Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα: Τι βλέπει ο διεθνής Τύπος ενόψει του Eurogroup

default image

Πως περιγράφουν τη διαπραγμάτευση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας οι ξένες εφημερίδες

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, εφόσον η Ελλάδα παραμένει όλο αυτό το διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεκάδες εφημερίδες του εξωτερικού έχουν αφιερώσει εκτενή θέματα στην Ελλάδα και το επικείμενο έκτακτο eurogroup. Οι κόντρες, οι αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τα εμπόδια, αλλά και οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι τα βασικά θέματα των εφημερίδων σε Γερμανία, Γαλλία, Αμερική και Βρετανία για την Ελλάδα.

Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

Σε μια γενικότερη αποτίμηση των γερμανικών μέσων για το ελληνικό ζήτημα, η deutsche welle παρουσιάζει τα άρθρα που δημοσιεύονται σήμερα στη χώρα, εν όψει του κρίσιμου eurogroup. «Οι ενδείξεις μιλούν για έξοδο», γράφει η γερμανική Welt. H ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άλλο άρθρο με τον τίτλο «Ελλάδα, η χώρα με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη». Σε άλλο μήκο κύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει τη σύγκρουση με την ευρωζώνη και ασκεί δικαίως κριτική στην τρόικα.  Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Τσίπρας και οι αριστερές συνιστώσες του υποσχέθηκαν προεκλογικά δώρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ. Τώρα θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα μέσα. Από τη μικρή εκλογική νίκη του συμπεραίνει όχι μόνο ότι διαθέτει τη νομιμοποίηση να υλοποιήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά και ότι οι άλλοι θα πρέπει να του δώσουν τα απαραίτητα χρήματα. Σε αυτό το σημείο θα τσακιστούν τα ελληνικά όνειρα όταν θα έρθουν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα».

Η Frankfurter Rundschau αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το SPD στηρίζει την πολιτική του Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας», επισημαίνοντας πως θεωρεί απαράδεκτο το θέμα των επανορθώσεων. Για το ίδιο θέμα η Landeszeitung γράφει: «…πίσω στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι εύκολο να τραβήξεις μια διαχωριστική γραμμή. Καταρχήν το αναγκαστικό δάνειο που αναφέρει ο Τσίπρας είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Και κατά δεύτερο λόγο τα νέα αιτήματα για επανορθώσεις χρησιμοποιούνται συχνά σαν υπενθύμιση ότι η γερμανική ενοχή δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή». Στις επανορθώσεις αναφέρεται και ρεπορτάζ του Spiegel, το οποίο γράφει: «Το Βερολίνο αρνείται να πληρώσει για το αναγκαστικό δάνειο των Ελλήνων. Πρόκειται για 476 εκατομμύρια μάρκα του Ράιχ. Η κυβέρνηση του Τσίπρα ζητά τώρα πίσω τα χρήματα που η Ελλάδα αναγκάστηκε να δανείσει στο Γ´ Ράιχ. Η γερμανική κυβέρνηση όμως εμμένει στο όχι της».

Τα γαλλικά ΜΜΕ στο θέμα της Ελλάδας

Πολεμικές αποζημιώσεις. Άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου

Το χρέος… αλλά το γερμανικό. Ένα άλλο θέμα που προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Έτσι ξεκινά το άρθρο της η γαλλική Λε Μοντ που αναφέρεται στις πολεμικές αποζημιώσεις. Το άρθρο έχει φωτογραφία από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Καισαριανή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του και σημειώνει πως το ζήτημα έχει και συμβολική αξία για τη χώρα. “Αν και στο Βερολίνο θεωρούν πως το θέμα έχει λήξει, δεν υποεκτιμούν την συμβολική σημασία και αναγνωρίζουν πως το θέμα αυξάνει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών”.

Ρίσκο εκτροχιασμού των διαπραγματεύσεων

Μια ανάσα από τη χρεοκοπία η χώρα, με το νέο της πρωθυπουργό να τίθεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Το άρθρο αναφέρεται στην αμετακίνητη στάση της Γερμανίας που δεν συζητά αλλαγή προγράμματος, απέναντι στη θέση του Αλέξη Τσίπρα που ψάχνει να μεταφέρει τη συζήτηση σε πολιτικό πεδίο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα

Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα

Το bloomberg για μια ακόμη μέρα αφιερώνει το κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας του στην Ελλάδα, αναφέροντας πως το μεγάλο τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι να βάλει του πλούσιους Έλληνες να πληρώσουν. “Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει σε μια τιτανομαχία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, φαίνεται να έχει μια ακόμη μεγάλη μάχη στο εσωτερικό: να πιάσει τους πλούσιους φοροφυγάδες.

Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγαλύτερο χρέος και γι’ αυτό ευθύνονται οι δανειστές της

Σε ένα άρθρο γνώμης της αμερικανικής New York Times γίνεται αναφορά στις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση του χρέους. Με τίτλο “θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από τη φυλακή του χρέους;” το άρθρο αναφέρει πως το σχέδιο που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα δεν σχεδιάστηκε προκειμένου να σώσει τη χώρα, αλλά τους πιστωτές της που θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί σε μια πιθανή χρεοκοπία.

Η Ελλάδα απειλή την Ευρώπη με συμφωνία με Ρωσία και Κίνα

Η ελληνική κυβέρνηση απείλησε με εξεύρεση χρηματοδότησης σε Ρωσία και Κίνα, προκειμένου να λύσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα και με στόχο να αποφύγει την συνεχιζόμενη λιτότητα αναφέρει η βρετανική Telegraph αναφέροντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Χουντή. Παράλληλα το άρθρο σημειώνει πως οι αγορές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, βασιζόμενες σε ελπίδες πως θα βρεθεί μαι λύση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Τσίπρας

Με αυτό τον τίτλο αναφέρεται στο θέμα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung . «Φόβοι για τις αποταμιεύσεις» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. «Ευχάριστα νέα» είναι ο τίτλος του σχολίου της TAZ, η οποία αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει και αυτή τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Στις πρώτες του προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολύ λόγο για αξιοπρέπεια. Σε μια ομιλία γεμάτη περηφάνια και πείσμα, όπου κύλησαν μερικά δάκρυα, ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, από τα πακέτα με φαγητό για τους φτωχούς μέχρι τον έλεγχο των παχυλών τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό. Είναι σαν ένα αριστερό κόμμα να συνεχίζει να βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα και να έχει την πολυτέλεια να πει αργότερα τις πικρές αλήθειες. Η Ελλάδα δεν έχει όμως χρόνο. (…) Για συμβιβασμούς απομένει πολύ λίγος χρόνος. Η εναλλακτική είναι σκοτεινή και αναξιοπρεπής. Η Ελλάδα θα έπρεπε να τυπώσει δραχμή και η Ευρωζώνη για πρώτη φορά θα έχανε ένα μέλος της. Κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον αδιανόητο».

Περισσότερο ρεαλισμό από τον Έλληνα πρωθυπουργό αναζητά ο αυστριακός Τύπος

H αυστριακή Die Presse σημειώνει: «Ο Τσίπρας εάν ενδιαφέρεται για μια λύση στη χώρα του, θα πρέπει να φανεί πολύ πιο ρεαλιστής από ό,τι φάνηκε απέναντι στους ψηφοφόρους του. Και αυτό σημαίνει πώς θα ονομάσει κανείς το κούρεμα (για παράδειγμα τα ομόλογα αέναης διάρκειας είναι ένας τέτοιος όρος), με ποιο όνομα και σε τι μορφή η απεχθής τρόικα θα συνεχίσει το έργο της και πως θα υλοποιηθούν τα μέτρα εξυγίανσης (τα οποία τώρα θα πρέπει να είναι και κοινωνικά αποδεκτά), χωρίς όμως κάποιος από τους εταίρους να εκτεθεί απέναντι στους ψηφοφόρους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα