Σκληραίνει η διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών

Σκληραίνει η διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών

Εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση της με το βλέμμα στη λήξη της προθεσμίας της Παρασκευής. Μάχη μέχρις εσχάτων για τα κόκκινα δάνεια. Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο

Στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται σήμερα η διαπραγμάτευση, καθώς σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο θα επιδοθεί σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο στόχος είναι ένας και όσο ο χρόνος περνά η κατάσταση καθίσταται oλοένα και πιο δύσκολη. Μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα. Αιχμή του δόρατος του νέου διαπραγματευτικού γύρου αποτελεί το ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου, ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και θέματα που αφορούν στο νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

ΑΔΜΗΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είναι ο πρώτος που συναντά τους εκπροσώπους των δανειστών. Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με βασικό «πιάτο» στο μενού να παραμένει ο ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, εξετάζεται η απόσχισή της από τη ΔΕΗ.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο δημόσιο με αντάλλαγμα μετοχές του δημοσίου και την πώληση του 49% σε ιδιώτες.

Κατά τις πληροφορίες, το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι η απαίτηση των τελευταίων να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το management του νέου φορέα.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν Τσακαλώτος – Σταθάκης

Για τις 20:30 με 21:00 έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο ραντεβού των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, με ευρεία ατζέντα συζήτησης, καθώς η συζήτηση ναι μεν θα περιστραφεί γύρω από την καυτή πατάτα των κόκκινων δανείων, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί το μόνο ανοιχτό μέτωπο.

Πλην της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο θα τεθούν το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν στις αρχές του 2016.

Ταυτόχρονα αναμένεται να τεθούν οι βάσεις της συζήτησης για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά που θα πρέπει να «ανοίξει» στις αρχές του 2016. Κατά τις πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων, προκειμένου να… σηκώσουν μανίκια για νέα μέτρα αν παρατηρηθούν αστοχίες.

Μάχη μέχρις εσχάτων για τα κόκκινα δάνεια

Η Αθήνα επιμένει να τάσσεται κατά του ενδεχομένου πώλησης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαμηνύοντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα υπαναχώρησης.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως δεν δέχεται ούτε μετάθεση της συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος τον Ιανουάριο, όπως φαίνεται να επιθυμούν οι δανειστές. Με την άρνησή της αυτή, ακόμη και για μετάθεση για αργότερα, της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταδείξει πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα