Oskar Fischinger: Το Doodle της Google για τη μουσική που μπορείς να δεις

Oskar Fischinger: Το Doodle της Google για τη μουσική που μπορείς να δεις

Η Google τιμά σήμερα τον άνθρωπο που έφτιαξε μουσικά animation δεκαετίες πριν από τον υπολογιστή

117 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που γεννήθηκε ο Oskar Fischinger και η Google αφιερώνει το σημερινό της ξεχωριστό, Doodle, στον σπουδαίο πρωτοπόρο των animation και των μουσικών βίντεο στον κινηματογράφο. Στο σημερινό Doodle μπορείτε να κάνετε “κλικ” σε διαφορετικά σημεία της οθόνης για να δημιουργήσετε τη δική σας σύνθεση οπτικής μουσικής. Παράλληλα, μπορείτε να αλλάξετε μουσικά ψηφιακά όργανα με τον κέρσορα του ποντικιού σας.

Ο Oskar Fischinger, που γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1900, στο Γκελχάουζεν, και απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου του 1967 στο Λος Άντζελες, έμεινε στην ιστορία ως δημιουργός μουσικών κινούμενων σχεδίων, πολλές δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των γραφικών σε υπολογιστή.

Άφησε τη ναζιστική Γερμανία για το Χόλιγουντ, το 1936, καθώς ο Χίτλερ έβαλε στο στόχαστρο την αφηρημένη τέχνη. Τα άψογα κινούμενα σχέδια, συγχρονισμένα με τη μουσική, αποτελούσαν μια επίπονη προσπάθεια, αλλά και άκρως δημιουργική για εκείνον, καθώς, πολλές φορές, τα δούλευε για μήνες.

Αξιοσημείωτα στην καριέρα του ήταν τα σπέσιαλ εφέ στην ταινία του 1929, “Woman in the Moon” (Γυναίκα στη Σελήνη), του Fritz Lang. Συνολικά ο Fischinger έκανε περισσότερες από 50 ταινίες μικρού μήκους, ενώ σχεδίασε πάνω από 800 καμβάδες, οι οποίοι κοσμούν μουσεία, πινακοθήκες και διάφορες συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι, ακόμη και σήμερα, παρά την προηγμένη τεχνολογία που υπάρχει, είναι δύσκολο να μιμηθεί κανείς τον Oskar Fischinger και τον τρόπο της δουλειάς του. Τα χρώματα και η κίνηση ήταν τόσο αρμονικά συνδεδεμένα, που δεν έμοιαζαν να έχουν βγει από ανθρώπινο χέρι.

An Optical Poem (1938):

Στα κινηματογραφικά του έργα, συμπεριλαμβάνεται και η μικρού μήκους animation ταινία “Motion Painting No. 1” (1947), η οποία είναι τώρα εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα