Πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ να ψηφιστεί η συμφωνία με την τρόικα. Το τηλεφώνημα Στουρνάρα σε Παπανδρέου

Πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ να ψηφιστεί η συμφωνία με την τρόικα. Το τηλεφώνημα Στουρνάρα σε Παπανδρέου
ΒΟΥΛΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ως πιθανότερο σενάριο φέρεται η κατάθεση ενός νομοσχεδίου με δύο ή τρία άρθρα

Επί της διαδικασίας ελιγμοί, επί της ουσίας πίεση να ψηφιστεί το σύνολο των συμφωνηθέντων με την τρόικα, είναι η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία του ενός άρθρου και για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και τις διαφωνίες των παπανδρεϊκών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Της Βίκυς Σαμαρά

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ως πιθανότερο σενάριο φέρεται η κατάθεση ενός νομοσχεδίου με δύο ή τρία άρθρα. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στο προηγούμενο τετ α τετ του κ.Σαμαρά με τον κ.Βενιζέλο είχε συζητηθεί να έρθει πολυνομοσχέδιο- σκούπα με τις ρυθμίσεις σε ξεχωριστά άρθρα, ώστε να μην κατηγορηθούν για πολιτικό εκβιασμό.

 Όταν άρχισε να διαγράφεται η μορφή της συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου έκλεινε στη λογική “όλα σε ένα άρθρο” ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διαρροών, δεδομένων των αντιδράσεων βουλευτών στις ρυθμίσεις για το γάλα, το ψωμί και την ενιαία τιμή βιβλίου. Ο κ.Βενιζέλος όμως έθεσε βέτο εκ νέου χθες, ώστε να τηρήσει τις ισορροπίες με τους παπανδρεϊκούς. 

Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες θα αποτελέσουν ξεχωριστό άρθρο και είτε τα υπόλοιπα θα έλθουν σε ένα άρθρο, είτε οι φορολογικές ρυθμίσεις σε ένα και το λοιπό “πακέτο” των επίμαχων προτάσεων του ΟΟΣΑ συμπεριλαμβανομένων σε δεύτερο. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, πάντως είναι σαφές ότι στόχος είναι να τηρηθούν οι ισορροπίες αλλά να πιεστούν οι βουλευτές με κομψό τρόπο. 

Την ώρα μάλιστα που συναντιόταν ο κ.Σαμαράς με τον κ.Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τηλεφωνούσε στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να του αναλύσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προφανώς να διερευνήσει τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος και οι βουλευτές που επηρεάζει. Ο κ.Παπανδρέου επιφυλάχθηκε να δει το τελικό κείμενο, τονίζοντας πως δεν έχει υπονομεύσει ποτέ την εθνική προσπάθεια. 

Το τελικό κείμενο, που πάντως δεν θα λάβει την οριστική του μορφή πριν την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δηλώνουν ότι περιμένουν να δουν και οι βουλευτές που διαφωνούν τόσο με τη διαδικασία του ενός ή δύο άρθρων, όσο και με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνεργάτες του οποίου έλεγαν χθες πως θα επιμείνει στις ενστάσεις του για το γάλα, καταθέτοντας κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο πρόταση για εφαρμογή του συστήματος διάθεσης φρέσκου γάλακτος από αυτόματα μηχανήματα 

Εάν όμως η κυβέρνηση επιμείνει στη συμφωνία με την τρόικα, ο κ.Χαρακόπουλος αναμένεται να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο. Θα καταψηφίσει όμως; Αυτή είναι μία δύσκολη απόφαση, με άγνωστες συνέπειες, ενώ ενδέχεται να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους βουλευτές κυρίως της βορείου Ελλάδος, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η παραίτηση ενός υπουργού θα βαρύνει το κλίμα για την κυβέρνηση, πάνω στην ευφορία από το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Πολλοί βουλευτές από την άλλη θεωρούν πως δεν έχει κανένα νόημα να μπουν στη διαδικασία της συνήθους διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, μετά τη συνήθη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ουσιαστικών αλλαγών, αλλά και γιατί παρά τη γενικότερη δυσφορία, δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές που θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος καταψήφισης. Σε αυτό εξάλλου ακριβώς το δίλημμα ποντάρει για άλλη μία φορά το Μαξίμου, όπου επικρατεί αισιοδοξία πως παρά τις ενστάσεις η κυβερνητική πλειοψηφία θα αντέξει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα