Τσακαλώτος στη Bild: Παράλογα τα μέτρα του ΔΝΤ

Τσακαλώτος στη Bild: Παράλογα τα μέτρα του ΔΝΤ
Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Jan. 27, 2017 / , 27 , 2017 Sooc.gr

Σε άρθρο του στην Bild ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σε Λαγκάρντ και Σόϊμπλε θεωρεί παράλογα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και κατηγορεί το ταμείο για λανθασμένες συγκρίσεις σε ότι αφορά το ύψος των συντάξεων

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες επιφυλάσσει η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη γερμανική BILD. Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, που κανείς δεν μπορεί να τα παραβλέπει, καλεί το ΔΝΤ να πάρει γρήγορα μια απόφαση και να μην προβαίνει σε παράλογες απαιτήσεις και διαμηνύει στο Βερολίνο πως εφόσον επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του Ταμείου, πρέπει κι εκείνο να “βάλει νερό στο κρασί του” στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

Αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει, θα πρέπει να αποφασίσει πολύ γρήγορα

“Αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει, θα πρέπει να αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να έχει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, ενώ την ίδια ώρα συμφωνεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους” σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Παρομοίως, κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το χρέος

Ο υπουργός κάνει λόγο για μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας, αλλά και της Ευρωζώνης, τονίζοντας όμως πως η Ελλάδα έχει “επιδείξει αφοσίωση στο πρόγραμμα για το οποίο στοιχηματίζω ότι πολλοί θα αμφέβαλλαν το καλοκαίρι του 2015”. Όπως αναφέρει: “Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και οι αγορές και οι επενδυτές προσμένουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως σημάδι της επιστροφής στην κανονικότητας”.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει αφοσίωση στο πρόγραμμα για το οποίο στοιχηματίζω ότι πολλοί θα αμφέβαλλαν το καλοκαίρι του 2015

Εξάλλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμφισβητεί και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν επιβραδυνθεί. “Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων προχώρησε περισσότερο από όσο θα υπέθετε κανείς και σε δύο χρόνια έχει ξεπεράσει το έργο οποιαδήποτε απερχόμενης κυβέρνησης που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια” είπε τονίζοντας επίσης πως εξ αυτού δεν προκύπτει ούτε η απαίτηση για παραπάνω περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγών.

Τονίζει ακόμη ότι το ΔΣ της νέας Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας έχει ήδη τοποθετηθεί και θα αναλάβει δράση για να αυξήσει την οικονομική απόδοση των ΔΕΚΟ και της ακίνητης περιουσίας τους. Η σύσταση και λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής εσόδων ψηφίστηεκ το περασμένο καλοκαίρι και εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο

“Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αποφανθεί πως στο ζήτημα των Κοινωνικών Μεταρρυθμίσεων έχουν γίνει αρκετά και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτών πριν προχωρήσουμε σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις” σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αποφανθεί πως στο ζήτημα των Κοινωνικών Μεταρρυθμίσεων έχουν γίνει αρκετά και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτών

Τέλος, επιτέθηκε στο Ταμείο και αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για την φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως κάνει εσφαλμένους υπολογισμούς. “Αν κάνεις τον υπολογισμό σωστά και με την ίδια μεθοδολογία για όλες τις χώρες (πράγμα που δεν κάνει το ΔΝΤ), οι φοροδιαφεύγοντες αποτελούν το 12% του πληθυσμού στην Ελλάδα, αριθμό που είναι ιδιαίτερα μικρός δεδομένου πως 20% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και 35% σε κίνδυνο άμεσης φτώχειας” σημειώνει.

Γιατί θα πρέπει να ρισκάρουμε την αποτυχία μιας επιτυχίας την τελευταία στιγμή;

“Το 2017 είναι για όλους μας μια δύσκολη χρονιά με σημαντικές εκλογές, με το Brexit, τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και τις αβεβαιότητες αναφορικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση” σχολιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας τη συνέντευξη και προσθέτει: “Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να αποδείξει καλύτερα ότι μπορεί να λύνει εγκαίρως τα προβλήματα, απ’ ό,τι με την επίτευξη ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου συμβιβασμού; Γιατί θα πρέπει να ρισκάρουμε την αποτυχία μιας επιτυχίας την τελευταία στιγμή;”.

ΠΗΓΗ BILD/ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα