Μεγάλη αναστάτωση, μικρό όφελος για τον ΦΠΑ στα νησιά
Τι αναφέρει το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής για τον ΦΠΑ στα νησιά. Συμφωνεί με την αύξηση σε Μύκονο και Σαντορίνη. Προτείνει διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για περισσότερα έσοδα
- 09 Δεκεμβρίου 2015 15:00
Την αναποτελεσματικότητα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ επισημαίνει με ειδική έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνοντας ότι το μέτρο ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο δεν μπορεί να φέρει παραπάνω από 250 εκ. ευρώ έσοδα το χρόνο, ποσό που θεωρείται δυσανάλογο σε σχέση με τα προβλήματα που προκάλεσε.
«Κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό» αποφαίνεται η σχετική έκθεση που εκπόνησαν τα στελέχη του Γραφείου Μ. Σταύρακας, Αλ. Λύρας και Κ. Παγώνης. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τα έσοδα από μία τέτοια κίνηση δεν είναι μεγάλα και παραπέμπουν σε παλαιότερη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ιανουάριος 2013) που έκανε λόγια πρόσθετα έσοδα 69 εκ. ευρώ, σε έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ (2010) που προέβλεπε δημοσιονομικό όφελος 130 εκ. ευρώ αλλά και στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που έχουν υπολογίσει το όφελος σε 250 εκ. ευρώ.
Το Γραφείο διαχωρίζει, όμως, τις περιπτώσεις πολύ τουριστικών νησιών όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη λέγοντας ότι εκεί πρέπει να υπάρχουν υψηλότεροι συντελεστές. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι όποιες προσπάθειες για αύξηση των εσόδων από την επιβολή ΦΠΑ δεν είναι αναποτελεσματικές όταν τείνουν προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού των μειωμένων και ειδικά μειωμένων φορολογικών συντελεστών ή και στην επανεξέταση εξαιρέσεων αγαθών και υπηρεσιών από ΦΠΑ.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν μάλιστα ότι από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι δυνατόν να εισπραχθούν έσοδα 2 δις ευρώ από ΦΠΑ μέσω της υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών POS, υποχρεωτικής χρήσης καρτών σε συναλλαγές για ποσά πάνω από ένα όριο και ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών με το σύστημα taxis. «Το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δις ευρώ από ΦΠΑ» τονίζει η έκθεση και προσθέτει ότι η εθνική οικονομία θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί το 1,5 δις ευρώ από την ηλεκτρονική τραπεζική, ενώ και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 1 με 1,5 δισ. μέσω χρήσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Η έκθεση προειδοποιεί μάλιστα ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όχι μόνο δεν θα αυξήσει ουσιαστικά τη δημόσια έσοδα αλλά ενδέχεται να προκαλέσει στο μέλλον ακόμη και εγκατάλειψη των νησιών με επιπτώσεις ακόμη και στην εθνική κυριαρχία. «Ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου η κατάργηση της μείωσης κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ όχι μόνο δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων του νησιού» τονίζουν και προειδοποιούν για ενδεχόμενη εγκατάλειψη των νησιών «με μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών προϊόντων και των τουριστικών επιχειρήσεων».