‘Όχι’ στις περικοπές των συντάξεών τους λένε οι δικαστές

‘Όχι’ στις περικοπές των συντάξεών τους λένε οι δικαστές
Γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Πανδικαστική συγκέντρωση για τις περικοπές των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Αθήνας. Τι αναφέρθηκε για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.

Την πλήρη συμπαράστασή τους προς τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς εξέφρασαν πέντε δικαστικές ενώσεις, κατά την πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών.

Με ψήφισμά τους, οι πρόεδροι των ενώσεων δηλώνουν ότι “από κοινού οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουμε με κάθε μορφής συνδικαλιστική δράση την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών”. Εκφράζουν δε τη διαμαρτυρία τους “μπροστά στις νέες πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και των συνταξιούχων λειτουργών του ΝΣΚ”, οι οποίες ως αποτέλεσμα είχαν “το καθαρό ποσό σύνταξης για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ανέρχεται σε 1.450 ευρώ μηνιαίως, περίπου, αναλόγως δε καθορίζονται και τα ποσά μηνιαίας σύνταξης των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών κατωτέρων βαθμών ήτοι τις μειώνει εκ νέο κατά ποσοστό 40% περίπου, ώστε η συνολική μείωση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών να ανέρχεται σε ποσοστό 74%”.

Πόθεν έσχες

Κατά τη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν οι Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Μελών ΝΣΚ και Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών ΝΣΚ, έγινε αναφορά και στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.

Η μόνη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη, ο οποίος υποστήριξε: “Είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμασταν να το κάνουμε φέτος. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματίσουμε αυτή την εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μια νύχτα”.

Κατά την ομιλία του μίλησε για ανάγκη συστράτευσης των δικαστικών λειτουργών με όλους τους συνταξιούχους, καθώς υποστήριξε πως “τα προβλήματα είναι κοινά”, και πρόσθεσε ότι “οι συντάξεις διαρκώς θα συρρινώνονται και από πουθενά δεν θα προκύπτει βάσιμα κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας”. Παράλληλα, χαρακτήρισε το δημοσιονομικό κόφτη “λαιμητόμο” σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, υποστηρίζοντας ότι εξαιρεί μόνο τις κρατικές δαπάνες στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Τέλος έκανε αναφορά σε “δήθεν φίλους των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρικτές του νομοθετικού πλαισίου” οι οποίοι -όπως είπε- κάνουν “ανέξοδες υποσχέσεις για μετά το 2019 και προσπαθούν να σας πείσουν ότι ο δρόμος της προσωρινής παραίτησης και της υπομονής είναι ο πιο αποτελεσματικός”, όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι το 2019 η προσωπική διαφορά καταργείται και θα γίνει ο περίφημος επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα φέρει τελικά μειώσεις έως 18%.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Ελλάδος, Αγγελική Λαϊνιώτη, ισχυρίστηκε ότι από το νόμο 4387/2016 “προκύπτει το τελείως παράλογο: όσα περισσότερα έτη και εισφορές κατέβαλε ο συνταξιούχος, τόσο περισσότερο πλήττεται”, μιλώντας για “σταδιακή εξομοίωση των συντάξεων όλων των Ελλήνων πολιτών στα ίδια επίπεδα, πράγμα απαράδεκτο και αντισυνταγματικό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα