Εντείνονται οι επαφές

Εντείνονται οι επαφές
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μόλις 6 ημέρες απέμειναν για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και η κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Στην παρέμβαση του ευρωπαϊκού παράγοντα ευελπιστεί το Μαξίμου

Πολιτική συμφωνία πακέτο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ψάχνει εναγωνίως η κυβέρνηση με το Πιέρ Μοσκοβισί να φημολογείται, από πηγές των Βρυξελλών, πως δεν αποκλείεται να φέρει μαζί του στην Αθήνα την Τετάρτη μια εναλλακτική πρόταση. Είναι φανερό πως το οικονομικό επιτελείο για να δεχθεί τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% θέλει να κερδίσει τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο χρέος, πριν συμφωνήσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγούσε στο NEWS 247 ότι «η μείωση του αφορολόγητου πρέπει να συνοδεύεται με κάτι καλό, όπως τη θετική νομοθέτηση φοροαπαλλαγών. 6.000 η μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να είναι. Είναι διχασμένος ο πολιτικός κόσμος ακόμα και στη Γερμανία», τόνιζε χαρακτηριστικά δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Στο Μαξίμου σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήμα που θα ακολουθήσουν και οι επαφές του πρωθυπουργού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να ενταθούν  από την Τετάρτη και μετά που θα συναντήσουν τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται πως ο Πιέρ Μοσκοβισί ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξακολουθούν να ευελπιστούν στο Μαξίμου πως η παρέμβαση του ευρωπαϊκού παράγοντα θα κάμψει τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων η ίδια πηγή τόνιζε πως «πρέπει να πάμε με τη μέθοδο την πολιτική. Η Μέρκελ τι λέει κάθε φορά; Μιλήστε με τους θεσμούς. Εμείς λέμε: Εντάξει τελειώσαμε με τους θεσμούς, πείτε μας ποια είναι η πολιτική συμφωνία και μόλις κλείσει το πλαίσιο και συμφωνηθεί, τόσα μέτρα πριν, τόσα μετά, τότε να έρθουν να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα. Όχι να κάνουμε εμείς μια υποχώρηση πριν για να έρθουν και μόλις έρθουν να “απλώσουν τον τραχανά”».

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να ξεπεράσουν τη νέα συζήτηση που έχει ξεκινήσει μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα κατά πόσο τα κέρδη που θα πάρει η χώρα από την ποσοτική χαλάρωση μπορούν να αντισταθμιστούν με το πολιτικό κόστος της ψήφισης νέων μέτρων. Εμφανίζονται αισιόδοξοι πως δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή συμφωνία που δεν θα περάσει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, να συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς η πόλωση με τη ΝΔ με τους επιτελείς του Μαξίμου να βλέπουν πως βοηθά στη συσπείρωση ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Καθόλου τυχαία η χθεσινή επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ για τον οποίο, με αφορμή την επίσκεψή του στην Γερμανία, τόνιζαν πως «εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως, φορώντας τη φανέλα του ΔΝΤ.» 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει στροφή στην κοινωνική πολιτική και στην καθημερινότητα, ενώ στο προσκήνιο θα μπουν τα θέματα διαφάνειας τα οποία θεωρούν στην Κουμουνδούρου προνομιακό πεδίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα