Μανώλης Μητσιάς: Δεν μου αρέσει η large διάθεση των πολιτικών στο Σκοπιανό
Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής μιλά για την αφιερωματική παράσταση στον δάσκαλό του Νίκο Γκάτσο, για τα τραγούδια του που σημάδεψαν τη σχεδόν 50χρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, για την πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη, για το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια
- 07 Φεβρουαρίου 2018 07:12
Συνέντευξη στον Χρήστο Καράμπελα
Αν ακούσει κανείς το όνομα του Μανώλη Μητσιά, ξέρει ότι είναι ένα όνομα “βαρύ” για το ελληνικό τραγούδι. Αν ακούσει τον Μανώλη Μητσιά να τραγουδά, τότε καταλαβαίνει γιατί καταμετρά περίπου 50 χρόνια μουσικής πορείας και κουβάλα στις “αποσκευές” του την αγάπη του κοινού. Κι αν πάλι ακούσει τον ερμηνευτή να μιλά, εκτός σκηνής, τον εκτιμά για την ειλικρίνειά του. Ένας άνθρωπος απλός, έξω καρδιά και με σπάνια στόφα που θυμίζει μια άλλη πιο “αληθινή” και ίσως ρομαντική εποχή.
O αειθαλής και συνεπής Μανώλης Μητσιάς συναντιέται τελευταία επί σκηνής με την εξαιρετική Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για να αποδώσουν και να αναδείξουν τον πλούτο συναισθημάτων, εικόνων και χαρακτήρων, τα οποία ο Γκάτσος χώρεσε σ’ αυτή τη σύντομη τέχνη, που λέγεται τραγούδι.
Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Γκάτσος που αγάπησα» ξεκίνησε για λίγες ημέρες στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, ωστόσο αποθεώθηκε με αποτέλεσμα να πάρει παράταση, να περιοδεύσει σε Ελλάδα και Κύπρο και να ανέβει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Το News 24/7 μίλησε με τον μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή για την επιτυχία της παράστασής του, τον ρόλο που διαδραμμάτισε ο Ν. Γκάτσος στη ζωή του, την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι και πώς αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα καθώς και για το DNA των Ελλήνων, τις τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα του Σκοπιανού και τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τι σημαίνει για εσάς ο Νίκος Γκάτσος. Πώς ήταν σαν άνθρωπος;
Για μένα ο Γκάτσος είναι τα πάντα, σίγουρα όσον αφορά στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, την καριέρα μου σαν τραγουδιστής και στην πορεία μου σε εταιρίες δίσκων. Αλλά πάνω από όλα καθόρισε την πορεία μου σαν άνθρωπος μέσα στην κοινωνία. Μου έδωσε να καταλάβω πολλά πράγματα σε καθημερινή βάση που μέχρι τότε δεν τα ‘χα συνειδητοποιήσει. Υπήρξε ο φάρος που με οδήγησε σε μεγάλες συνεργασίες, σε μεγάλα τραγούδια, σε γνωριμίες με σημαντικούς ανθρώπους. Υπήρξε τα πάντα για μένα.
Ο κόσμος πώς βιώνει σήμερα το έργο που έχει αφήσει πίσω; Τι σχόλια έχετε εισπράξει;
Εδικά φέτος που κάνουμε αυτές τις παραστάσεις του Γκάτσου, νιώθω πολύ συγκινημένος διότι ο κόσμος έρχεται, γεμίζει τις αίθουσες όπου παίζουμε, από την αίθουσα του Φ. Σ. «Παρνασσός» ή οπουδήποτε στην Ελλάδα παίξουμε. Ο κόσμος καταλαβαίνει τη μεγάλη αξία που είχε ο Γκάτσος σαν ποιητής, σαν στιχουργός, σαν μεταφραστής. Ήταν ένα κεφάλαιο στον χώρο του Πολιτισμού.
Η παράσταση ξεκίνησε όπως είπατε δειλά από την αίθουσα του Φ. Σ. «Παρνασσός», περιόδευσε σε Ελλάδα και Κύπρο, έφτασε μέχρι το Ηρώδειο. Περιμένατε αυτήν την επιτυχία;
Όχι για να είμαι ειλικρινής. Ξεκινήσαμε για δυο τρεις παραστάσεις και λίγες μέρες της εβδομάδας καθώς η Καρυοφυλλιά, λόγω θεάτρου δεν μπορούσε να παίξει κάποιες μέρες και γινόταν χαμός, κάναμε και άλλες παραστάσεις. Θα συνεχίζουμε στην Αθήνα και έχουμε ακόμα να πάμε στη Μυτιλήνη, στην Καλαμάτα και την Κοζάνη.
Έχετε στο πλευρό σας επί σκηνής την κυρία Καραμπέτη, μια από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς σήμερα. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί της. Είχε άγχος στο να τραγουδήσει;
Η Καρυοφυλλιά είναι καταπληκτική. Νιώθω τυχερός και περήφανος που συνεργάζομαι μαζί της. Νομίζω πως είναι η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός σήμερα. Την παρακάλεσα στην αρχή να έρθει για να διαβάσει και να απαγγείλει μερικούς στίχους από δυο τρεις μπαλάντες του Γκάτσου. Δέχτηκε, και όταν της είπα να τραγουδήσει φοβήθηκε λίγο αλλά την έπεισα όταν την άκουσα να τραγουδά γιατί το κάνει με έναν μοναδικό τρόπο.
Έχετε ερμηνεύσει περίπου 90 τραγούδια του Ν. Γκάτσου. Έχει κάποιο μια ιδιαίτερη ιστορία για εσάς;
Ο Γκάτσος πάντα ήταν εκεί στις ηχογραφήσεις και παρατηρούσε πώς θα τραγουδήσω. Κάθε φορά έλεγε και από κάτι, δεν μας άφηνε “ελεύθερους” στο στούντιο. Έμαθα πολλά πράγματα μαζί του, τα οποία δεν μπορώ να τα μεταφέρω ούτε να τα εκφράσω με λόγια. Απήγγειλε τους στίχους πεζά, ανοιχτά, ωραιά και με έναν τρόπο μοναδικό ο Γκάτσος με βοηθούσε να καταλάβω πώς έπρεπε να ειπωθεί ο κάθε ένας. Και όταν ήταν στις μουσικές του Μάνου Χατζηδάκι, ο οποίος ήθελε να λέγονται τα τραγούδια με έναν θεατρικό τρόπο, πάντα ο Γκάτσος υποδείκνυε τον τρόπο για να τα τραγουδήσω.
Είστε ένας τραγουδιστής με μακρά καριέρα. Θυμάστε κάθε στιγμή της πορείας σας ή είστε άνθρωπος που κρατάει μόνο τα καλά;
Τα θυμάμαι όλα. Στην πορεία μου ως τραγουδιστής δεν είχα πολύ κακές στιγμές. Ερμήνευσα τα τραγούδια που ήθελα, έκανα τις συνεργασίες που εγώ ήθελα κατά 90% να κάνω, γνώρισα μεγάλη αγάπη και χειροκρότημα στις μπουάτ όπου εμφανιζόμουν όλα αυτά τα χρόνια και γενικά όπου και αν εμφανίστηκα. Ίσως για κάποιες συνεργασίες που σκέφτηκα να μην τις κάνω, αλλά αυτά είναι λίγες. Nιώθω ευτυχής από τη σταδιοδρομία μου στο ελληνικό τραγούδι και εύχομαι και σε άλλους συναδέλφους μου να πετύχουν αυτό που θέλουν να κάνουν.
Ένα σχόλιό σας για την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα.
Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Υπάρχουν μουσουργοί πάρα πολύ καλοί και σπουδαίοι τραγουδοποιοί. Πιστεύω ωστόσο ότι μας λείπει ένας μεγάλος συνθέτης. Αυτός που θα πάρει ένα ποίημα άγνωστο του Σεφέρη ή του Ρίτσου, όπως έκανε ο Θεοδωράκης και ο Χατζηδάκις και με αυτό πρόσφεραν σε εμάς. Να ανακαλύψουμε κάτι, να διαβάσουμε. Αυτό μου λείπει σήμερα.
Ξεχωρίζετε κάποιον τραγουδοποιό;
Μου αρέσουν πολύ από τη ροκ σκηνή οι αδερφοί Κατσιμίχα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο τελευταίος εναπομείνας μεγάλος συνθέτης νομίζω είναι ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι επίσης καλός τραγουδοποιός.
Παρακολουθείτε καθόλου τηλεοπτικά μουσικά σόου;
Αν μου δοθεί η ευκαιρία τα παρακολουθώ. Δεν είμαι φίλος αυτών των διαγωνισμών, δεν μου αρέσει ο τρόπος που τους κάνουν. Κατανοώ την ανάγκη του νέου τραγουδιστή να βρει έναν τρόπο να ακουστεί αλλά πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια.
Είστε ένας καλλιτέχνης που δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Πρόσφατα μιλήσατε για το ζήτημα της πΓΔΜ, είπατε “ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το Σκοπιανό”. Πιστεύετε θα βρεθεί ικανοποιητική λύση ή φοβάστε;
Δεν φοβάμαι για τώρα. Σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει μετά από 50 ή 60 χρόνια. Με το να λένε “πάρτε και εσείς ένα όνομα από το δικό μας” δεν δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά εμείς γινόμαστε μια επαρχία και οι άλλοι γίνονται κράτος (με το όνομα αυτό). Και το κράτος πάντα έχει προνόμια. Το ζήτημα επίσης είναι να μην έχουν άλλες διεκδικήσεις, να μη γαλουχούν τα παδιά τους με αυτές. Αν ήταν μόνο ένα όνομα, ας το πάρουν που λέει ο λόγος να ησυχάσουν αλλά δεν είναι μόνο το όνομα.
Και δεν μου αρέσει αυτή η large διάθεση των πολιτικών που είναι σαν να λένε “έλα μωρέ, ας το πάρουν”. Δεν είναι έτσι, ο λαός κρίνει.
Τι πιστεύετε άρα ότι οδήγησε τόσες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, στα συλλαλητήρια;
Η αγωνία τους και η ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για κάποιες αποφάσεις. Οι πολιτικοί παίζουν περίεργα παιχνίδια όμως δεν μπορούν να ξεπουληθούν αγώνες και θυσίες για τα δικά τους παιχνίδια.
Έχετε βγάλει και έναν δίσκο, τα Μακεδονίτικα.
Τον έβγαλα σε μια εποχή που δεν είχαν καν καταλάβει κάποιοι ότι υπήρχε ακόμα το Μακεδονικό ζήτημα. Έβγαλα τα Μακεδονίτικα για να δώσω αυτόν τον τόνο της πατρίδας μου και να δείξω εκτός των άλλων ότι βγάζει και ωραία τραγούδια.
Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο δισκογραφικά;
Ετοιμάζω εδώ και καιρό έναν δίσκο με ένα νέο συνθέτη, τον Σταύρο Σιόλα, στον οποίο πιστεύω πολύ.
Τι σας φοβίζει πιο πολύ σήμερα και τι σας δίνει ελπίδα;
Με φοβίζει αυτή η απομάκρυνση των ανθρώπων σήμερα από το παρελθόν τους, από την ιστορία τους. Η παγκοσμιοποίηση με φοβίζει πάρα πολύ. Ελπίδα μου δίνει ότι ο Έλληνας πάντα και στα δύσκολα βρίσκει δυνάμεις που δεν έχουν άλλοι λαοί και ξαναγεννιέται από την αρχή. Έχει στο DNA του κάτι αλλιώτικο.
Οι επόμενες παραστάσεις
Η μουσικοθεατρική παράσταση “Ο Γκάτσος που αγάπησα” ανεβαίνει στο θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 2, πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310257218. Ώρα έναρξης: 21.00) στις 12 Φεβρουαρίου και αναμένεται να καθηλώσει το κοινό της βορείου Ελλάδας.
Στη συνέχεια, το αφιέρωμα αυτό από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών θα επιστρέψει για τρεις νύχτες στην Αθήνα στον Φ.Σ. ” Παρνασσός“, στις 24 Φεβρουαρίου, 3 και 10 Μαρτίου (πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8, τηλέφωνο: 2106109513. Ώρα έναρξης 21.00).
Βραδιές γεμάτες μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου.
Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα που παραπέμπει στη λιτότητα και στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές υπόσχονται να μας χαρίσουν το πορτρέτο αυτής της Δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων για εκείνον σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.
Συντελεστές
Αχιλλέας Γουάστωρ: πιάνο
Ηρακλής Ζάκκας: μπουζούκι – μαντολίνο