Αντεπίθεση Μπαλτά για τα γλυπτά: ‘Η ΝΔ με παρουσίασε στα κανάλια ως μειοδότη’

default image

Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τα γλυπτά σε μια «ζαριά» στο δικαστήριο επέμεινε αλλά δεν απέκλεισε εντελώς τη νομική οδό. Παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να αποκαλέσει τα γλυπτά «Ελγίνεια»

Μικροκομματική εκμετάλλευση της υπόθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα με τη συνδρομή των καναλιών καταλόγισε στη ΝΔ ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε όταν αναφέρθηκε στον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα την υπόθεση στα δικαστήρια.

«Βγήκε ο κύριος Τασούλας στα κανάλια και με έβγαλε “εθνικό μειοδότη”» τόνισε ο κ. Μπαλτάς και επισήμανε ότι ο βουλευτής της ΝΔ δεν αντέδρασε στην επιτροπή όπου συζητήθηκε το θέμα αλλά μόνο στα κανάλια. Ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε «θέμα εκ του μη όντος» και επέμεινε για τους κινδύνους της δικαστικής διεκδίκησης. «Αυτό που προσπάθησα να πω ότι μια διαδικασία  νομικής διεκδίκησης όσο ισχυρά επιχειρήματα και να έχει κανείς πάντα ενέχει τον κίνδυνο να χάσει» είπε και προειδοποίησε: «όσο ισχυρά επιχειρήματα και να έχεις δεν είναι δυνατό να πάς σε δικαστική λύση με τον κίνδυνο να χάσεις, γιατί θάβεται η υπόθεση». Ο κ. Μπαλτάς επισήμανε, μάλιστα, ότι η επιστροφή των γλυπτών δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση αλλά παγκόσμια.

Ο υπουργός Πολιτισμού μετέβαλε όμως, σαφώς τη στάση του σε σχέση με χθες αφού αυτή τη φορά δεν απέκλεισε εντελώς τη νομική διεκδίκηση στο μέλλον στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για την επιστροφή των γλυπτών. «Μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε εκεί. Είναι ανοικτό το θέμα του δικαστηρίου» τόνισε. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι έσφαλε όταν έκανε λόγο για «Ελγίνεια Μάρμαρα» όπως του επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός. «Το πολιτικώς ορθό είναι να μην λέμε “Ελγίνεια” αλλά ούτε και “Μάρμαρα”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα στην Ολομέλεια βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στον υπουργό Πολιτισμού καταλογίζοντάς του ότι έκανε «γκάφα» και «λάθος νηπιαγωγείου». Κριτική στο υπουργείο Πολιτισμού άσκησε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος, όμως, υπογράμμισε ότι ο κ. Μπαλτάς δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα