Φίλης: Δεν υπάρχει κόντρα με την Εκκλησία, το σχολείο πρέπει να είναι κοσμικό

Φίλης: Δεν υπάρχει κόντρα με την Εκκλησία, το σχολείο πρέπει να είναι κοσμικό
Discussion on Education at the plenary hall of the Greek parliament, on September 28, 2016 / , , 28 2016. SOOC

Το ερώτημα εάν είναι ευθύνη της πολιτείας ή της Εκκλησίας να αποφασίσει για το μάθημα των θρησκευτικών έθεσε ο υπουργός Παιδείας

Μη συγκρουσιακός, αλλά σταθερός στην άποψη του ότι το σχολείο πρέπει να είναι κοσμικό, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην προ ημερησίας για την παιδεία και ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν από κοινού με την Εκκλησία, αν και ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για ανάγκη αλλαγής του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος.

“Δεν πρόκειται για σύγκρουση πολιτείας – Εκκλησίας” επανέλαβε δύο φορές ο κ.Φίλης. Σχολίασε άλλωστε ότι “ξέρουμε πως από τη σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός”.΄

Υπενθύμισε απευθύνομενος στην Εκκλησία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν πως τα προγράμματα του μαθήματος αποφασίστηκαν από την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και θεολόγοι και η οποία μελετά τις αλλαγές εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή και επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πως απλώς ήρθε πλέον η ώρα να εφαρμοστούν.

“Τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται πλέον θρησκειολογικό, με έμφαση για ιστορικούς λόγους στην Ορθοδοξία”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Σχολίασε ότι η Εκκλησία προβάλλει αντιρρητικό λόγο και υπενθύμισε πως και για τα ισχύοντα βιβλία είχε διαφωνήσει, αλλά τότε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε υπόψη της τις διαφωνίες της.

“Το σχολείο πρέπει να είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο και ουδέτερο” τόνισε ο κ.Φίλης.

Έθεσε το ερώτημα εάν είναι ευθύνη της πολιτείας να αποφασίσει πότε και ποιο μάθημα θα γίνεται στο σχολειο ή θεσμών όπως της Εκκλησίας και σημείωσε πως δεν άκουσε ουσιαστική πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (αναφερόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ) που διαφωνούν.

Αναρωτήθηκε γιατί αντιδρά η Εκκλησία, σχολιάζοντας ότι αυτό συμβαίνει πάντα όταν υπάρχουν ώριμες κοινωνικές αλλαγές. Ακριβώς όμως, όπως είπε, επειδή είναι ώριμες προχωρούν και η Εκκλησία επειδή ξέρει ότι πρέπει να λειτουργήσει με στόχο την ενότητα του λαού δεν επιμένει στην αντίδραση της. “Μπορεί να επιμένουν κάποιοι, αλλά όχι η μεγάλη πλειοψηφία”, είπε.

Υπενθύμισε μάλιστα τις αντιδράσεις της Εκκλησίας στις ταυτότητες και παλιότερα το νέο οικογενειακό δίκαιο, τις αμβλώσεις και τον πολιτικό γάμο, αλλά και ακόμη παλιότερα στην αναγνώριση του δικαιώματος των μαρτύρων του Ιαχωβά να δηλώσουν αντιρρησίες συνείδησης.

Αισθηση προκάλεσε όταν δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας μετά από τόσα χρόνια είναι έτοιμο να εφαρμόσει το νόμο Γιαννάκου, χαιρετίζοντας την πρώην υπουργό που παρακολουθούσε τη συζήτηση.

Χαρακτήρισε επίσης τήρηση του μνημονίου το νόμο Διαμαντοπούλου, που υποσχέθηκε να επαναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα