Οι ωραίοι δεν έχουν χρέη

Οι ωραίοι δεν έχουν χρέη
Extraordinary Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on 9 May, 2016 / Eurogroup, , , , 9 2016. SOOC

Παρά μόνον απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι μετά από έξι χρόνια μνημονίων ζητούν μία δικαίωση και μία ελπίδα για το μέλλον

Η καταστροφή, που κάποιοι προφήτευαν ή πρόσμεναν, δεν ήρθε χθες στο Eurogroup. Αντίθετα, έγινε το πρώτο βήμα προς μία οριστική συμφωνία καθώς όλοι ουσιαστικά ομονόησαν ότι πάνε για να κλείσουν στις 24 του μήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση “οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους” μιλώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πράγματι αυτό είναι κάτι επιπλέον από αυτό που είχε πάρει ο Αντώνης Σαμαράς στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ένα μήνα πριν, η Αθήνα διεμήνυε ότι προείχε το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί και μετά να ξεκινούσε η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, καθώς είχε διαπιστώσει ότι οι εταίροι και κυρίως το ΔΝΤ πίεζαν για μία συμφωνία- πακέτο με το χρέος που θα περιελάμβανε μέτρα τα οποία η καθημαγμένη ελληνική κοινωνία δε θα μπορούσε να αντέξει.

Τελικά ουσιαστικά, η αξιολόγηση μισο- έκλεισε όσον αφορά το σκέλος των μέτρων για το ασφαλιστικό- φορολογικό, προαναγγέλλονται επίσης τα ήδη γνωστά για την αύξηση ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ αντιμετωπίζεται ως εκκρεμότητα που είναι ζήτημα ημερών να επιλυθεί, ο αυτόματος δημοσιονομικός προσαρμογέας ή “κόφτης”, ώστε στη συνέχεια και παράλληλα να δρομολογηθούν και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

‘Ομως ο οδικός χάρτης για το χρέος δεν είναι δωρεάν. Η κυβέρνηση κέρδισε μία μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο. Όχι ακόμη, καθώς μέχρι το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου θα κριθούν πολλά.

Ήταν βέβαιο ότι σε μνημονιακό πλαίσιο μία ρύθμιση του χρέους θα συνοδευόταν από κάποιου είδους μνημόνιο, δηλαδή ένα Memorandum of Understanding με συγκεκριμένους όρους. Το ζήτημα είναι αυτοί να μην καταστούν επαχθείς. Διότι το πρώτο χρέος είναι απέναντι στους πολίτες.

Τι να την κάνεις άλλωστε τη διευθέτηση χρέους εάν δεν μπορείς να σώσεις τις ζωές των Ελλήνων; Και πως να ανακάμψει η οικονομία αν η Ευρώπη συνολικά δεν αλλάξει συνταγή; Για να είμαστε σαφείς, δεν εννοούμε την επιστροφή σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, ούτε όμως και στην εμμονή στις λάθος συνταγές του παρόντος…  Πως όμως θα δούμε φως στο τούνελ αν η ΕΕ συνεχίσει να επιμένει στη λιτότητα της “Σουηβής νοικοκυράς”;

Το τελευταίο είναι ένα ερώτημα στο οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να επιβάλλει την απάντηση η μικρή Ελλάδα. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να αρπάξει το παράθυρο που ανοίγεται με αφορμή τη συζήτηση για το χρέος και να κάνει το επόμενο βήμα προς το μέλλον.

*H Βίκυ Σαμαρά, είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα