Σκληρό παζάρι για την επιστροφή των θεσμών
Καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά το τέλος της συνάντησης δανειστών - Τσακαλώτου, "οι θεσμοί επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα". Νέες συναντήσεις πριν την οριστικοποίηση της ημερομηνίας "καθόδου"
- 10 Φεβρουαρίου 2017 18:36
Ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας έγινε με την συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ανακοινώνει επιτέλους την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην άλλη εβδομάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης .
Πριν λίγα λεπτά ο κ Ντάισελμπλουμ σε ανάρτησή του στο twitter τόνιζε:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Υπάρχει η σαφής αντίληψη ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων Κάναμε σημαντική πρόοδο και υπάρχει πλέον έδαφος για την επιστροφή των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα».
Είχε προηγηθεί πεντάωρη συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους όλων των θεσμών, που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα, όπου τέθηκε κατ αρχήν το κείμενο με τις απαιτήσεις των θεσμών για προληπτικά μέτρα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η πρόταση των θεσμών σχετικά με τα προληπτικά μέτρα είναι αρκετά όμοια, με αυτή που επεξεργάζεται από την αρχή το υπουργείο οικονομικών. Οι απαιτήσεις των δανειστών θα είναι, η Ελλάδα να βάλει στο τραπέζι μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 3,6 δις ευρώ, ώστε να καλυφθεί τυπικά η διαφορά των προβλέψεων μεταξύ Ε Ε και ΔΝΤ.
Βασικά προληπτικά μέτρα θα είναι η μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων με επιλογή της Κυβέρνησης ποιο από τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των απαιτήσεων των δανειστών.
Το σίγουρο είναι, ότι το 1% του ΑΕΠ περίπου 1,8 δις ευρώ (το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί με μείωση του αφορολόγητου ) θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα αλλά θα εφαρμοστούν από το 2019 τότε και μόνο τότε όταν η Ελλάδα δεν θα πετύχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του . Ωστόσο αν οι στόχοι επιτευχθούν τότε η Ελλάδα θα μπορεί να τα ακυρώσει . και επιπλέον Μάλιστα θα μπορεί να προχωρήσει και σε φοροελαφρύνσεις είτε στ ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων
Το δεύτερο 1% του ΑΕΠ δεν θα νομοθετηθεί από τώρα . Θα ενταχθεί στον μακροχρόνιο δημοσιονομικό κόφτη και θα εφαρμοστεί μόνο αν η απόκλιση από το στόχο ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ .
Ωστόσο αυτό που δεν άλλαξε για την Ελλάδα ( λόγω πιέσεων των βορείων χωρών) είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι . Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την πενταετία 2018 – 2023 . Για την δεύτερη πενταετία ( 2024-2028) οι πληροφορίες ήθελαν το θέμα να είναι ανοιχτό με κάποια εναλλακτικά σενάρια να τίθενται προς συζήτηση στην σημερινή συζήτηση Το ευχάριστο είναι ότι οι θεσμοί συμφώνησαν χθες ότι σίγουρα η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι η δεκαετία
Το δύσκολο σημείο είναι ακόμη το χρέος . Οι πληροφορίες ήθελαν αργά το βράδυ την Γερμανία την Φιλανδία και κάποιες χώρες της Βαλτικής να μην θέλουν από τώρα μεγαλύτερη ανάλυση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έστω και αν η Ελλάδα δεχθεί τα προληπτικά μέτρα.
Παρόντες στην συνάντηση εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι Μπενουά Κερέ της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ από τον Ευρ. Μηχανισμό Στήριξης και ο Πόουλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ μαζί βέβαια με την επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέκσου.
Νέες συναντήσεις
Πριν οριστικοποιηθεί η κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα θα πρέπει να γίνουν νέες συναντήσεις ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τα προληπτικά μέτρα της Ελλάδας.
Οι θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβουλεύονται μεταξύ τους για το θέμα του χρέους.
Η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα θα αφορά το κλείσιμο της συμφωνίας για τα προληπτικά μέτρα αλλά και το πακέτο των παλαιότερων θεμάτων της αξιολόγησης που μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.
Το θέμα του δημοσιονομικού, δηλαδή του ανοίγματος των 700 εκ ευρώ που υπάρχει για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσε με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας RPNB αλλά και τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back.
Αντίθετα, τις τελευταίες μέρες οι θεσμοί έχουν σηκώσει πολύ τους τόνους στα ενεργειακά, όπου θα πιέσουν έντονα την κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, θεωρώντας ότι το καθεστώς των δημοπρασιών δεν έχει οδηγήσει στην κατάργησης της δεσπόζουσας της εταιρίας στην αγορά, οπότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ είναι μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας και θεωρείται πλέον πιθανό ότι θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.