Τι ψάχνει ο Τσακαλώτος στο Λονδίνο
Επενδυτικοί οίκοι με τεράστια χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων θα ακούσουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία για το επόμενο διάστημα για να αποφασίσουν τις στάση τους απέναντι στις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων
- 22 Ιουνίου 2017 07:21
Την αλλαγή της θέσης και υποψήφιων αγοραστών, απέναντι στα ελληνικά ομόλογα που έρχονται τους επόμενους μήνες από hold (περίμενε) σε Buy (αγόρασε) θα επιχειρήσει από σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πολιτική σταθερότητα, επιτυχημένη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, άνοιγμα στις αγορές είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα βασίσει τα επιχειρήματα του, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στη βρετανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών.
Επενδυτικοί οίκοι με τεράστια χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων θα περιμένουν να ακούσουν κυρίως τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία για το επόμενο διάστημα για να αποφασίσουν τις στάση τους απέναντι στις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων που θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του κ. Τσακαλώτου να πείσει για την πολιτική σταθερότητα η απώλεια της οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη του δράματος του 2015. Παράλληλα θα διαβεβαιώσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει και -το κυριότερο- είναι πλέον φιλική και έτοιμη να υποστηρίξει επενδύσεις.
Το ίδιο δύσκολο θα είναι να πείσει ότι η συμφωνία της 15 Ιουνίου μπορεί να μην είναι μια τέλεια συμφωνία αλλά είναι το προοίμιο μιας σειράς αποφάσεων και δεσμεύσεων που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018. Ως γνωστό πολλοί από τους θεσμικούς επενδυτές (PNB Paribas, HSBC, Citigroup, SoGen), κάποιοι από τους οποίους συμμετέχουν και ως βασικοί διαπραγματευτές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) έσπευσαν να «καταδικάσουν» την απόφαση του Eurogroup θεωρώντας ότι δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν ακόμη και για την ανάγκη τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα.
Πολλοί θεωρούν επίσης ότι το τεράστιο χρέος της Ελλάδας που αναμένεται να φτάσει φέτος στο 176,5% του ΑΕΠ θα διατηρήσει για πολλές δεκαετίες το υψηλό ρίσκο για επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο υπουργός οικονομικών θα προσπαθήσει το μειονέκτημα αυτό σε πλεονέκτημα προσπαθώντας να πείσει ότι το ελληνικό χρέος είναι μεν υψηλό αλλά δεν είναι επικίνδυνο αν οι Ευρωπαίοι εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει από το 2016.
Από το σύνολο του χρέους, το 80% είναι μη διαπραγματεύσιμο άρα δεν θα απορροφά πλήρως μια ενδεχόμενη νευρικότητα της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης. Αποπληρώνεται μεν με χαμηλό κυμαινόμενο – χαμηλό- επιτόκιο της τάξης του 1,5% αλλά στα μέτρα ελάφρυνσης υπάρχει δέσμευση για ένα μηχανισμό σταθεροποίησης σε συγκεκριμένα επίπεδα κάτι που δεν έχει καμία άλλη χώρα.
Επίσης υπάρχει συμφωνία για το «κλείδωμα» με ευρωπαϊκή εγγύηση των χρηματοδοτικών αναγκών για το χρέος στο 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030 και για 20% την επόμενη περίοδο μέχρι και το 2060. Καμία άλλη χώρα δεν θα έχει τέτοια εγγύηση. Αν οι αποπληρωμές συνδεθούν και με τη διακύμανση του ΑΕΠ όπως προβλέπει η Γαλλική πρόταση τότε υπάρχει μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας που θα εξασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του ελληνικού χρέους χωρίς τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων.
Ένα τρίτο στοιχείο ασφάλειας παρέχεται μέσα από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που ετοίμαζε εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή επιτροπή και διέρρευσε μέσω του Bloomberg μια ημέρα πριν το ταξίδι του κ. Τσακαλώτου. Για την περίοδο από τα μέσα του 2018 που τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα μέχρι και τα μέσα του 2019 θα υπάρχει μια πιστωτική γραμμή ύψους 9 δις ευρώ που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τις όποιες εκδόσεις επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση από τώρα μέχρι και το 2019 . Παρότι υπόσχεση ακόμη, το μέτρο αυτό μείωσε το επιτόκιο του διετούς ομολόγου στο 4,15 % που είναι ιστορικό χαμηλό από το 2009.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι οι δοκιμαστικές εκδόσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο χρόνο θα έχουν υψηλότερα επιτόκια από αυτά των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης κάτι που αν και είναι γνωστό θα ακουστεί πολύ όμορφα στα αυτιά των «ραντιέρηδων» της αγοράς.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο θα είναι και το επιχείρημα ότι μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της τα προηγούμενα 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση οριστικής ανάκαμψης ενώ παράλληλα έχει αναθεωρήσει πλήρως το φορολογικό και ασφαλιστικό της σύστημα και έχει συστήσει ένα σύγχρονο φορέα αξιοποίησης κινητής και κυρίως ακίνητης περιουσίας η οποία θα αξιοποιηθεί και μέσω των αγορών.
(φωτό: Sooc)