Συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ: Αρχίζουν αύριο διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο

Συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ: Αρχίζουν αύριο διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο

Συμφωνία Αλ. Τσίπρα - Γ. Ντάισελμπλουμ για έναρξη συνομιλιών των θεσμικών οργάνων με τις ελληνικές Αρχές, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν, πριν από λίγη ώρα, να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα.

Στόχος, είναι να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας, εμπειρογνώμονες από την ελληνική πλευρά θα συζητήσουν με τεχνοκράτες, εκπροσώπους  της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για να συζητήσουν και να βρουν τον κοινό τόπο ανάμεσα στο υπάρχον πρόγραμμα και στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που προτάθηκε στο Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Κάπως έτσι ξεκινάει νέος γύρος διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος. Οι εταίροι θέλουν να εξετάσουν την κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουν.

Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά

Η συμφωνία, που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα, ήδη προετοιμάζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.

Εξάλλου, οι δανειστές και η ελληνική πλευρά με την εξέλιξη αυτή εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ίδιες πηγές. Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αποδεικνύει ότι “δεν τελεσφόρησαν τελεσίγραφα”, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις δεσμεύσεις της ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα ελλείμματα, να ελέγξει τις δαπάνες και γενικότερα να τηρήσει όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Καλό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής

Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Irish Prime Minister Enda Kenny, right, speaks with Italian Prime Minister Matteo Renzi, left, and Greek Prime Minister Alexis Tsipras during a group photo at an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. EU leaders meet for a one-day summit on Thursday to discuss, among other issues, European banks and the situation in Ukraine.(AP Photo/Michel Euler) Eurokinissi

 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.

Η ευρωζώνη και η Ελλάδα αναζητούν “κοινό έδαφος”, δηλώνει και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ντάισελμπλουμ

Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Οι δύο άνδρες “συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο” ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια “κοινή βάση” ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

EU heads of state and government pose during a group photo at an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. EU leaders meet for a one-day summit on Thursday to discuss, among other issues, European banks and the situation in Ukraine. Front row left to right, Estonian Prime Minister Taavi Roivas, Malta's Prime Minister Joseph Muscat, Dutch Prime Minister Mark Rutte and European Commission President Jean-Claude Juncker. Back row left to right, Italian Prime Minister Matteo Renzi, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Irish Prime Minister Enda Kenny. (AP Photo/Michel Euler) Eurokinissi

 

Ανασκεύασαν οι Βρετανοί διπλωμάτες τη δήλωση περί “ρωσικής επιθετικότητας”

Bρετανικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες διευκρίνισαν εν τω μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης, ότι κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Κάμερον ό,τι σε ότι αφορά την ουκρανική κρίση, η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ.

Η διευκρίνιση αυτή κρίθηκε αναγκαία σε συνέχεια διαρροών, που έκαναν λόγο για “ρωσική επιθετικότητα”, φράση την οποία -οι ίδιες πηγές νωρίτερα- εκ παραδρομής -όπως είπαν- απέδιδαν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι βρετανικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Μίνσκ, πριν επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Reuters)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα