Εξεταστική: Ερωτήματα για τον πλειστηριασμό του Ντυνάν

Εξεταστική: Ερωτήματα για τον πλειστηριασμό του Ντυνάν
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο δικαστικός επιμελητής Κ. Κωνσταντάκος παραδέχτηκε ότι αποτίμησε την άυλη αξία του νοσοκομείου σε 7,3 εκ. ευρώ κατόπιν επικοινωνίας με την επισπεύδουσα τράπεζα. Σε κατάθεση θα κληθούν Λοβέρδος, Βορίδης, Γεωργιάδης

Ερωτήματα ως προς το νομότυπο της διαδικασίας που τηρήθηκε για τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην εταιρεία Ημιθέα ΑΕ (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) ανέκυψαν κατά την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του δικαστικού επιμελητή που διενήργησε τον πλειστηριασμό.

Ο δικαστικός επιμελητής Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος που κατέθεσε ως μάρτυρας  παραδέχτηκε ότι επικοινώνησε με την νομική σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς του Βασιλική Βουτσιώτη και της ζήτησε να αξιολογήσει τα ειδικά περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου (φήμη, πελατολόγιο, σήμα, άδεια λειτουργίας κτλ). Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντάκος εκείνη ήρθε σε επαφή με εταιρεία εκτίμησης και του απάντησε ότι τα ειδικά περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται σε 6,3 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια πρόσθεσε «κατά τη δική του κρίση» -όπως είπε- 1 εκ. ευρώ προσδιορίζοντας τελικά την αξία τους σε 7,3 εκ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντάκος παραδέχτηκε ότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει την εκτίμηση ειδικού πραγματογνώμονα αλλά δεν το έπραξε για λόγους περιορισμού του «κόστους».

Επίσης ο δικαστικός επιμελητής ανέφερε ότι εκτίμησε τη συνολική ακίνητη αξία του νοσοκομείου σε 104 εκ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την κινητή αξία (περίπου 2.250 αντικείμενα ιατρικού εξοπλισμού) σε 3,6 εκ. ευρώ με βάση τα σχετικά ενέχυρα. Ο κ. Κωνσταντάκος υπεραμύνθηκε, πάντως, των επιλογών του. «Κρίνω ότι ήταν απολύτως σωστές οι αξίες που έχω ορίσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μαρτυρία του κ. Κωνσταντάκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών-μελών της Εξεταστικής Επιτροπής που χαρακτήρισαν «παράτυπη» την όλη διαδικασία. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης ανέφερε ότι βάσει του νόμου 1041/80 θα έπρεπε να υπάρξει εκτίμηση από το ειδικό σώμα εκτιμητών. Στον αντίποδα, πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, χαρακτήρισε λογικό το συνολικό τίμημα των 115 εκ. ευρώ για το Ντυνάν επικαλούμενος τα 80 εκ. ευρώ με τα οποία αποτιμήθηκε το νοσοκομείο Metropolitan όταν πλειστηριάστηκε.

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην γενικός γραμματέας Διαφθοράς, Γιώργος Σούρλας, ο οποίος ανέφερε ότι «την κύρια ευθύνη» για την κατάληξη του νοσοκομείου έχουν οι διοικήσεις και δευτερευόντως οι εποπτεύοντες.

Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης θα κληθούν στην Εξεταστική

Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας θα καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης τον οποίων τα ονόματα ενέπλεξε στις τρεις καταθέσεις του ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης. Η κατάθεση των τριών πρώην υπουργών αναμένεται να προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου-μαρτύρων για το Ντυνάν. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει να κληθεί το συντομότερο στην Εξεταστική Επιτροπή για να απαντήσει σε όσα “συκοφαντικά” του καταμαρτυρά ο κ. Μαρτίνης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει στην Εξεταστική ο πρώην μάνατζερ Υγείας του Ντύναν, Λ. Λιαρόπουλος και ο δημοσιογράφος Γ. Ντάσκας. Την Πέμπτη θα καταθέσουν τα πρώην μέλη του ΔΣ του Ντυνάν, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης και Βασίλης Στεργίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα