Σε πολεμική ετοιμότητα η ΓΕΝΟΠ– ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ. Βλέπουν μέχρι και προσφυγή στη δικαιοσύνη

Σε πολεμική ετοιμότητα η ΓΕΝΟΠ– ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ. Βλέπουν μέχρι και προσφυγή στη δικαιοσύνη

“Κόκκινο πανί” αποτελούν για την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ οι προθέσεις των δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ. Μιλά στο NEWS247 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ ο οποίος σημειώνει με νόημα πως αν ο ΑΔΜΗΕ περάσει σε ιδιωτικό management, ουσιαστικά πρόκειται για πώληση με καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό

Απόλυτος ότι δεν πρέπει και δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής του σημερινού μοντέλου που υπάρχει στον ΑΔΜΗΕ δηλώνει στο NEWS 247 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Αδαμίδη “η σημερινή κατάσταση στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι απόλυτα συμβατή με τις οδηγίες και οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του μοντέλου θα είναι καταστροφική για την εταιρεία”.

Σύμφωνα με τον Αδαμίδη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και αυτό που πρέπει να γίνει, όπως επισημαίνει στο ΝEWS 247 είναι να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, αυτό δηλαδή που ήταν έτοιμο από τον Σεπτέμβριο. “Με τον κ. Σκουρλέτη υπήρξε μια συνάντηση πριν από περίπου ενάμιση – δύο μήνες όπου συζητήσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Δεν έγινε όμως αποδεκτό από τους δανειστές και όσα  κουβεντιάζονται σήμερα, δηλαδή, για τη δημιουργία μιας εταιρείας κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και θα  δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα” και διερωτάται: “Με ποιον τρόπο τελικά η διοίκηση της ΔΕΗ θα καταφέρει να υπογράψει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου;”.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης στο NEWS 247 θα μελετήσει το τελικό σχέδιο και “αν κρίνουμε θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνει.  “Το βέβαιο είναι ότι το ΔΣ της ΔΕΗ θα έχει πρόβλημα με αυτό το σχέδιο. Διότι, θα απεμπολήσουν δικαιώματα από πάγια τα οποία κατά την άποψή μας ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Και όσοι λένε πως η αποπληρωμή θα γίνει σε μια δεκαετία, ξεχνούν ότι μιλάνε με σημερινές τιμές κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο”.  Μάλιστα ο κ. Αδαμίδης σημειώνει ότι η αποτίμηση σε 1 δισ. ευρώ είναι εντελώς λανθασμένη “και το να αποπληρωθεί το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς. Ποιος μας λέει ότι τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας θα καταλήγουν στα ταμεία της ΔΕΗ;” τονίζει.

Ο κ. Αδαμίδης σημειώνει, τέλος, ότι ουσιαστικά μιλάμε για παραλλαγή μιας πώλησης με καταστροφικά αποτελέσματα για την ίδια τη ΔΕΗ. “Είναι δηλαδή μια από τα ίδια. Ίδια περίπτωση με τον νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με επικοινωνιακά τεχνάσματα έλεγαν ότι θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο”.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες και με όσα έχουν γίνει γνωστά η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, προβλέπει σε πρώτη φάση να γίνει split μετοχών της ΔΕΗ με τους σημερινούς μετόχους της επιχείρησης να λαμβάνουν δυο μετοχές αντι μιας που κατέχουν.

Μια δηλαδή της υφιστάμενης ΔΕΗ, και μια της νέας εταιρείας του “νέου ΑΔΜΗΕ”.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση κατά 51% Δημόσιο και κατά 49% ιδιώτες θεσμικοί μαζί με μικρομετόχους, ακριβώς δηλαδή όπως είναι η σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια, η μετοχική σύνθεση του νέου ΑΔΜΗΕ θα είναι: Δημόσιο 34,12%, ΤΑΙΠΕΔ 17%, Silchester 13,8%, Fidelity 5% και μικρομέτοχοι μέσω χρηματιστηρίου 30%.

Η προηγούμενη ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση 51% Δημόσιο και 49% ΔΕΗ, κάτι που δεν ενέκριναν οι δανειστές. Κι αυτό καθώς επέμεναν η μητρική ΔΕΗ να μην έχει τη παραμικρή μετοχική σχέση με τη νέα εταιρεία.

Με τη νέα πρόταση ικανοποιείται, κατά την ελληνική πάντα πλευρά, η βασική συνθήκη για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, και απομένει το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ. Ακριβώς επειδή αποσπώνται τα πάγια, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί σε βάθος 10ετίας, από τα ίδια τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ, και σε δόσεις. Αν για παράδειγμα ολόκληρος ο ΑΔΜΗΕ αποτιμηθεί σε αξία 1 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλλει κέρδη 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ, κ.ο.κ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα