Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα
EU heads of state and government pose during a group photo at an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. EU leaders meet for a one-day summit on Thursday to discuss, among other issues, European banks and the situation in Ukraine. Front row left to right, Estonian Prime Minister Taavi Roivas, Malta's Prime Minister Joseph Muscat, Dutch Prime Minister Mark Rutte and European Commission President Jean-Claude Juncker. Back row left to right, Italian Prime Minister Matteo Renzi, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Irish Prime Minister Enda Kenny. (AP Photo/Michel Euler) Eurokinissi

Τις κυβερνητικές θέσεις για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής. Τι δήλωσαν Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ για την Ελλάδα

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.

Η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.

Η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε μόνο ένα μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε: « Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε». Η Α. Μέρκελ πρόσθεσε ότι συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία του, σημειώνοντας: «Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε συναινέσεις».

Συνεχίζοντας, η ‘Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι’ αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δε ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διευκρίνισε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε βοήθεια για τεχνικές αλλαγές αλλά “δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις”.

Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ να γίνει τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας.

“Εχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά” είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι “μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης. Πρέπει να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%”.

“Χρειαζόμαστε μία συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα. Θα περιμένουμε και θα δούμε”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα