Τι προβληματίζει τους βουλευτές της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης
Οι επιφυλάξεις των βουλευτών της ΝΔ και οι πολιτικές προεκτάσεις της στάσης τους στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών
- 15 Δεκεμβρίου 2015 06:31
Χωρίς κομματική πειθαρχία θα εμφανιστεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ, αν τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Εκεί φαίνεται να καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύστερα από πλατιά σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας χτες το μεσημέρι στην οποία έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο εισηγητή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.
Δύο είναι οι κύριες ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει ισχύ πολιτικού γάμου το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια αλλά και να προχωρήσει η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που τάσσονται γενικά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για την τελική τους στάση, καθώς θεωρούν ότι -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης- το σχετικό νομοσχέδιο δεν κλείνει μια τέτοια προοπτική.
Μάλιστα τις τελευταίες ώρες ορισμένοι βουλευτές οι οποίοι επί της αρχής συνέπιπταν με τη θέση Πλακιωτάκη όπως εκφράστηκε τις προηγούμενες μέρες έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο είναι αρκετά πρόχειρο. Αυτό το κλίμα ουσιαστικά μετέφερε και ο κ. Αθανασίου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής όπου και επιφυλάχτηκε για την τελική επίσημη θέση της ΝΔ στην ψηφοφορία.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η ΝΔ δεν θα κατέλθει συντεταγμένα στην ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση πάντως αν η κυβέρνηση δώσει τις εγγυήσεις που ζητούν οι γαλάζιοι βουλευτές είναι αρκετοί που θα υπερψηφίσουν ενώ σημαντικός αριθμός θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει με βάση τα ως τώρα δεδομένα.
Το θέμα αυτό φαίνεται γενικά πως αγγίζει οριζόντια όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα και δεν αφορά τη στάση βουλευτών που τάσσονται υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που υποστηρίζεται από μια πιο ευρεία ιδεολογική γκάμα στελεχών της ΝΔ, εκφράζοντας επί της αρχής τη διαφωνία του με το σύμφωνο συμβίωσης πρόσθεσε ότι σε τέτοια αξιακά ζητήματα δεν μπορεί να τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Γεγονός είναι πάντως ότι η αναφορά Πλακιωτάκη το προηγούμενο Σάββατο η οποία ερμηνεύτηκε ως θετική ψήφο για το νομοσχέδιο έγινε αφότου είχε κατατεθεί στη βουλή αν και δεν είναι σαφές αν είχε μελετηθεί ως προς τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιέχει. Βέβαιο είναι επίσης ότι υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταδίκες από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα, εξ’ ου και οι αναφορές του υπηρεσιακού προέδρου πως η ΝΔ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κοινωνική πραγματικότητα.
Ωστόσο στο όλο θέμα υπάρχει και μια καθαρά πολιτική διάσταση στο φόντο των σεναρίων κυβερνητικής αστάθειας ενόψει των δύσκολων μνημονιακών μέτρων, καθώς η τοποθέτηση του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ έρχεται να σπάσει ένα «ταμπού» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και να συμπέσει με μια θέση «φετίχ» για το ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ουσιαστικά σε δύσκολη θέση τους υποψήφιους προέδρους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από στελέχη του κλίματος Σαμαρά που υπήρξαν σφοδροί πολέμιοι τέτοιων ρυθμίσεων επί κυβέρνησης ΝΔ.
Την ίδια στιγμή ορισμένοι παρατηρούν ότι η αρχική θετική τοποθέτηση για το σύμφωνο συμβίωσης που φέρνει πιο κοντά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνέπεσε και με συνέντευξη σε Κυριακάτικη εφημερίδα του Γιάννη Πλακιωτάκη όπου για πρώτη φορά έθεσε δημόσια με ξεκάθαρο τρόπο τους όρους και τάχθηκε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι που επίσημα τουλάχιστον όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ απορρίπτουν, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι περισσότερο διαλλακτικός ως προς την ανάγκη συνεννόησης αλλά όχι συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια φέρνει στην επιφάνεια το δύσκολη συνύπαρξη διαφορετικών στρατοπέδων στη ΝΔ και δημιουργεί προϋποθέσεις όσμωσης ορισμένων εξ’ αυτών με το βασικό τους πολιτικό αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που θεωρούνται αξιακά και στα οποία μέχρι πρότινος οι δύο παρατάξεις επένδυαν για να αναδείξουν τις διαφορές τους ύστερα από την από κοινού ψήφιση του τρίτου μνημονίου.