Τσίπρας καλεί Μέρκελ να ‘μαζέψει’ τον Σόιμπλε και ‘καρφώνει’ ΔΝΤ

Τσίπρας καλεί Μέρκελ να ‘μαζέψει’ τον Σόιμπλε και ‘καρφώνει’ ΔΝΤ
Συνεδρίαση της Κεντρικής ΕΠιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην Ελλάδα για την προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του ώστε να μη δυσαρεστήσει τη Γερμανία, αλλά και το Βερολίνο ότι κυνηγά τις ψήφους της ακροδεξιάς. Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Επίθεση σε Σόιμπλε, ΔΝΤ και Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τα παιχνίδια μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου, στα οποία απέδωσε το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, αν και δήλωσε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και πως μία πολιτική αλλαγή συντελείται στην Ευρώπη, με την “ηγεμονία της δεξιάς” να καταρρέει, αναφερόμενος ειδικότερα στη Γαλλία και στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

“Κάρφωσε” ειδικότερα αφενός το Ταμείο ότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προβάλλει παράλογες απαιτήσεις για να ρίξει το φταίξιμο στην Ελλάδα και να μη δυσαρεστήσει το Βερολίνο. Και αφετέρου το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι παίζει με την ιδέα του Grexit και χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας για μικροκομματικούς λόγους, επειδή οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν ψήφους προς την ακροδεξιά. Κάλεσε μάλιστα ουσιαστικά τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να “μαζέψει” το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα συζητήσει παράλογες απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας και της λογικής, που δεν υποστηρίζονται όπως τόνισε από τους αριθμούς, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα απέναντι στο ΔΝΤ την Κομισιόν.

Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δε θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και ότι χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια λόγια με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ άφησε αιχμές και κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως ενώ όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πηγαίνουν πιο αριστερά, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στη συμμαχία με τη “νεοφιλελεύθερη δεξιά που συνδυάζει το νεοφιλελευθερισμό Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ρητορική Γεωργιάδη”.

Προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση του Ταμείου

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ειδικότερα καταρχήν ότι αυτό που κάνει δύσκολη την αξιολόγηση είναι η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές.

Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία με τις λαθεμένες προβλέψεις και συνταγές του βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα δίχως γενναία απομείωση χρέους. “Αυτό νομίζω έγινε απολύτως σαφές στην τελευταία συζήτηση για την Ελλάδα στο ΔΣ του Ταμείου”, σημείωσε.

όλοι κατανοούν ότι μία γενναία απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη και θα συμβεί αργά ή γρήγορα

“Από την άλλη” πρόσθεσε “στην Ευρώπη, ενώ όλοι κατανοούν ότι μία γενναία απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη και θα συμβεί αργά ή γρήγορα, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και κυρίως τη Γερμανία, φοβούμενοι την άνοδο της ακροδεξιάς”.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή τη λογική στενόμυαλη, διότι η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι η ακροδεξιά ανεβαίνει όσο υιοθετείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις η δική της ατζέντα.

“Από την άλλη και το ΔΝΤ δε δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του” συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ορισμένα στελέχη του Ταμείου παίζουν προσωπικά παιχνίδια και ότι το ΔΝΤ δειλιάζει να πει την αλήθεια κοιτώντας τους Ευρωπαίους εταίρους στα μάτια, αλλά προτιμά να παίζει πόκερ κωλυσιεργώντας ή να παίζει το μουτζούρη.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε αισθάνεται μόνη, ούτε έχει μία κυβέρνηση πρόθυμη να παραδώσει τον ελληνικό λαό σαν το σκυλί στο αμπέλι

“Επειδή δε θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία Σόιμπλε για τα μέτρα για το χρέος, προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις για την Ελλάδα, παράλογες, αρκεί να είναι η Ελλάδα που θα χρεώνεται την κωλυσιεργία και εν τέλει την προδιαγεγραμμένη κατά την άποψη μου απόφαση του Ταμείου να μη χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα”, είπε ο κ.Τσίπρας. Τόνισε όμως ότι: “Η Ελλάδα δεν είναι ούτε αισθάνεται μόνη, ούτε έχει μία κυβέρνηση πρόθυμη να παραδώσει τον ελληνικό λαό σαν το σκυλί στο αμπέλι”.

H Μέρκελ να αποθαρρύνει το Σόιμπλε

Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, που όπως τόνισε βασίζονται σε στοιχεία που η Κομισιόν έχει επισημάνει ότι δεν είναι έγκυρα. “Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση, εάν δε βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, εάν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση. Να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο” ξεκαθάρισε.

Δε θα επιτρέψουμε, μαζί με τις συνεπείς ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης

Διεμήνυσε όμως και προς το Βερολίνο ότι “Δε θα επιτρέψουμε, μαζί με τις συνεπείς ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης. Όσοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, διασπάσεις και διαιρέσεις, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά”.

η ίδια τους η κυβέρνηση δε θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα σε μία αποθήκη με πυρομαχικά

Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι “η ίδια τους η κυβέρνηση δε θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα σε μία αποθήκη με πυρομαχικά” και ευθέως είπε: “Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και τις αναφορές τις υποτιμητικές τύπου ότι η Ελλάδα ζει πάνω από τις δυνατότητες της. Δεν ξέρω εάν αυτοί οι αφορισμοί συγκινουν τους Γερμανούς ακροδεξιούς και βοηθάνε τη συγκρότηση των διαρροών προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αλλά η προεκλογική περίοδο σε μία χώρα δεν μπορεί να κρίνει την τύχη μίας άλλης χώρας”.

Η αξιολόγηση θα κλείσει, η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα πιάνει τους στόχους του προγράμματος και το τηρεί με συνέπεια, “συνεπώς δε δεχόμαστε παρατηρήσεις ότι είμαστε απρόθυμοι να συνεργαστούμε”, καλώντας όσους κωλυσιεργούν να εξηγήσουν γιατί.’ “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, όχι πράγματα έξω από τη συμφωνία και έξω από κάθε λογική” τόνισε, απαντώντας κυρίως στο ΔΝΤ.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, όχι πράγματα έξω από τη συμφωνία

Δήλωσε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα θετικά, χωρίς υποχωρήσεις σε παραλογισμούς, προσθέτοντας με νόημα: “Δεν ξέρω εάν θα κλείσει με το ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο, αλλά θα κλείσει διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια σε αυτή τη φάση”.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος εξάλλου διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει πια στην Ευρώπη η ηγεμονία της δεξιάς. Επικαλέστηκε άλλωστε τις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία όπου εθεωρείτο σίγουρη η επικράτηση νεοφιλελεύθερων και δεξιών δυνάμεων, ενώ τώρα μπαίνει στο παιχνίδι ένας αριστερός υποψήφιος, καλώντας μάλιστα τη γαλλική αριστερά να συνεργαστεί με τη γαλλική σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και στη Γερμανία όπου οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται (ειδική μνεία έκανε στο ότι η SPD εγκάλεσε το Σόιμπλε γιατί επιχειρεί να συντηρεί ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα) και όπου υπάρχει πια -όπως εκτίμησε- ορατό ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών- Αριστεράς- Πρασίνων.

Επίθεση σε Μητσοτάκη, αιχμές στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποίηση στους “πονηρούληδες” εντός ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συναντήσει Μέρκελ και Σόιμπλε. “Για την αξιολόγηση δεν ξέρω τι θα πει, δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου, δε ζήτησε ενημέρωση. Το μόνο που ξέρουμε για τις θέσεις της ΝΔ είναι αυτό που είπε δημοσίως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ότι δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να πέσει η κυβέρνηση”, είπε ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ “μαρτυριάρη”. Κάλεσε μάλιστα τον ελληνικό λαό να λάβει υπόψη του ότι με αυτή τη γραμμή ταξιδεύει στη Γερμανία ο κ.Μητσοτάκης, τον οποίο κατηγόρησε ότι “δίνει διαπιστευτήρια υποταγής μήπως και καταφέρει να έρθει στην εξουσία με τη στήριξη των δανειστών”.

Σχολίασε μάλιστα ότι η ΝΔ λέει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ότι “το ίδιο έχει πει και ο Σόιμπλε και το λέει με την ίδια διατύπωση ο Μητσοτάκης για να το ακούσει ο Σόιμπλε και να χαρεί. Φαντάζομαι ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία να του το πει κι από κοντά για να γίνει αρεστός. Αλλά για να κερδίσει εκλογές δεν αρκεί να γίνει αρεστός στο Σόιμπλε, αλλά πρέπει να γίνει αρεστός στον ελληνικό λαό”.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που επιμένει σε μία συμμαχία με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά

Ο πρωθυπουργός όμως απευθύνθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάλεσε “να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα αλλάζουν και σε λίγο θα είναι το μόνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που επιμένει σε μία συμμαχία με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά, η οποία συνδυάζει το νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ρητορική του Γεωργιάδη”, εκτιμώντας ότι “αυτό δε θα είναι καλό ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τον τόπο”.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε όμως και στην επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κομματική του βάση και δήλωσε: “Δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα -λιγοστά αλλά υπάρχουν- που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Κανένας πονηρούλης δε θα αφήσουμε να χρησιμοποιεί νομιμοφανές μέσο για ίδιο όφελος. Αυτά έχουν τελειώσει. Θέλω να ζητήσω απο τους υπουργούς και τα αρμόδια όργανα δεοντολογίας του κόμματος, καμία επιείκεια, καμία ανοχή. Και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλλουν τον ηθικό κώδικα της αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό τίτλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.” Μια έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στα στελέχη του ΑΔΜΗΕ των οποίων ζητήθηκαν οι παραιτήσεις λόγω καταγγελιών για τις υψηλές αποδοχές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα