Η ΝΔ κινητοποιείται για το ‘ναι’ και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό μέτωπο

Η ΝΔ κινητοποιείται για το ‘ναι’ και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό μέτωπο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Eν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, η γαλάζια ηγεσία χτίζει γέφυρες με άλλα κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς φορείς, αναμένοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει την αρχή κατάρρευσης της κυβέρνησης. Τα σενάρια ομαλής μετάβασης σε άλλο κυβερνητικό σχήμα όμως έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, που ενδέχεται να είναι εκλογική

Κινητοποίηση υπέρ του “ναι” ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο ζυμώσεων για την ενίσχυση του φιλοευρωπαϊκού μετώπου μέχρι την Κυριακή και τη φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσει αυτό στη συνέχεια και εφόσον το αποτέλεσμα αποτελέσει την αρχή της κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Τα σενάρια ομαλής μετάβασης σε άλλο κυβερνητικό σχήμα όμως έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, που ενδέχεται να είναι εκλογική, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν επανέλαβε όπως του ζητείτο από βουλευτές της Ν.Δ την πίεση προς την κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Συγγρού θεωρεί δεδομένο ότι λύση της τελευταίας στιγμής δε θα υπάρξει και επικεντρώνει τις προσπάθειες της στην εκστρατεία υπέρ του “ναι”. Θέλει όμως αυτές να μην έχουν ένα καθαρά κομματικό μανδύα, αλλά τη μορφή μετώπου της υπόλοιπης κοινωνίας απέναντι σε αυτό που γαλάζια στελέχη χαρακτηρίζουν σκληρό κομματικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τη λογική “η ισχύς εν τη ενώσει” αλλά και με τους γενικότερους πολιτικούς σχεδιασμούς με ορίζοντα κυρίως μετά την Κυριακή.

Εκδηλώσεις και ζυμώσεις

Καταρχήν η Ν.Δ και τα υπόλοιπα κόμματα του αυτοαποκαλούμενου φιλοευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή Ποτάμι (που δε διαθέτει όμως αξιόλογο μηχανισμό), ΠΑΣΟΚ και ό,τι δυνάμεις διαθέτει ακόμη η ΔΗΜΑΡ, θα στηρίξουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα και την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα τρέχει διαδικτυακή καμπάνια, από την επιτροπή υπέρ του ναι.

Τη συγκρότηση της επιτροπής αυτής θα υπογράφουν δικηγορικοί σύλλογοι, εμπορικά επιμελητήρια, το ΕΒΕΑ, κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις απο την κοινωνία των πολιτών, ενώ οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (που σήμερα επισκέπτονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο) θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και όχι στην πρώτη γραμμή (πιθανώς για να αποφευχθούν αντιδράσεις).

Η ΝΔ ενθαρρύνει (αλλά αποφεύγει επισήμως να συμμετάσχει οργανωμένα) τη συμμετοχή και στην αποψινή εκδήλωση στο Σύνταγμα, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα πραγματοποιούνται νομαρχιακές συνελεύσεις όπου βουλευτές θα εμψυχώνουν τα στελέχη και παράλληλα ΟΝΝΕΔ και αυτοδιοικητικοί έχουν ήδη ξεκινήσει τη δική τους κινητοποίηση.

Ο ίδιος ο κ.Σαμαράς μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ χθες ξεκίνησε σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς (ΕΣΕΕ , ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ , ΕΒΕΑ) με στόχο να σταλεί μήνυμα κατά του όχι.

Το πολιτικό δια ταύτα και το σενάριο εκλογών

Υπάρχει ένα πολιτικό δια ταύτα σε όλες αυτές τις ζυμώσεις για ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί ενδεχομένως στην πράξη και στην κάλπη, εάν όπως ελπίζουν οι συμμετέχοντες την Κυριακή κυριαρχήσει το “ναι”.

Η δήλωση του κ.Τσίπρα χθες βράδυ στην ΕΡΤ ότι θα σεβαστεί την απόφαση του λαού και θα την καταγράψει με νόμο (σσ: Προφανώς με ΦΕΚ), αλλά ότι ο ίδιος δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία παραίτησης σε αυτή την περίπτωση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα σενάρια, στα οποία είχε επενδύσει η ηγεσία της Ν.Δ το τελευταίο διάστημα, για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου θα ευδοκιμήσουν, διότι πολύ απλά δε βγαίνει αριθμητικά κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν δε η χώρα πάει σε εκλογές, τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου θα βρεθούν μπροστά στο εξής δίλημμα: Ένας νέος σχηματισμός, υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν Ν.Δ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ώστε να επωφεληθούν εάν καταφέρουν να λάβουν την πρώτη θέση από το μπόνους των 50 εδρών που πηγαίνει στο πρώτο κόμμα και όχι σε συνασπισμό κομμάτων; ‘Η ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του, με τη ΝΔ να ελπίζει ότι θα αποτελέσει το βασικό πόλο και ενδεχομένως και το νικητή; Προς το παρόν το Ποτάμι αποφεύγει να συμπλεύσει επίσημα με τη Ν.Δ του κ.Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή ηγεσίας ελπίζει στην αυτόνομη παρουσία (ενδεικτικά η Φώφη Γεννηματά προχθές συναντήθηκε αλλά δε δεσμεύτηκε με τον κ.Σαμαρά).

Και βέβαια υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο, την Κυριακή να κερδίσει το “όχι” οπότε οι εξελίξεις θα είναι τελείως διαφορετικές και το ρυθμό τους θα καθορίσει η κυβέρνηση και οι εταίροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα