H Ζωή πήρε τ’ όπλο της και έχουμε τα βίντεο για να το αποδείξουμε

H Ζωή πήρε τ’ όπλο της και έχουμε τα βίντεο για να το αποδείξουμε

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει δώσει ήδη το στίγμα της ως πρόεδρος της Βουλής και σπάει όλα τα ρεκόρ (Vids)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής και γράφει ήδη τη δική της ιστορία από την θέση της.

Κατά την τριήμερη συζήτηση κάθισε στην προεδρική έδρα περισσότερο από 20 ώρες.

Όπως η ίδια είπε, οι ώρες συνεδρίασης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεπέρασαν κατά πολύ τις ώρες των αντίστοιχων συνεδριάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι καθ’ όλη την διάρκεια, η Ζ. Κωνσταντοπούλου παρέμεινε στην έδρα της Ολομέλειας.

Όπως ανέφερε την Τρίτη:

“Ήδη έχουμε συμπληρώσει σήμερα (σ.σ. χθες αργά το βράδυ) δεύτερη μέρα των Προγραμματικών Δηλώσεων περίπου δώδεκα ώρες συνεδρίασης. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξαν τη δεύτερη μέρα εφτά ώρες συνεδρίασης. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου έξι ώρες και πενήντα λεπτά συνεδρίασης. Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έξι ώρες και τριάντα πέντε λεπτά συνεδρίασης.

Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή του 2004 έξι ώρες και πέντε λεπτά συνεδρίασης. Στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη έξι ώρες συνεδρίασης. Στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη του 1996 έξι ώρες συνεδρίασης. Στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 τέσσερις ώρες συνεδρίασης.  Άρα νομίζω ότι είναι πασίδηλο ότι έχουμε συνεδριάσει και αφιερώσει στο κοινοβούλιο υπερδιπλάσιο χρόνο απ’ ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των βουλευτών που μίλησαν, είχαμε και εδώ ένα δεύτερο ρεκόρ.

 

Δια στόματος Ζωής Κωνσταντοπούλου:

“Ήδη είμαστε στον τριακοστό δεύτερο ομιλητή. Έχουν ήδη μιλήσει τριάντα δύο Βουλευτές μη συνυπολογιζομένων των Βουλευτών Υπουργών. Αρκεί να σας πω ότι στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου του 1993 συνολικά στις προγραμματικές και τις τρεις μέρες μίλησαν δεκαεπτά Βουλευτές. Στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη –πάντα για προγραμματικές μιλάμε- το 1996 συνολικά και τις τρεις ημέρες μίλησαν είκοσι τρεις Βουλευτές. Επίσης, το 1996 τριάντα οχτώ συνολικά Βουλευτές. Το 2000 πενήντα έξι συνολικά Βουλευτές. Το 2004 στις προγραμματικές της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τριάντα έξι συνολικά Βουλευτές.

Το 2007 στη κυβέρνηση πάλι Κώστα Καραμανλή εξήντα ένας συνολικά Βουλευτές. Το 2009 στην κυβέρνηση Παπανδρέου ογδόντα δύο συνολικά Βουλευτές και το 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά εβδομήντα συνολικά Βουλευτές. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα για να πούμε ότι με οποιονδήποτε τρόπο υποβαθμίστηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία ή στερήθηκαν δικαιώματα οι Βουλευτές που είχαν”.

Και με τον δικό της τρόπο, φρόντισε να βάλει στη θέση τους, τους κ.κ. Α. Γεωργιάδη, Γρ. Ψαριανό και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Συγκεκριμένα, χθες, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε το λόγο από την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τοποθετηθεί για την προσωπική αναφορά που έκανε για εκείνον ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ωστόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν του δώσει το λόγο ρώτησε: “Προλάβατε να την ακούσετε; Γιατί δεν πρόλαβα ούτε να σας δω να μπαίνετε στην αίθουσα”.

Τότε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός φώναξε από τα έδρανα της Βουλής: “Και οι τοίχοι έχουν αυτιά” με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να απαντάει γελώντας: “Μάλλον αυτοπροσδιορίζεται ως ο τοίχος”.

“Αν τελειώσατε τα ευφυολογήματα μπορώ να μιλήσω” είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής ενώ πρόσθεσε: “Αν έχετε κάποιο άλλο ανέκδοτο να μας το πείτε αλλιώς να συνεχίσω”.

Το σχετικό απόσπασμα:

Νωρίτερα, προηγήθηκε και κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Α. Γεωργιάδης σηκώθηκε από το έδρανο όπου καθόταν κι αποχωρώντας από την αίθουσα, άρχισε εκτός μικροφώνου να φωνάζει.

“Ίσως δεν θα έχετε διαπιστώσει ότι όλες αυτές τις ώρες διεξάγεται κανονικά μια διαδικασία η οποία δεν περιέχει το να κραυγάζει κάποιος και να απέρχεται. Εάν θέλετε το λόγο μπορείτε να τον ζητήσετε”, είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Τη Δευτέρα προηγήθηκε και κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

“Λέτε πως θα σεβαστείτε το Σύνταγμα” κραύγαζε ο Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. “Το Σύνταγμα όμως το έφτιαξα ΕΓΩ! ΕΓΩ, το 2001!”.

Για να του απαντήσει η πρόεδρος της Βουλής, όταν τελείωσε: “Κύριε Βενιζέλε, το Σύνταγμα ψηφίστηκε το 1975. Εσείς και αρκετοί άλλοι απλώς το τροποποιήσατε”.

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε πάντως η Λιάνα Κανέλλη για τη νέα πρόεδρο της Βουλής.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, στην αρχή της ομιλίας της για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είπε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου:

“Θα ήθελα να επισημάνω, επειδή έγινε πάρα πολλή κριτική στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι είναι από τις χαλαρότερες και δημοκρατικότερες λειτουργίες του Κοινοβουλίου”.

Και πρόσθεσε:

“Έχω 15 χρόνια και είμαι σε θέση να το πω. Δεχτείτε το ως εμπειρία ανθρώπου που έχει εδώ μέσα 15 χρόνια”.

Και μια παλαιότερη, αλησμόνητη και ουσιαστική παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον Ν. Ρωμανό όταν βρισκόταν σε απεργία πείνας:

Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή του Κώδικα περί Δικηγόρων

Θυμίζουμε τις  προγραμματικές θέσεις της νέας Προέδρου της Βουλής:

-Ενθάρρυνση και διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής με μέτρα ενίσχυσης της διαβούλευσης και της συμμετοχής των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων στην επεξεργασία των νομοσχεδίων. Νέοι τρόποι νομοθέτησης από την κοινωνία με προτάσεις που θα κατατεθούν για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

-Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές και πολίτες, ενώ ζήτησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να απαντάνε στις ερωτήσεις

-Τέλος στον εκφυλισμό της νομοθετικής διαδικασίας με κατάχρηση της διαδικασίας κατεπείγοντος και άσχετων τροπολογιών. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες και άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχέδιων.

-Προστασία της αξιοπρέπειας και της τιμής των εργαζομένων του κοινοβουλίου έναντι τακτικών δαιμονοποίησής τους.

-Σημείωσε ότι θα αποχωρήσουν από το κτήριο της Βουλής όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο «φωτογραφίζοντας» τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής που διατηρούν γραφεία

-Ανάσυρση και διερεύνηση όλων των υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και «αραχνιάζουν». Πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθούν “νέα όργανα” εντός της Βουλής για την διερεύνηση των δικογραφιών.

-Προανήγγειλε άμεση επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις για την αποτελεσματική διεκδίκηση του χρέους για την αποκατάσταση καταστροφών επιστροφή κατοχικού δανείου αποζημίωση θυμάτων και αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

-Πρότεινε την συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την ενίσχυση των ελληνικών διεκδικήσεων για “διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης ανθρωπιστικής κρίσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα