Σε λίγες ώρες η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα

Σε λίγες ώρες η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα
ΑΘΗΝΑ-Τη μετάβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στη νέα ψηφιακή εποχή εγκαινίασαν σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης,η αναπληρωτής υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Λίγο μετά τις 12:15 ξεκίνησε η συζήτηση για τη συνταγματικότητα ή μη του δημοψηφίσματος της Κυριακής, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν δύο Έλληνες πολίτες. Οι απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ζήτημα για το οποίο έχουν προσφύγει δύο Έλληνες πολίτες.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12.15 το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα, προκειμένου να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος που υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρώην σύμβουλος Επικρατείας Σπ. Νικολάου, ενώ υπάρχει παρεμβάσεις αντιλόγου από 17 δικηγόρους (Θαν. Καμπαγιάννης, Κωστας Παπαδάκης, Γιαννης Ραχιώτης, Γ. Κοκκας ως εκπρόσωπος του κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας) που ζητούν να γίνει κανονικά το δημοψήφισμα.

Ο Εισηγητής Δημ. Σκαλτσούνης , σύμβουλος Επικρατείας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρίνει κυβερνητικές πράξεις

Από την πλευρά του, ο αιτών Σπ. Νικολάου, υποστήριξε πως το δημοψήφισμα νοείται ως εκδήλωση της συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμόρφωση του κυβερνητικού έργου: “Η αντίληψη στις προηγμένες κοινωνίες έχει αλλάξει. Θα πρέπει να γίνεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Πρόκειται για διοικητική πράξη της διοικητικής εξουσίας και μόνο” ανέφερε και συνέχισε: “Άρα όπως γίνεται παραδεκτή και κρίνεται από σας μια κυβερνητική πράξη της κυβέρνησης που περνάει απο τη Βουλή έτσι και τώρα πρέπει να γίνει παραδεκτή η αίτηση και να κριθεί από το δικαστήριο. Είναι οι ίδια αντίληψη που επικρατεί σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν παραπέμψετε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) σημαίνει πως εθελοτυφλούμε αφού η απόφαση θα εκδοθεί μετά από 3 μήνες”.

Πρόσθεσε επίσης ότι αν δεν ενημερωθεί πλήρως και επαρκώς το εκλογικό σώμα αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε κανονική πράξη προκήρυξη δημοψηφίσματος. “Τίθεται ουσιαστικά στο λαό το ερώτημα να επιθυμεί να είναι πλούσιος και υγιής ή ασθενής και φτωχός” τόνισε εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν εξηγεί τις συνέπειες της επιλογής και αναφέρει μάλιστα πως το ζητεί ως ενίσχυση της θέσης της.

Ανάμεσα στους δικηγόρους που παρενέβησαν υπέρ της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Μαρούπα δήλωσε ότι “πρέπει να ακουστεί η βούληση του ελληνικού λαού”, καθώς “έχουμε βιώσει 6 χρόνια κυβερνήσεις που νομοθετούν σε βάρος του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τη βούλησή του”.

Υποστήριξε ότι το Δικαστήριο ειναι αναρμόδιο μιας και η αντισυνταγματικότητα  κρίθηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του κ. Βενιζέλου. Πρόσθεσε τέλος πως “η διατύπωση του ερωτήματος δεν αρέσει τον αιτούντα αλλά αυτό αποφάσισε κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πως αν με αυτή τη θηλιά που έχουν βάλει στον ελληνικό λαό, εμείς υιοθετούμε αυτά τα μέτρα ή όχι, με οποιαδήποτε πολιτικό διακύβευμα. Αν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά ή να αυτοκτονήσουμε τότε είναι δικαίωμά μας”.

Οι παρεμβαίνοντες υπέρ του δημοψηφίσματος ανέφεραν επίσης:

-δεν είναι αναρμόδιο το δικαστήριο γιατί θα είναι σα να πρέπει να κρίνει κάθε φορά μια εκλογική διαδικασία.

-Το ερώτημα δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα αλλά συνολικά την κοινωνική, οικονομική ζωή των πολιτών.

-πως πρόκειται για το λεγόμενο “συμβουλευτικό δημοψήφισμα”.

Η θέση του Δημοσίου

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου αναφέρθηκαν ενώπιον του ΣτΕ κυρίως στο απαράδεκτο της αιτήσεως καθώς “η απόφαση και το προεδρικό διάταγμα αποτελούν κυβερνητική πράξη και όπως αναφέρεται και σε σειρά αποφάσεων του δικαστηρίου, δεν υπόκειται σε κρίση του ΣτΕ”.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να επισημαίνει: “Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει άμεση λήψη αποφάσεως. Θα αποσυρθούμε και η απόφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρών. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικά σε αυτή την αίθουσα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα