Πρωτιά στις καθυστερήσεις στη Διοικητική Δικαιοσύνη

Πρωτιά στις καθυστερήσεις στη Διοικητική Δικαιοσύνη

Επτά χρόνια χρειάζονται για να προσδιοριστεί μια αγωγή

Αρνητική πρωτιά στις καθυστερήσεις έχει η ελληνική Διοικητική Δικαιοσύνη στην Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε στη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, καθώς οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια.

Κατά την αγόρευσή της η πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιανναδάκη, μιλώντας προς τον απόντα υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, (εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Γ. Σαρλή) είπε : «Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, μια αγωγή που κατατίθεται σήμερα εκδικάζεται μετά από 7 χρόνια….Γιατί  εξαιτίας  του κατά προτίμηση προσδιορισμού των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ο προσδιορισμός των  αγωγών  αποζημίωσης έμεινε πίσω».

Σε άλλο σημείο ανέλυσε τα νούμερα λέγοντας: “η χώρα μας είναι η πρώτη από 26 χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο  αριθμό  εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, γιατί στη Διοικητική Δικαιοσύνη μεταφέρονται κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας  του κράτους. Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία. Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ  οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.            

Στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο, της Αθήνας, οι  εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά από 103.490 το 2015 σε 91.453 το 2016, από τις οποίες δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί δικάσιμος για 44.000 έναντι 72.000 το 2015. Αλλά και σ’ αυτό το ζήτημα δεν έγινε καμιά προσπάθεια να θεραπευτούν τα αίτια αλλά μόνο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις. Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38 νόμοι για την επιτάχυνση  απονομής της Δικαιοσύνης,  αλλά  το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος». 

Αναφορικά με το αναβολόσημο η πρόεδρος της Ένωσης είπε: “Θεσμοθετήθηκε και η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο  κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου, δηλαδή την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται σε ποσοστά που φθάνουν το 60 και 70% επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της”.

Το παρόν έδωσε εκ μέρους του Στ. Κοντονή χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης  Γ. Σάρλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου, τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θα καλυφθεί το  έλλειμμα δικαστικών υπαλλήλων, ενώ προβλέφθηκαν νέες θέσεις δικαστών οι οποίοι μέσα στο 2017 θα τοποθετηθούν.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής  της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι είναι σημαντική για τις επενδύσεις η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, που υποστήριξε πως το αναβολόσημο πρέπει να καταργηθεί, ενώ δήλωσε τη συμπαράστασή του στις δικαστικές Ενώσεις για το  μισθολογικό ζήτημα (μείωση αποδοχών). Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης μίλησε για κατρακύλισμα της χώρας μας 11 θέσεις στην κατάταξη για τη διαφθοράς και προσέθεσε ότι εάν η Δικαιοσύνη δεν επιταχύνει  τους ρυθμούς τους δεν θα έχουμε ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα