματικότητα η ρήξη.

Την εκτίμηση ότι αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο του πρωθυπουργού έκαναν άπαντες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ και ο νέος πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδειξε ότι θεωρεί πως ο πρωθυπουργός ειτε έχει επιλέξει το Grexit είτε οδηγείται σε δύσκολη συμφωνία και σχεδιάζει να καταστήσει συνυπεύθυνες και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Το αίτημα θα έχει τις υπογραφές όλων των βουλευτών της Ν.Δ αν και βάσει του άρθρου 143 του κανονισμού της Βουλής απαιτούνται τα δύο τρίτα, σε μία συμβολική κίνηση. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση και εάν θα διεξαχθεί.

Ο στόχος της Ν.Δ και του κ. Μεϊμαράκη είναι να πιέσει αφενός την κυβέρνηση να μην επιλέξει ένα Grexit και αφετέρου να μην αποδεχθεί η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνες που τυχόν επιχειρήσει να μοιράσει ο πρωθυπουργός.

Για αυτό και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ αρνήθηκε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, προτού ο κ.Τσίπρας ενημερώσει τη Βουλή. Να μοιράσει τις ευθύνες, αλλά να ξέρουμε τι λέει, είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι θεωρεί πως ο πρωθυπουργός ειτε έχει επιλέξει το Grexit είτε οδηγείται σε δύσκολη συμφωνία, σχεδιάζει να καταστήσει συνυπεύθυνες και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Συνεργάτες του διευκρίνιζαν στη συνέχεια πως η άρνηση αφορά σε κλειστό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών χωρίς πρακτικά και χωρίς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σενάριο που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα σήμερα.

Ο κ.Μεϊμαράκης πέταξε το μπαλάκι και στον κ.Παυλόπουλο αποκαλύπτοντας με νόημα ότι του τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε για τις ευθύνες όλων. Κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση υπενθύμιση της δυνατότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκαλέσει εκλογες με την παραίτηση του.

“Κανεις δεν έχει δώσει στον κ.Τσίπρα εντολή ρήξης με τους Ευρωπαίους και δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση εκτός ευρώ χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών”, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ, ο οποιος αναρωτήθηκε ποιος συμβούλεψε τον κ.Τσίπρα να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο και να δώσει βήμα σε όλους τους εχθρούς της Ελλάδας και να δυσφημεί την Ελλάδα.

Απέδωσε επίσης την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση αποκλειστικά στον κ.Τσίπρα. “Χάθηκαν πέντε ολόκληροι μήνες και ακούω τον πρωθυπουργό να λέει οι δικοί μου πέντε μήνες φταίνε; Ναι οι δικοί σου πέντε μήνες φταίνε”, είπε. “Υποσχέθηκαν συμφωνία εντός 48 ωρών και τώρα εγκλωβισμένοι σε Συμπληγάδες, κακή συμφωνία ή καταστροφή χώρας” σημείωσε επίσης.

Ο κ.Μεϊμαράκης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Κώστα Καραμανλή, έκανε μνεία στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, αλλά κυρίως υπερασπίστηκε τον Αντώνη Σαμαρά και συμφώνησε μαζί του πως οι κίνδυνοι που προέβλεψε τώρα επαληθεύονται.

Ο κ.Σαμαράς άνοιξε τη συνεδρίαση με επιθέσεις στον κ.Τσίπρα και αναφορές δικαίωσης. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ τόνισε ότι αυτές μπορούν να περιμένουν μέχρι να φανεί ποια θα είναι η τύχη της χώρας και ζήτησε σε πολιτικό επίπεδο την έγκριση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία έλαβε δια χειροκροτήματος. Μετά την ομιλία Μεϊμαράκη, η συνεδρίαση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με τον κ.Καραμανλή να αποχωρει αμέσως μόλις ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ κατέβηκε από το βήμα.

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση και δευτερευόντως αναφορές στα εσωκομματικά οι βουλευτές

Την απόλυτη εμπιστοσύνη στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξέφρασε κατά την εν εξελίξει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι ο νέος πρόεδρος μπορεί να ενώσει το σύνολο των δυνάμεων της παράταξης.

“Ο δρόμος μπροστά μας είναι ο πιο δύσκολος της ζωής μας” είπε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε στα άρθρα 2 και 7 της συνθήκης της Λισαβώνας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «να βρεθούμε και με αναστολή δικαιωμάτων, όπως δικαίωμα ψήφου, αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα».

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα 51 δις και «πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει», επισημαίνοντας ότι «η παράταξη πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη».

Για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συμφώνησε ότι πρέπει να διεξαχθεί θεσμικά και όχι άτυπα και σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι «δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Η ΝΔ πρέπει να ενισχύσει στον πρωθυπουργό την ιδέα να πάει να διαπραγματευθεί, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει παρουσία μόνο σε θεσμικό επίπεδο (Βουλή, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εφόσον γίνει με πρακτικά και όχι κλειστό) και ζήτησε την ανασύνθεση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ, θέτοντας προς αυτό την παραίτηση του απο το άτυπο όργανο διάθεση του κ.Μεϊμαράκη.

Ο κ.Κακλαμάνης ήταν αυτός που παρότρυνε τους συναδέλφους του βουλευτές να εγκρίνουν δια χειροκροτημάτων την προεδρία Μεϊμαράκη. Είπε πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνέδριο της Ν.Δ με ατζέντα οργανωτικά και καταστατικά θέματα, καθώς και την επαναβεβαίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

“Δε θα επιτρέψω να γίνει τσίρκο η εκλογή από τη βάση. Οκτωβριο η διαδικασια εκλογής αν το επιτρεψουν οι συνθήκες” πρόσθεσε.

Ο Κώστας Γκιουλέκας κάλεσε τον κ.Μεϊμαράκη να ζητήσει από τον κ.Τσίπρα να δοθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στα κόμματα μέχρι την Παρασκευή ώστε να τις δουν και εάν χρειστεί να καλέσουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και το λαό σε εγρήγορση.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη συνεδρίαση την πρόταση που είχε καταθέσει δημοσίως από το πρωί μέσω twitter, δηλαδή να ενημερώσει ο πρωθυπουργός αύριο την ολομέλεια της Βουλής και να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστω κι αν δεν έχει τυπική αρμοδιότητα, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Στόχος, να δεσμευτεί ο κ.Τσίπρας σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε συμφωνία πάση θυσία.

Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε κουβέντα για διαδικασίες διαδοχής, να πάρουν πίσω τις δηλώσεις τους όσοι έσπευσαν να καταγραφούν ως υποψήφιοι αρχηγοι και να παραπεμφθεί η διαδικασία για Οκτώβριο. Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των οργάνων, καλώντας το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο να καταθέσει πρώτος την παραίτηση του.

Ο κ.Μεϊμαράκης απάντησε ότι ο γραμματέας έχει την εμπιστοσύνη του. Άλλωστε χθες κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μίλτος Βαρβιτσιώτης είπε στον κ.Μεϊμαράκη ότι η παραίτηση του ίδιου είναι στη διάθεση του και πως λογικά το ίδιο θα πράξουν και τα υπόλοιπα στελέχη, για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της Ν.Δ πως δε θα κάνει καμία παραίτηση αποδεκτή.

Ο κ.Βλάχος έθεσε το θέμα της συγκρότησης εκλογικού αγώνα προκειμένου η ΝΔ να είναι έτοιμη ανα πάσα στιγμή για εκλογές. Επίσης ζήτησε στις δηλώσεις τους τα “γαλάζια” στελέχη να αποφεύγουν να συνδέουν τη δικαίωση της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ με τις πολιτικές εξελίξεις.

Όταν δε ο κ.Βαρβιτσιώτης είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ο κ.Βλάχος σχολίασε “εγώ δεν έχω application”.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πρότεινε να υπάρξει ενημερωτικό υλικό που να παρουσιάζει πρακτικά ποιες θα ήταν οι συνέπειες εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, αλλά χωρίς κραυγές όπως τόνισε. Και αυτό διότι “με την έντονη κινδυνολογία πάθαμε αυτό με το βοσκό που φωνάζει λύκος και κανείς δεν τον πιστεύει”.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι “ανάμεσα στο μοντέλο Λούλα και το μοντέλο Τσάβες ο κ. Τσίπρας κλίνει πλέον επικίνδυνα προς το μοντέλο Τσάβες”.

“Υπάρχει ο κίνδυνος να τυφλωθούμε και να αυτοκτονήσουμε βγαίνοντας απο το ευρώ. Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση να πάει σε μια συμφωνία. Πρέπει να αναδείξουμε τους κινδύνους να γίνουμε Αλβανία του Νότου”, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα