Μηχανή του Χρόνου: Τι κρύβει ο διάσημος πίνακας ‘Η Μητέρα του Γουίστλερ’

Μηχανή του Χρόνου: Τι κρύβει ο διάσημος πίνακας ‘Η Μητέρα του Γουίστλερ’

Το μοντέλο έπαθε ατύχημα και τελικά πόζαρε η μητέρα του ζωγράφου καθιστή επειδή ήταν κουρασμένη

Από τη mixanitouxronou.gr: «Η μάνα του Γουίστλερ» είναι ο πιο διάσημος πίνακας του Τζέιμς Μακνίλ Γουίστλερ, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού.

Απεικονίζεται μια μεγάλη κυρία, η οποία φορά ένα σφιχτό λευκό φακιόλι στα μαλλιά και κάθεται σε καρτερικά κοιτάζοντας το κενό. Ο πίνακας έγινε σύμβολο του πατριωτισμού για τους Αμερικανούς. Το μοντέλο που πόζαρε ήταν η μητέρα του. Λέγεται ότι ένα κορίτσι που πόζαρε για τον ζωγράφο είχε ένα ατύχημα και δεν μπορούσε να ποζάρει.

Ο Γουίστλερ ζήτησε από τη μητέρα του να πάρει τη θέση της. Ωστόσο, κουράστηκε να ποζάρει όρθια και έπειτα από μερικές ημέρες της επέτρεπε να καθίσει σε καρέκλα και τελικά τη ζωγράφισε καθιστή.

Η μητέρα του ήθελε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Ήταν χήρα και επιθυμούσε ο γιος της να γίνει αξιωματικός σαν τον πατέρα του. Ωστόσο, στον πρώτο χρόνο που φοιτούσε στο Γουέστ Πόιντ αποβλήθηκε. Όμως, ο επόπτης της ακαδημίας του επέτρεψε τελικά να συνεχίσει. Στο δεύτερο έτος της σχολής αρρώστησε βαριά και ζήτησαν από τη μητέρα του να τον πάρει. Όταν ανάρρωσε επέστρεψε και άρχισε να βελτιώνεται. Ήταν πρώτος στο μάθημα του σχεδίου, αλλά στο τρίτο έτος της σχολής απέτυχε στην προφορική εξέταση στη Χημεία.

Ο εκπαιδευτής του ζήτησε να του πει όσα ξέρει για το πυρίτιο. Ο Γουίστλερ του απάντησε: «Το πυρίτιο είναι αέριο». «Αρκεί. Αν το πυρίτιο ήταν αέριο τώρα θα ήμουν υποστράτηγος», του απάντησε. Αποβλήθηκε από τη σχολή και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Σπούδασε το Παρίσι, μετακόμισε στο Λονδίνο και το 1861 επέστρεψε στην Αμερική. Τότε ζωγράφισε το «Λευκό κορίτσι», τη σύντροφό του σε έναν πίνακα, το πρώτο του έργο που κέρδισε ευρεία αποδοχή.

Για λίγα χρόνια ασχολήθηκε με τη ζωγραφική τοπίων, αλλά σύντομα επέστρεψε στα πορτρέτα και το 1971 δημιούργησε τον πιο διάσημο πίνακά του που είναι γνωστός ως «Η μάνα του Γουίστλερ». Ο πίνακας έχει χαρακτηριστεί ως το πιο διάσημο αμερικανικό έργο που βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το άγνωστο Ελληνοαμερικανικό Τάγμα 122 που πολέμησε κρυφά στην κατεχόμενη Ελλάδα και είχε μόνο έναν νεκρό. Αποστολή τους ήταν να κάνουν σαμποτάζ στον γερμανικό στρατό
Ποια ήταν η «ομάδα των Ιαπώνων» του ελληνικού κοινοβουλίου που πήρε το όνομά της από τη μαχητικότητα και την αδιαλλαξία της. Κατήγγειλε τη σύναψη δανείου, αλλά διαλύθηκε όταν ο ηγέτης της έγινε υπουργός Οικονομικών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα