Τελεσίγραφο Μέρκελ για νέο πρόγραμμα: Η Ελλάδα να φέρει προτάσεις μέχρι την Πέμπτη

default image

H Καγκελάριος μίλησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και τόνισε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία του ESM και προανήγγειλε νέα Σύνοδο με συμμετοχή και των 28 μελών της ΕΕ (Vid)

“Είχαμε πάρα πολύ λεπτομερή συζήτηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία του ESM. Έχουμε κάθε διάθεση να κάνουμε τη ζώνη του ευρώ και το σύνολο να το προστατεύσουμε” σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ και ανέφερε: “Λάβαμε σοβαρά υπόψη τη δήλωση του πρωθυπουργού να κάνει αίτημα αύριο. Έχουμε κάθε διάθεση να το κοιτάξουμε, να το δούμε και αν υπάρχει μια βάση για να προχωρήσουμε”.

Όπως είπε η Γερμανίδα πολιτικός το νέο πρόγραμμα θα είναι “ένα πολυετές που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει τις προηγούμενες μέρες. Θα πρέπει η Ελλάδα να μπει σε μια διαδικασία πολυετή και οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών μας οδήγησαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ. Εμείς θα πάμε στη βουλή να ζητήσουμε εντολή διαπραγμάτευσης, εάν την πάρουμε θα πρέπει να έχουμε τις λεπτομερέστατες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης”. 

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα συνέλθει και με τα 28 μέλη αφού όπως είπε πρόκειται για ένα θέμα που έχει επιπτώσεις και σε εκείνα τα μέλη που δεν είναι στη ευρωζώνη. “Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για να έρθουμε σε μια συμφωνία. Η συζήτηση ήταν σοβαρή, διαυγής. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών. Είναι δια του 19 η ευθύνη για το ευρώ, πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, αυτή τη συζήτηση κάναμε απόψε και πήγαμε σε βάθος” ανέφερε. “Ο πρόεδρος Τουσκ είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση και τι συμβαίνει και εγώ το αποδέχομαι” συμπλήρωσε.

Η πρόταση στην Ελλάδα ήταν μεγαλόθυμη

Όταν ερωτήθηκε για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία απάντησε: “Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από τα μεμουάρ που υπήρχαν στους τρεις θεσμούς. Και ναι ήταν μια πολύ μεγαλόθυμη πρόταση, αλλά δεν θα έκανε την Ελλάδα ανταγωνιστική” ανέφερε.

“Θέλουμε όλους τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος αυτού για να είμαστε σίγουροι ότι η διαπραγμάτευση θα έχει πραγματικά θεμέλια. Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά οι απαιτήσεις των άλλων 18 δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν γίνει σαφέστερες και πιο πιεστικές” ανέφερε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στο ζήτημα της γέφυρας, τόνισε πως δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο: “Επικεντρωθήκαμε στο γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε κάτι που να έχει βάθος χρόνους. Αν το έχουμε αυτό, θα μπορέσουμε χωρίς αμφιβολία να μιλήσουμε μεσοπρόθεσμα τι θα χρειαστεί. Πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά οι μηχανισμοί που θα ενεργοποιηθούν” σημείωσε.

Χρειαζόμαστε διασφάλιση από την Ελλάδα

“Αν διαπραγματευόμαστε βάσει του ESM, τότε πρέπει να έχουμε μια σχετική διασφάλιση και πεποίθηση, ότι το άνοιγμα θα έχει και νόημα. Είπαμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις, πρώτον να υποβληθεί μια πρόταση. Αυτό δεν αρκεί, η Κομισιόν θα πρέπει να πει, αν το κάνουμε αυτό διακυβεύεται η ασφάλεια της ευρωζώνης στο σύνολο; Είναι σε θέση το κράτος να αποπληρώσει; Και το ΔΝΤ και η Κομισιόν και η ΕΚΤ πρέπει να απαντήσουν” ανέφερε, ενώ σε ό, τι αφορά στην δική της θέση σημείωσε: “Πρέπει να ξέρω, η κυβέρνηση που το αιτείται, τι ζητά; Πρέπει να ξέρω τι προτίθεται να κάνει” ανέφερε δηλώνοντας επιφυλακτική για το κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν όλα αυτά τα στοιχεία και είπε: “Ο κ. Τσίπρας είπε πως θα μας δώσει το λεπτομερές πρόγραμμα και αν τα έχουμε όλα μέχρι την Πέμπτη θα το εξετάσω. Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα