Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει η τελική πρόταση Κατρούγκαλου στην τρόικα
Βαρύ το σχέδιο για τους νέους -από εδώ και πέρα- συνταξιούχους. Εκτός ΕΚΑΣ περί των 70.000 σημερινών δικαιούχων. Από 8% το “κούρεμα” στις επικουρικές
- 09 Δεκεμβρίου 2015 08:15
Σχέδιο εναλλακτικών μέτρων για τις συντάξεις υποβάλλει την Πέμπτη στους δανειστές η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό από την 1η/1/2016.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αλλά η τελική τους μορφή θα οριστικοποιηθεί αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσοβήσει μια μεγάλη μείωση στις κύριες συντάξεις και αν χρειαστεί, τότε οι περικοπές να είναι κάτω του 10% από ένα ποσό σύνταξης και πάνω, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές θα της επιτρέψουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μετακυλίοντας το κόστος σε συνταξιούχους, εργοδότες και επιχειρήσεις. Οι δανειστές όμως έχουν βγάλει την αύξηση των εισφορών από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, αλλά για την κυβέρνηση είναι, όπως φαίνεται, μονόδρομος και πολιτική επιλογή γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.
Από εκεί και πέρα, θεωρεί διαχειρίσιμες τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ και στα μερίσματα που παίρνουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι από τα μετοχικά τους ταμεία.
Πιο βαρύ θα είναι το πακέτο των εναλλακτικών μέτρων για τους νέους -από εδώ και πέρα- συνταξιούχους, καθώς πέφτει μεγάλο τσεκούρι στις συντάξεις που θα πάρουν με το νέο σύστημα.
Τον τελευταίο λόγο, όπως φαίνεται, τον έχουν οι δανειστές, καθώς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι τόσο οι καταβαλλόμενες όσο και οι νέες συντάξεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν (κύρια και επικουρική μαζί) το 55% του μισθού.
Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το 2016 θα εξοικονομηθεί ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, από το σκέλος όλων των συνταξιοδοτικών παροχών και μάλιστα αυτό το ποσοστό (1%) θα πρέπει να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση για τα επόμενα έτη, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016 να αποδίδουν κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν για κάποιο έτος όμως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, τότε θα αναζητούνται πρόσθετα μέτρα για να συμπληρωθεί το ποσό που υπολείπεται ως το 1% του ΑΕΠ.
Το πακέτο των μέτρων που σκοπεύει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας έχει κλειδώσει σε 6 σημεία.
Το σχέδιο παρουσιάζει αύριο το μεσημέρι στους επικεφαλής δανειστών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ σήμερα θα προηγηθεί μια προκαταρκτική συνάντηση-βολιδοσκόπηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Φράγκου, με τους εκπροσώπους τους και μπορεί να είναι ακόμη και ανατρεπτική για τις κυβερνητικές προτάσεις.
Μειώσεις στις επικουρικές
Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές.
Στο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, που εξετάζει το υπουργείο, οι μειώσεις φτάνουν ως το 12% ή και 15% στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.
«Κουρεμένο» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων
Ψαλίδι σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 10%. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.
Μικρότερα εισοδηματικά κριτήρια για ΕΚΑΣ
Μείωση εισοδηματικών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ για τους δικαιούχους από 1/1/2016. Το σχέδιο των νέων εισοδηματικών κριτηρίων προβλέπει τη μείωση των κλιμακίων εισοδήματος από τα πάνω προς τα κάτω. Σήμερα για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος δικαιούται ΕΚΑΣ αν έχει συνολικό ατομικό εισόδημα ως 9.884,11 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα ως 15.380,90 ευρώ αρκεί στο εισόδημα αυτό οι 8.472 ευρώ να προέρχονται από συντάξεις. Με τα νέα κριτήρια, τόσο στο συνολικό ατομικό όσο και το οικογενειακό εισόδημα θα μειωθούν και μάλιστα σημαντικά. Εξετάζεται το ατομικό να πέσει στις 8.000 ευρώ και το οικογενειακό στις 12.000 ευρώ. Αυτομάτως θα μειωθεί και το εισόδημα από συντάξεις που θα λαμβάνεται υπόψη για το ΕΚΑΣ. Έτσι τα 8.472 ευρώ θα μειωθούν στα 7.400 ευρώ και αναλόγως θα διαμορφωθούν χαμηλότερα και οι άλλες κλίμακες. Οι αλλαγές θα πρέπει να βγάλουν εκτός ΕΚΑΣ περί τους 60.000 με 70.000 δικαιούχους μόνο για το 2016, ενώ ως το 2018 το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα μικρότερο επίδομα.
Περικοπές στα μερίσματα
Κλιμακωτές περικοπές στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, καθώς και των Μετοχικών ταμείων των αποστράτων. Για το μέρισμα του Δημοσίου η πρόταση προβλέπει μειώσεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία του συνταξιούχου. Οι περικοπές θα ξεκινούν από 12% για όσους έχουν 35 και άνω έτη εισφορών και ηλικία συνταξιοδότησης άνω των 58 ή 60 ετών και θα φτάνουν ως και 40% για όσους βγήκαν νέοι στη σύνταξη. Μια από τις προτάσεις μάλιστα του Μετοχικού Ταμείου είναι από εδώ και πέρα να μην καταβάλλεται μέρισμα σε όσους αποχωρούν πριν από το 60ο έτος.
Μείωση εισφορών για εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες
Το νομοσχέδιο έχει διάταξη που προβλέπει ότι ως την 1/1/2017 οι ασφλαιστικές εισφορές των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα πρέπει να πέσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ ή αν είναι χαμηλότερες από το ΙΚΑ να αυξηθούν. Η διάταξη περί “αυξομοίωσεις” των εισφορών θα φέρει μειώσεις στις εισφορές των εργαζομένων που ήταν ασφαλισμένοι ως τις 31/12/2007 στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 3% με 5%. Από το 9,9% και 11,5% που πληρώνουν για κύρια σύνταξη θα πέσουν στο 6,6%. Δεν θα γίνει όμως το ίδιο για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ καθώς η πρόθεση του υπουργείου είναι να διατηρήσει αυξημένες τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές ως το 2012.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος