Ήσυχος: Δεν θα συνεχίσουμε την κοινωνική γενοκτονία εναντίον του ίδιου του λαού μας
Συνέντευξη σε ρωσική εφημερίδα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. Τι λέει για την τελευταία πρόταση των δανειστών, το δημοψήφισμα και τη συνεργασία με τη Ρωσία
- 02 Ιουλίου 2015 07:54
Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς πολιτικής υποκρισίας και βλέπουμε ότι εξελίσσεται ένα απροσχημάτιστο παιχνίδι να ενοχοποιηθεί κάποιος, δήλωσε στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας Κώστας Ήσυχος.
«Μπορώ να πω υπεύθυνα και ειλικρινά για τους τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ότι παρουσιάσαμε στους εταίρους τη διάφανη θέση της Ελλάδας. Έτσι έγινε και την προηγούμενη Δευτέρα, όταν τους δώσαμε τις προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους ‘θεσμούς’, ως μια καλή βάση για τη σύναψη συμφωνίας. Τρεις ημέρες αργότερα, όμως, λάβαμε μία πλήρως και διαμετρικά αντίθετη εκδοχή της συμφωνίας, με την οποία οι πιστωτές ζήτησαν επιστροφή στις σκληρές συνθήκες των μνημονίων», είπε ο κ. Ήσυχος, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα σήμαινε περαιτέρω κοινωνική γενοκτονία των λαού μας και οικονομική καταστροφή της χώρας μας. Αυτό είναι απαράδεκτο για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούσε να βάλουμε στην άκρη την εθνική μας υπερηφάνεια, και η μόνη επιλογή ήταν να δοθεί ευκαιρία στη δημοκρατία να εκδηλωθεί με την προκήρυξη του πανεθνικού δημοψήφισματος στις 5 Ιουλίου».
Αναφερόμενος στην τελευταία πρόταση των δανειστών, ο κ. Ήσυχος είπε ότι «μας υποσχέθηκαν 15 δισ. στην περίπτωση που θα υπογραφόταν συμφωνία. Αλλά, από το ποσό αυτό τα 14,1 έπρεπε να επιστραφούν ως πληρωμές για τα προηγούμενα δάνεια, και θα έπρεπε να επιβιώσουμε για έξι μήνες με 900 εκ., υπό αυστηρούς περιορισμούς και παρακολούθηση εκ μέρους των δανειστών. Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατή εναλλακτική λύση ήταν να απευθυνθούμε απευθείας στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποφασίσουν αν συμφωνούν με αυτό το τελεσίγραφο ή αν το απορρίπτουν».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πεπεισμένος για το θετικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες με το δημοψήφισμα. «Όλη η ιστορία του ελληνικού λαού είναι ιστορία θάρρους και εθνικής υπερηφάνειας. Αυτές τις αξίες υπερασπίστηκαμε σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της χώρας μας. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν ανοιχτά ενάντια στην ασφυκτική για εμάς προσφορά των πιστωτών. Η χώρα χρειάζεται οικονομικό οξυγόνο. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα και ελπίδα των Ελλήνων, ανεξαρτήτως από πολιτικές και ιδεολογικές προτιμήσεις, καθώς όλοι τους υπέφεραν από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι «’Οχι» στη συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης και σταθερά “Ναι” στις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στα πανευρωπαϊκά όργανα και στον σχεδιασμό της πολιτικής και οικονομικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Ήσυχος.
Ερωτηθείς για την προοπτική επικράτησης του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Ήσυχος είπε ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό και στρατηγικό ερώτημα, που υποβάλλεται από πολλούς και από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Είναι σαφές, ότι την επόμενη Δευτέρα, ο κόσμος δεν θα παύσει να υφίσταται, ούτε ένας μετεωρίτης θα πέσει στη Γη, και η ζωή θα συνεχιστεί. Συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και βεβαίως της Ελλάδας,» και συμπλήρωσε ότι στις 6 Ιουλίου οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. «Παρεμπιπτόντως αυτό δήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, θα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, κατά την οποία, δεν θα μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως πριν. Η ισορροπία δυνάμεων θα αλλάξει και η πολιτική βούληση του ελληνικού λαού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», πρόσθεσε ο αναπλ. υπουργός.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ρωσία, ο κ. Ήσυχος είπε ότι «οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι παράδοση. Όπως ήταν και στο παρελθόν, έτσι θα είναι και στο μέλλον. Θα συνεργαστούμε με τις χώρες BRICS και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και της Ευρασίας. Είμαστε σίγουροι, ότι σε αυτό το σχέδιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα είδος γέφυρας και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο». Εκτίμησε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση τιμωρείται σκληρά, για το γεγονός ότι κάποιοι στην ΕΕ τη θεωρούν «κακό πείραμα». Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους Ευρωπαίους συντηρητικούς και οπαδούς της σκληρής γραμμής, θέλουν να αποτελειώσουν το λεγόμενο ελληνικό πείραμα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Νομίζουμε, ότι είμαστε ένας «καλός ιός», που σίγουρα θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη και θα την αλλάξει».