Τ. Καφατσάκη στο NEWS 24/7: Να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την κοινωνική προσφορά

Τ. Καφατσάκη στο NEWS 24/7: Να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την κοινωνική προσφορά

Η δήμαρχος Ζωγράφου μίλησε στο News 24/7 για τον μουσικό θεσμό "Music Now!" καθώς και την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ

«Ξεκινήσαμε με την πεποίθηση και το μήνυμα ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια». Με αυτά τα λόγια η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη – Βλάχου μίλησε στη συνέντευξή της στο News 24/7 για την εξέλιξη και τον στόχο του μουσικού φεστιβάλ αλληλεγγύης “Μusic Now!” του δήμου, το οποίο εφέτος καταμετρά την τρίτη χρονιά διεξαγωγής του.

Η κα. Καφατσάκη – Βλάχου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες καθώς και τον κοινωνικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, στο οποίο αντί εισιτηρίων οι θεατές “πληρώνουν” προσφέροντας τρόφιμα ή φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο του Δήμου.

Η δήμαρχος Ζωγράφου έκανε ειδική μνεία στο άνοιγμα της Βίλας Ζωγράφου στο κοινό και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό τοπόσημο της περιοχής.

Το Music Now είναι για τρίτη χρονιά εδώ και περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Τι εμπόδια αντιμετωπίσατε στη διοργάνωση του θεσμού εφέτος;

«Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα εμπόδια πρέπει να πω απλώς η προετοιμασία μας ήταν λίγο πιο εντατική γιατί εφέτος στήνουμε μουσικές σκηνές σε διαφορετικούς χώρους: Στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο που πάντα γινόντουσαν οι εκδηλώσεις αυτές, στο Πάρκο στο Γουδί και φέτος εγκαινιάζουμε για πρώτη φορά ως χώρο πολιτισμού τη Βίλα Ζωγράφου, έναν μεγάλο χώρο στο κέντρο της πόλης που αρκετά χρόνια τώρα προσπαθούσαμε να ανακτήσουμε και να δημιουργήσουμε εκεί πολιτιστικές δραστηριότητες.»

Στη Βίλα Ζωγράφου τι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν;

«Η Βίλα Ζωγράφου άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με μια μεγάλη παιδική εκδήλωση. Θα φιλοξενήσει σήμερα, Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής μια μεγάλη συναυλία που στην ουσία είναι και από τα εγκαίνια ας πούμε με τον Μάριο Φραγκούλη. Την Κυριακή 25 Ιουνίου (φιλοξενεί) τη Μαρία Φαραντούρη και από εκεί και πέρα θα εγκατασταθούν όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Ζωγράφου, το Δημοτικό Ωδείο οι δραστηριότητες του νομικού προσώπου Πολιτισμού-Αθλητισμού και φυσικά θα είναι επισκέψιμη και προσβάσιμη στο κοινό.

Να σημειώσω εδώ ότι εφέτος ο Δήμος Ζωγράφου γιορτάζει τα 70 χρόνια λειτουργίας του. Επομένως στη Βίλα Ζωγράφου που ανοίγει θα φιλοξενηθούν όλες οι μεγάλες εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που θα αφορούν αυτόν τον εορτασμό.»

Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για τη φετινή διοργάνωση. Υπάρχει κάποια συναυλία ή παράσταση που ξεχωρίζετε;

«Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω. Για εμάς το καινούργιο είναι το άνοιγμα της Βίλας Ζωγράφου και οι εκδηλώσεις που σας ανέφερα. Από ‘κει και πέρα τη Δευτέρα είχαμε μια πολύ όμορφη βραδιά με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Την Τρίτη φιλοξενήσαμε τη Σόνια Θεοδωρίδου και τη Λιζέτα Καλημέρη σε ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Από σήμερα, Πέμπτη, έχουμε ένα νεανικό σχήμα, τον Νινιό με τη Σαββερία Μαριολά, στη συνέχεια το Momo trio. Έχουμε τον Κώστα Λειβαδά και την Αντριάνα Μπάμπαλη και μια σειρά ακόμα εκδηλώσεων.

Στις 4 Ιουλίου πηγαίνουμε στο Πάρκο Γουδή, έναν χώρο που πέρυσι για πρώτη φορά εγκαινιάσαμε σαν συναυλιακό χώρο. Εκεί η πρώτη εκδήλωση που φιλοξενείται φέτος είναι η συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τη Γιώτα Νέγκα και την Έλλη Πασπαλά. Το “Music Now” κλείνει Την Τετάρτη 5 Ιουλίου με τον Σωκράτη Μάλαμα.»

Ποια η ανταπόκριση του κοινού στο Φεστιβάλ;

«Το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Για εμάς είναι δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ: Είναι μουσικές εκδηλώσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης. Να θυμίσω ότι αντί εισιτηρίου, συλλέγουμε φάρμακα και τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Φαρμακείο του δήμου. Τώρα πλέον το φεστιβάλ μας είναι γνωστό. Οι Ζωγραφιώτες το αγάπησαν γιατί ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια παρέχει παραστάσεις με διακεκριμένους Έλληνες δημιουργούς και πιστεύω ότι και αυτό το καλοκαίρι θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό γεγονός για την πόλη μας.

Ξεκινήσαμε πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια και νομίζω ότι οι Ζωγραφιώτες πίστεψαν σε αυτό και αγκάλιασαν τη δραστηριότητά μας προσφέροντας την αλληλεγγύη τους»

Πιστεύετε η Τέχνη μπορεί να συντελέσει αλλαγές σε κοινωνικά προβλήματα;

«Νομίζω ότι ο πολιτισμός είναι μια δημιουργική δύναμη, η οποία μπορεί να αλλάξει συνειδήσεις και μπορεί να καλυτερέψει την κοινωνία μας. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αν συνδέσουμε τον πολιτισμό με την κοινωνική προσφορά και η αλληλεγγύη αυτή αποδώσει και φέρει στον δήμο και στους δημότες τους ίδιους προσφορά τροφίμων και φαρμάκων, πιστεύω κάνουμε το καλύτερο για την κοινωνία μας που πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.»

Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Ζωγράφου και ποια έχετε θέσει ως προτεραιότητα.

«Τα προβλήματά μας είναι πολλά, όχι μόνο του Δήμου Ζωγράφου αλλά συνολικά της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν αν έχουμε μια συλλογική δράση και αν αγωνιστούμε για να καλυτερέψουμε την ποιότητα ζωής.

Για εμάς σημαντικά προβλήματα αυτήν την περίοδο, είναι οι αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και οι ελεύθεροι χώροι, καθώς ζούμε σε μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Επιπλέον σε συνδυασμό με τη συνεργασία μας με τα πανεπιστήμια φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της πόλης μας σαν Πανεπιστημιούπολη, σαν πόλη του πολιτισμού και πόλη της αλληλεγγύης.»

Το Music Now

Ο μουσικός θεσμός του “ΜUSIC NOW!” απολαμβάνει πλέον τη στήριξη των χιλιάδων πολιτών και καλλιτεχνών που πίστεψαν στη νέα πρόταση του Δήμου Ζωγράφου για την αναβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης. Ένα  μουσικό γεγονός που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από  όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τους νέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση των θεατών το 2016 υπολογίστηκε στους 35.000.

Από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου, o δήμος Ζωγράφου προσφέρει δωρεάν ψυχαγωγία και πολιτιστικές μουσικές παραγωγές  υψηλής ποιότητας ενώ ταυτόχρονα μέσω της προαιρετικής  προσφοράς τροφίμων και φαρμάκων θα ενισχύσει το κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο του Δήμου, δημιουργώντας το περιβάλλον έμπρακτης έκφρασης της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. 

Υπενθυμίζεται ότι κοντά στον Δήμο Ζωγράφου και το ταξίδι αυτό είναι: η Μαρία Φαραντούρη με τους αδελφούς Καλογεράκη,  ο  Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά  Καραμπέτη, ο Σωκράτης Μάλαμας και η Λσμπρινή Καρακώστα, ο Μάριος Φραγκούλης με τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Δήμητρα Σελεμίδου, ο Θεόδωρος Ορφανίδης με τις ορχήστρες Μobile, Cantabile, Cantabile Junior και τους Σόνια Θεοδωρίδου, Λιζέτα Καλημέρη και Ιωάννη Λάκη, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Έλλη Πασπαλά, και τη Γιώτα Νέγκα, ο Γιώργος  Φακανάς και η Idra Kayne, ο Κώστας Λειβαδάς με την Αντριάννα Μπάμπαλη και τη Βίκυ Καρατζόγλου,  ο Χρήστος Νινιός με την Σαββέρια Μαργιολά, το Group ParΩdy, οι Momo trio και η Μαριάννα Γερασιμίδου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα