Ολάντ: Καμία νομική αξία το δημοψήφισμα στην Ουκρανία

default image

Βέτο της Ρωσίας για το σχέδιο δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Τι δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για την ισχύ του αποτελέσματος

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα πως το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία “δεν έχει καμία νομική αξία” και πως “πρέπει να γίνουν τα πάντα” για να ξαναβρεθεί “η οδός της διαπραγμάτευσης”.

Ο γάλλος πρόεδρος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας και την πιθανή προσάρτησή της στη Ρωσία διεξάγεται αύριο σε αυτή τη ρωσόφωνη χερσόνησο της Ουκρανίας, η οποία έχει περάσει υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Βέτο της Ρωσίας στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχα ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας. Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση. Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν “άνευ καμίας εγκυρότητας” και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν “πραξικοπήματος” και ότι η Ρωσία “θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας”.

“Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια”, απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για “την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες ” της Μόσχας που θα έχουν “συνέπειες”. Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, “οι Κινέζοι είναι ενοχημένοι”, αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων. Στο κείμενο αναφερόταν ότι “το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δεν μπορεί να θεμελιώσει καμία μεταβολή του καθεστώτος της Κριμαίας”. Ζητούσε από όλες τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μεταβολής καθεστώτος”, σε μία περίπλοκη διατύπωση που καλούσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας. Στο κείμενο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναδιατύπωνε την προσήλωσή του στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο “να ξεκινήσουν ένα απευθείας πολιτικό διάλογο”, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρέτιζε τη βούληση της ηγεσίας του Κιέβου “να σεβασθεί τα δικαιώματα” των μειονοτήτων της Ουκρανίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις απέτρεψαν προσπάθεια Ρώσων στρατιωτών να εισέλθουν σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή

Ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές στην προσπάθεια να αποκρούσει μια προσπάθεια ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν σε μια μακριά λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

“Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σήμερα… απέκρουσαν προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα”, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου. “[Η προσπάθεια] αυτή απετράπη αμέσως”.

Το υπουργείο ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε αεροπορικές, χερσαίες δυνάμεις και το αεροκίνητο τάγμα του στην επιχείρηση. Η εν λόγω περιοχή είναι μια μακρά λωρίδα γης παράλληλα στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα