Η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα
Τις πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων μετά το δημοψήφισμα και το ηχηρό «όχι» θα έχει την ευκαιρία να δει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, που για πολλούς αποτελεί το βαρόμετρο για την επίτευξη συμφωνίας
- 07 Ιουλίου 2015 06:18
Με ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος λίγο πριν βρεθεί ενώπιον των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά και να τους προϊδεάσει για την πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Η πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση Γιουνκέρ συμπεριλαμβανομένου των βελτιώσεων της Αθήνας που αφορά μεταξύ άλλων τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και το θέμα του ΕΚΑΣ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η διατήρηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.
Μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά αποτελεί το θέμα του χρέους για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να επιτύχει αναδιάρθρωσή του συνοδευόμενο από μια σαφή δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Το τρίπτυχο της ελληνικής συμφωνίας θα κλείσει με ένα αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο που θα επιτρέψει μια σειρά επενδύσεις να έρθουν στη χώρα μας.
Προτεραιότητα στις σημερινές συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του θα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με την τραπεζική αργία να πνίγει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο οριακός χρόνος που απομένει αποτελεί ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης, που, όμως σήμερα αναμένεται να βασιστεί σε τρία επί μέρους στοιχεία:
– Στην έκθεση του ΔΝΤ που δείχνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
– Στο ισχυρό «όχι» που κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας από το δημοψήφισμα
– Στο ότι η ελληνική πρόταση για μια βιώσιμη λύση απολαμβάνει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων της χώρας που εξουσιοδοτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια λύση εντός του ευρώ.
Παράλληλα κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν πως η αλλαγή του Γιάνη Βαρουφάκη και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να αλλάξει το τοπίο και στο Eurogroup, καθώς το κλίμα το τελευταίων συνεδριάσεων δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας.
Αυτό που θέλει να αποφύγει η Αθήνα είναι μια μεταβατική συμφωνία 2-3 μηνών που απλώς θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές μια τέτοια λύση απλώς θα παρέτεινε την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.
Με τις κλειστές τράπεζες, πάντως να πιέζουν σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν θα είναι και εκτιμούν πως η πλευρά των δανειστών δεν αποκλείεται για άλλη μια φορά να πιέσει για την επιβολή νέων μέτρων.
Μια πρώτη γεύση της αντίδρασης των εταίρων θα πάρει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και θα εγκαινιάσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά το δημοψήφισμα.
Θετικό είναι το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει την εμπειρία ανάλογων διαβουλεύσεων, καθώς έχει βρεθεί σε συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Όαση» για την Αθήνα αποτελεί η στάση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ακόμα και μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Παρίσι εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός. «Η Σύνοδος θα καθορίσει τη θέση μας», είπε περιμένοντας μια ρεαλιστική πρόταση από την κυβέρνηση.
Με βάση τις προτάσεις της Ελλάδας το Eurogroup θα αποφασίσει αν θα δώσει εντολή στους θεσμούς προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας μέσω του ESM. Στη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.