Υπόθεση #PenelopeGate: Στο εδώλιο η σύζυγος του Φιγιόν

Υπόθεση #PenelopeGate: Στο εδώλιο η σύζυγος του Φιγιόν

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η εισαγγελία οικονομικών υποθέσεων που έχει αναλάβει την υπόθεση αναμένεται να εκδώσει απόφαση εντός των ημερών, με δύο τα επικρατέστερα σενάρια για τη συνέχιση της υπόθεσης.

Η ώρα της κρίσης για την υπόθεση που κατακρημνίζει την υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν στη Γαλλία πλησιάζει, καθώς η εισαγγελία οικονομικών υποθέσεων αναμένεται να δώσει την απόφασή της εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας JDD, ο εισαγγελίας προσβλέπει στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της συζύγου του υποψηφίου Πενελόπ. Μάλιστα φαίνεται πως από την προκαταρκτική έρευνα και τις καταθέσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι δικαστικές αρχές να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο, μια εξέλιξη που δεν αναμένει πια ούτε η υπεράσπιση του ζεύγους Φιγιόν.

Έπειτα από 17 ημέρες διερεύνησης της υπόθεσης, δύο σενάρια εξετάζονται: είτε θα ανοίξει δικαστική έρευνα, την οποία θα αναλάβουν ένας ή δύο εισαγγελείς είτε η υπόθεση θα σταλεί απευθείας στο ποινικό δικαστήριο. Στην πρώτη περίπτωση, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, η εισαγγελική έρευνα θα ανοίξει σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων και όχι “κατά παντός υπευθύνου”. Έτσι, επαφίεται στους δικαστές να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους προς εξέταση.

Σε ό, τι αφορά το δεύτερο σενάριο, το πρόγραμμα εργασιών μοιάζει ιδιαίτερα σφιχτό. Αρχικά θα ανοίξει η δικαστική διαδικασία με μια καθυστέρηση το αργότερο 11 ημερών. Η ακροαματική διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες και οι διώξεις της εισαγγελίας πριν την τελική απόφαση του δικαστηρίου, κάποιες εβδομάδες. Φαίνεται ωστόσο πως θα γίνει προσπάθεια να εκδοθεί μια απόφαση πριν τις 17 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. Στη συνέχεια, το δικαστήριο μπορεί να επιλέξει το πάγωμα της διαδικασίας μέχρι της εκλογές με την αιτιολογία της “εκλογικής εκεχειρίας” που προβλέπεται κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι διαδηλώσεις με τις κατσαρόλες συνεχίζονται

Την ίδια ώρα, ο Φρανσουά Φιγιόν έρχεται αντιμέτωπος με πολίτες που αντιδρούν στις αποκαλύψεις για τη γυναίκα και τα παιδιά του σε κάθε του προεκλογική περιοδεία. Το Σάββατο βρέθηκε στο μικρό νησάκι Reunion μικρή ομάδα πολιτών τον περίμενε με τις κατσαρόλες στο χέρι. “Δεν είμαστε αγελάδες να μας αρμέγει” και “Ο Φιγιόν δεν είναι καθαρός” ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα των διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν.

Πέραν όμως των απλών πολιτών, ο Φιγιόν δέχτηκε τα πυρά και μιας πρώην ευρωβουλευτή του δεξιού κόμματος και υποστηρικτή του Αλάν Ζιπέ, που τον χαρακτήρισε “τυφλό και κωφό στην αξιοπρέπεια των Γάλλων”. Η Μαρί Σουντρ προσθέτει επίσης πως ο Φιγιόν οδηγεί την κεντροδεξιά παράταξη σε μια προαναγγελθείσα πανωλεθρία.

Θυμίζουμε πως η σύζυγος Φιγιόν φέρεται από δημοσιεύματα στον Τύπο να απολαμβάνει σημαντικών χρηματικών ποσών για τις υπηρεσίες της ως κοινοβουλευτική ακόλουθος του συζύγου της, απολαβές που αγγίζουν τις 800.000€ για την περίοδο 2002-2007, χρήματα που φαίνεται να έλαβε χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες. Η κατηγορία της “πλασματικής εργασίας” ενδέχεται να βαραίνει και τα παιδιά του υποψηφίου προέδρου και πρώην πρωθυπουργού, τα οποία εργάστηκαν πλάι στον πατέρα τους με την ίδια ιδιότητα, παρείχαν όμως υπηρεσίες – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – που δεν αφορούσαν το κοινοβουλευτικό έργο. Πέραν των κατηγοριών για “πλασματική πρόσληψη”, ο γαλλικός Τύπος έχει κυκλοφορήσει και μια σειρά από άλλες υποθέσεις που αφορούν σε εκμετάλλευση δημοσίου χρήματος που προορίζεται για την κάλυψη εξόδων, αλλά και προσεταιρισμό δωρεών οπαδών του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, προς όφελος του δικού πολιτικού σχηματισμού.

Ο Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε συγνώμη από τον γαλλικό λαό, υποστήριξε ωστόσο πως όλες οι ενέργειες του ίδιου και της οικογένειάς του ήταν καθ’ όλα νόμιμες και τόνισε πως θα παραμείνει υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη.

ΠΗΓΗ JDD/ Le Figaro

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα