Δημοψήφισμα: Ο διεθνής Τύπος κρατάει την ανάσα του για το αποτέλεσμα

default image

Τα ξένα ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα ανήμερα του κρίσιμου δημοψηφίσματος

Η Ελλάδα, όπως και όλες τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ που καλύπτουν λεπτό προς λεπτό την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Αμερική και Γερμανία έχουν εκτός των άλλων χωρών στραμμένα τα βλέμματά του στη χώρα μας και το επικείμενο αποτέλεσμα.

Ο γαλλικός Τύπος για την Ελλάδα

Le Monde – Η γαλλική εφημερίδα αφιερώνει εκτενή αρθρογραφία τόσο στο δημοψήφισμα, όσο και στην κατάσταση της Ελλάδας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εκείνο που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι το κεντρικό της άρθρο με τίτλο “το πολιτικό σύστημα καταρρακωμένο από το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά”.

 

Το άρθρο αναφέρεται στην ελληνική κωμωδία της δεκαετίας του ’60 και τον Μαυρογιαλούρο με το Λάμπρο Κωνσταντάρα για να περιγράψει την παθογένεια του πολιτικού συστήματος.

 

Liberation – Από την πλευρά της η γαλλική Liberation έχει τίτλο “το όλα για όλα της Αθήνας με το δημοψήφισμα”, στο κεντρικό της άρθρο στο οποίο αναφέρει πως οι Έλληνες τοποθετούνται σχετικά με τα μέτρα που τους προτείνουν οι πιστωτές της χώρας. Ένα αποφασιστικό δημοψήφισμα οργανωμένο σε “μεγάλη σύγχυση”.

Figaro – Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα: Ένα Grexit δεν είναι για την επόμενη μέρα. Η συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας αναφέρεται με live ενημέρωση στην Ελλάδα, τονίζει πως μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ο βρετανικός Τύπος για το δημοψήφισμα

 

Η Guardian πάλι αφιερώνει και πάλι το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης στην Ελλάδα, με συνεχή ενημέρωση για την ψηφοφορία, τις δηλώσεις των πολιτικών και τις εξελίξεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Επιπλέον η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο με το οποίο  αναλύει όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τις διαπραγματεύσεις και τις αντιδράσεις των δανειστών.

 

Από την πλευρά της η Independent αναφέρεται στις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΟΙΚ που δηλώνει πως η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να είναι “αλώβητη” μπροστά σε μια πιθανή καταστροφή στο ζήτημα της Ελλάδας και μιλά για την κρίσιμη επιλογή του ελληνικού λαού.

Τι μεταδίδουν οι εφημερίδες των ΗΠΑ

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά στην Ελλάδα εν μέσω σύγχυσης, αναφέρει η New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, αλλά για πολλούς Έλληνες – θυμωμένους, κουρασμένους και φοβισμένους μετά από μια βδομάδα με κλειστές τράπεζες – ήταν πολύ δύσκολο να ξέρουν ακριβώς τι ψήφισαν.

Η Washington Post δημοσιεύει ανάλυση για το δημοψήφισμα και αναφέρει πως “μετά από πέντε μήνες πικρής διαπραγμάτευσης και δηλώσεων που δηλητηρίασαν την δημόσια συζήτηση, οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν για το κατά πόσο επιθυμούν να δεχτεί η κυβέρνηση τα μέτρα των δανειστών η όχι. Η εφημερίδα αναφέρει πως αν και δεν είναι πρόκειται για αυτό ως ερώτημα, το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας ίσως κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η Deutsche Welle μας δίνει την επισκόπηση του γερμανικού Τύπου

«Οι Έλληνες βρίσκονται τώρα ενώπιον μίας ιστορικής απόφασης» γράφει μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδό της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επιχειρεί να διευρύνει το πεδίο παρατήρησης, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της Ελλάδας και καταγράφοντας τις πολιτικές διεργασίες στο σύνολο της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της, «στη διαμάχη με την Ελλάδα η κουλτούρα συμβιβασμού της ΕΕ έφτασε στα όριά της». Στην περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα «η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρηθεί στο ευρώ με έναν τρόπο που θα καθιστά δυνατή την ανοικοδόμηση του κράτους και της οικονομίας. Στην περίπτωση ενός ξεκάθαρου ‘όχι’ ούτε ο Γιούνκερ ούτε η Μέρκελ θα μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση μιας πολιτικής προχειρότητας. Θα πρέπει να ανοίξουν στην Ελλάδα έναν δρόμο εξόδου από το ευρώ, ο οποίος να μην οδηγεί συγχρόνως εκτός ΕΕ».

Η Berliner Zeitung στρέφει τα βέλη της κατά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, «εάν η Ευρωζώνη εννοεί σοβαρά την απειλή της, τότε το ερώτημα του δημοψηφίσματος (με αντικείμενο, όπως γράφει, την απορριφθείσα πρόταση των θεσμών) είναι η τέλεια παγίδα: Υποταγή ή έξοδος. Σίγουρη φτώχεια ή επαπειλούμενη καταστροφή».

«Πώς πρέπει αντιμετωπίσει η Ευρώπη το δημοψήφισμα;», διερωτάται η Stuttgarter Zeitung και επισημαίνει: «Συστάσεις ψήφου, σαν αυτήν που έκανε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ αυτήν την εβδομάδα με την προειδοποίησή του για την περίπτωση υπερψήφισης του ‘όχι’, είναι τώρα μάλλον αντιπαραγωγικές. Ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να κλείσει την πόρτα στους Έλληνες».

Σύμφωνα με την  Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή δεν θα είναι η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, εντελώς ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, θα παραμείνουν δυσμενείς και πιθανόν θα γίνουν ακόμη δυσμενέστερες». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης επισημαίνει ότι «εάν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν τη σύσταση της κυβέρνησης Τσίπρα, τότε οι μέρες τους εντός ευρωζώνης ενδέχεται να είναι μετρημένες. (…) Αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το ‘ναι’ (…), τότε θα πρέπει πολύ γρήγορα να πέσει η αυλαία για την κυβέρνηση Τσίπρα», σχολιάζει η FAZ, χαρακτηρίζοντας την Κυριακή «καθοριστική ημέρα για τη μοίρα της Ελλάδας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα