Παγκόσμια ημέρα καφέ: Το γλυκό που εξυμνεί το πιο διάσημο ρόφημα – Τιραμισού

Παγκόσμια ημέρα καφέ: Το γλυκό που εξυμνεί το πιο διάσημο ρόφημα – Τιραμισού

Το πιο ανεβαστικό γλυκό με καταγωγή φυσικά από την Ιταλία, είναι ό, τι πιο απολαυστικό μπορείς να δοκιμάσεις ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Καφέ (Συνταγή)

Ένα από τα διασημότερα ιταλικά γλυκά έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του που συνδυάζει άψογα τον καφέ και την κρέμα μασκαρπόνε.

Το παράξενο όνομα του τιραμισού στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με ψηλά” (tira mi su) και πιθανότατα να υποδηλώνει την υψηλή περιετικότητά της σε ενέργεια και καφεΐνη, χάρη στην ισχυρή δόση espresso, που περιέχει και μπορεί να μας κρατήσει μόνο χαρούμενους και ζωντανούς.

Όσον αφορά την πρώτη του εμφάνιση οι θεωρίες είναι πολλές, ωστόσο η πιο πιθανή θέλει το τιραμισού να γεννήθηκε στη Σίενα τον 17ο αιώνα, όταν Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Οι ζαχαροπλάστες για να τον εντυπωσιάσουν εμπνεύστηκαν την ιταλική λιχουδιά που αρχικά ονόμασαν “zuppa del duca”, δηλαδή “σούπα του δούκα”. Επειδή, όμως, σύντομα έγινε αγαπημένο γλυκό των αυλικών, οι οποίοι το θεωρούσαν αφροδισιακό και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, άλλαξε το όνομα σε Tiramisu.

Μια παραδοσιακή συνταγή

Με τις παραδοσιακές συνταγές δεν παίζεις!! Απλά τις φτιάχνεις κατά γράμμα και τις απολαμβάνεις! Είσαι για το πιο αφράτο τιραμισού που έφτιαξες ποτέ; Γλυκό με άρωμα και τσαχπινιά… ιταλική!

 

Είναι κάποια γλυκά που κατέχουν μια θέση ψηλά στις προτιμήσεις μας. Γιατί; Είναι κλασικά, είναι γεύσεις που θυμίζουν πολλά και ποτέ δεν σε απογοητεύουν. Γιατί πως να το κάνουμε! Και στη ζαχαροπλαστική, το κλασικό είναι πάντα απολαυστικό!

Η συνταγή είναι η πιο κλασική που ξέρουμε και μπορέσαμε να βρούμε!!

Υλικά για 6 άτομα

 

150γρ. ζάχαρη άχνη

500γρ. τυρί μασκαρπόνε

4 αυγά

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 λίτρο γάλα

1 δόση εσπρέσο

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ καφέ

50 γρ. κακάο σε σκόνη

1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ (περίπου 22 κομμάτια)

Προετοιμασία

Βάλε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και χτύπησε στο μίξερ. Πρόσθεσε τους τέσσερις κρόκους των αυγών και κράτησε τα ασπράδια χωριστά.

Χτύπησε τα ασπράδια με τα 50γρ. κρυσταλλική ζάχαρη να γίνουν μια σφιχτή και αφράτη μαρέγκα. Ενσωμάτωσε απλά τη μαρέγκα στην υπόλοιπη κρέμα.

Στο μεταξύ ζέστανε το γάλα και πρόσθεσε τον καφέ και το κονιάκ

 

Βούτηξε ένα, ένα τα μπισκότα στο γάλα με τον καφέ και στρώσε το τσέρκι σου (ή ένα ταψάκι 20εκ περίπου). Ρίξε από πάνω τη μισή ποσότητα της κρέμας.

Επανάλαβε άλλη μια στρώση με μπισκότα, που τα έχεις βουτήξει να τραβήξουν γάλα. Σκέπασε με την υπόλοιπη κρέμα και βάλε το γλυκό στο ψυγείο.

Αφού πήξει καλά πασπάλισε με το κακάο. Βάλε σε ένα σουρωτήρι και άχνισε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

 

Tip no. 1: Το γλυκό δεν θέλει πολλή προετοιμασία, θέλει όμως υπομονή στο ψυγείο για να σφίξει καλά. Το λιγότερο τρεις ώρες σε δυνατή ψύξη!

Tip no. 2: Αν δεν έχεις εσπρέσο διάλυσε 1 κ.σ. στιγμιαίο στο ζεστό γάλα. Η γεύση βέβαια και το άρωμα δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδιες.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: COOKLEIT

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα