Κατάργηση των ευρωπαϊκών συνόρων στην online διανομή ψηφιακού περιεχομένου

Κατάργηση των ευρωπαϊκών συνόρων στην online διανομή ψηφιακού περιεχομένου

Προς ενοποίηση η αγορά παροχής υπηρεσιών πρόσβασης σε μουσική, παιχνίδια, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Τη δυνατότητα να καταναλώνουν ψηφιακό περιεχόμενο μέσω online συνδρομητικών υπηρεσιών και όταν ταξιδεύουν ή διαμένουν προσωρινά σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν σύντομα οι πολίτες των χωρών μελών.

Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, κάποιος είναι συνδρομητής σε μια ελληνική υπηρεσία online παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή και όταν βρίσκεται σε μια άλλη χώρα της ΕΕ. Σήμερα, η σχετική δυνατότητα υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς, βάσει της IP διεύθυνσης που λαμβάνει ο συνδρομητής όταν συνδέεται στο Internet.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν, σχεδόν το ήμισυ των χρηστών του Internet στην ΕΕ (49%) ακούνε μουσική, παρακολουθούν βίντεο ή παίζουν παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση και οι περισσότεροι επιθυμούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα και όταν βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα. Και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, καθώς από τις 15 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο από τις φορητές συσκευές τους, με την ουσιαστική κατάργηση των τελών περιαγωγής.

Στην προκαταρκτική συμφωνία, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, ως ψηφιακό περιεχόμενο προσδιορίζονται η μουσική, τα παιχνίδια, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές. Οι νέοι κανόνες αφορούν μόνο στην online διανομή και θα ισχύσουν τόσο για νέες όσο και υφιστάμενες συνδρομές. Η εφαρμογή τους θα είναι υποχρεωτική για όσους παρέχουν επί πληρωμή τις υπηρεσίες τους και προαιρετική για τους παρόχους που δίνουν δωρεάν πρόσβαση σε σχετικό περιεχόμενο.

Οι φορείς παροχής υπηρεσιών περιεχομένου θα επιτρέπεται να λάβουν «εύλογα και αναλογικά μέτρα» για να ελέγξουν ότι ο εκάστοτε συνδρομητής πράγματι κατοικεί μόνιμα σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχετική λίστα επιτρεπόμενων μεθόδων επαλήθευσης περιλαμβάνει ελέγχους ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, στοιχείων πληρωμών, δημόσιων φορολογιών δεδομένων, ταχυδρομικών διευθύνσεων και διευθύνσεων IP. Οι πάροχοι online υπηρεσιών θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις μεθόδους ελέγχου που χρησιμοποιούνται και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δεδομένων τους.

Για να ισχύσει ο νέος κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή νομικών θεμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το και το Συμβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα