Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες. Τι γίνεται μετά το ‘Όχι’

Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες. Τι γίνεται μετά το ‘Όχι’
Protest rally requesting the closure of Amygdaleza Refugee Camp, in Athens, on Feb 20, 2015 / . , 20 , 2015 Sooc

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει η ΕΚΤ - Δεν θα λάβει αποφάσεις, αναμένοντας την ετυμηγορία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης - Την Τετάρτη συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ

Νέα μέρα και όχι ακλόνητη από κινδύνους ξημερώνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά το ηχηρό όχι των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν και σήμερα κλειστές – λόγω της τραπεζικής αργίας – επισήμως έως το βράδυ, μέχρι και τη λήξη της ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 28 Ιουνίου.

Όπως όλα δείχνουν, η τραπεζική αργία θα παραταθεί, καθώς κρίνεται ανέφικτο το άνοιγμα των τραπεζών αύριο Τρίτη, λόγω της μηδενικής ρευστότητας που στοιχειώνει το τραπεζικό σύστημα.

Η παράταση της τραπεζικής αργίας δύναται να παραταθεί μόνο με νέα υπουργική απόφαση, η έκδοση της οποίας θα πρέπει να αναμένεται το βράδυ.

Όπως αποφασίστηκε στην κρίσιμη σύσκεψη των τραπεζιτών το βράδυ της Κυριακής, σήμερα Δευτέρα θα ανοίξουν τα ίδια υποκαταστήματα που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, αποκλειστικά για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν τα 120 ευρώ που προβλέπεται ως έναντι για τις συντάξεις.

Τα υποκαταστήματα δεν θα ανοίξουν για να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι επιπλέον 120 ευρώ, αλλά μόνο εκείνοι που μέχρι στιγμής δεν τα έχουν λάβει.

Κατά τη σύσκεψη των τραπεζιτών δεν ελήφθη καμία διαφορετική απόφαση – έναντι της ισχύουσας – για το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ, το οποίο παραμένει στα 60 ευρώ.

Οι τραπεζίτες αναμένουν τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σήμερα το πρωί.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία από το στρατηγείο της Φρανκφούρτης, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα, προκειμένου να αποτιμήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και να χαράξουν τα βήματα της επόμενης μέρας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κατά τις πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λάβει σήμερα τελεσίδικες αποφάσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα περιμένει πρώτα τη λήψη αποφάσεων, σε επίπεδο Eurogroup και Συνόδου Κορυφής, προτού αποφανθεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται απίθανη η αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ, από τις οποίες θα κριθεί πότε είναι εφικτό να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα