Brexit: ‘Λίγη’ η Τερέζα Μέι και η πρόταση της Βρετανίας

Brexit: ‘Λίγη’ η Τερέζα Μέι και η πρόταση της Βρετανίας
European Council President Donald Tusk listens to questions from journalists at an EU summit in Brussels on Friday, June 23, 2017. European Union leaders met in Brussels on the final day of their two-day summit to focus on ways to stop migrants crossing the Mediterranean and how to uphold free trade while preventing dumping on Europe's markets. (AP Photo/Virginia Mayo) AP Photo/Virginia Mayo

Κάτω των προσδοκιών της Ένωσης των 27, η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις διαδικασίες αποχώρησης από την ενωμένη Ευρώπη

Το ζήτημα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit, ήταν εκείνο που συζητήθηκε στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Βρετανή πρωθυπουργό να φέρνει την βρετανική πρόταση για το ζήτημα. Μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των ηγετών της Ένωσης ως “κάτω των προσδοκιών.

Οι προτάσεις της Μέι για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης δεν συνιστούν “πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις σημείωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε η Γερμανίδα πολιτικός “υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη”, παρά το γεγονός πως χαρακτήρισε την βρετανική κίνηση “μια καλή αρχή”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στο θέμα σε Συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και χαρακτήρισε την πρόταση της Βρετανίας “κάτω των προσδοκιών”. Όπως είπε, με βάση αυτή την εισήγηση τίθεται σε κίνδυνο το σημερινό στάτους των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, ο Πολωνός πολιτικός σημείωσε πως οι υπεύθυνοι της ΕΕ θα λάβουν γνώση όλων των λεπτομερειών της βρετανικής πρότασης τη Δευτέρα, όταν και θα δοθεί στη δημοσιότητα από τη βρετανική κυβέρνηση. Επιπλέον, ο κ. Τουσκ σχολίασε πως το θέμα του Brexit δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τις εργασίες της Συνόδου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ ανέφερε πως η πρόταση της Βρετανίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα όμως “αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό”. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να χαρακτηρίζει τις προτάσεις “ασαφείς” και τον Αυστριακό Καγκελάριο να δηλώνει πως φεύγει με χιλιάδες απορίες για το θέμα, από μια πρόταση που δεν καλύπτει τις περιπτώσεις πολλών πολιτών.

Η Βρετανή πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με μια πρόταση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, την οποία και χαρακτήρισε “δίκαιη και σοβαρή”. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σε αυτήν την πρόταση γίνεται λόγος για “περίοδο χάριτος” έως δύο έτη σε εργαζόμενους (από την θέση σε εφαρμογή του άρθρου 50, ως και τον Μάρτιο του 2019, προκειμένου να “χτίσουν πενταετία εργασίας” στην Βρετανία και έτσι να δικαιούνται παραμονής σε αυτή. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν οι πολίτες της Ένωσης να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους εσαεί. Παρόλα αυτά, η Τερέζα Μέι φέρεται να δηλώνει στους ομολόγους της πως δεν επιθυμεί να δει Ευρωπαίο εργαζόμενο και την οικογένειά του να εγκαταλείπει τη χώρα.

Όλα αυτά την ώρα που έρχεται στο φως προσπάθεια της απελθούσας κυβέρνησης Κάμερον για διμερή συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ, με την οποία θα εξασφαλιζόταν η θέση των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από όλα τα τότε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πλην της Τερέζα Μέι. Επιπλέον, η Guardian σημειώνει πως η Μέι ήταν η μόνη υποψήφια για την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση Κάμερον που δεν ανέφερε τίποτα για τα δικαιώματα Ευρωπαίων εργαζομένων που βρίσκονται στη χώρα στην μετά Brexit εποχή.

AP Photo/Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα