Αξιολόγηση πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος, ζητούν απεγνωσμένα οι τράπεζες
Με δηλώσεις τους στο NEWS 247, τραπεζικά στελέχη, τονίζουν διάφορες πτυχές και επιπτώσεις της καθυστέρησης της β’ αξιολόγησης, στο «καυτό» κομμάτι των «κόκκινων» δανείων και στέλνουν μήνυμα να κλείσει το συντομότερο
- 08 Φεβρουαρίου 2017 16:26
Επείγον μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να κλείσει ο Φεβρουάριος με σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στέλνουν οι τραπεζίτες, που καθημερινά βλέπουν τις συνεχείς καθυστερήσεις να αποτυπώνονται στην εξίσου αργόσυρτη πορεία ρυθμίσεων κόκκινων δανείων.
Κάθε εκκρεμότητα σχετικά με το θέμα των επισφαλειών, νομική η θεσμική, κάθε καθυστέρηση στο κομμάτι της αξιολόγησης, έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: παγώνει τις ρυθμίσεις δανείων, αναφορικά με τη διάθεση των δανειζομένων να ενταχθούν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. «Συσσωρεύονται τα καθυστερούμενα δάνεια, προστίθενται στα ρυθμισμένα άλλα καινούρια που καθίστανται εκ νέου, επισφαλή.
Δίνεται με αυτόν τον τρόπο ένα αρνητικό μήνυμα στην αγορά και την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δυσκολεύονται να πετύχουν τους τριμηνιαίους στόχους των business plans”σχολιάζει στο news247, υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.
Και προσθέτει αμέσως μετά: « Η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν. Η αγορά ζορίζεται ακόμη περισσότερο. Οι ξένοι αδιαφορούν για τις χαμηλές αποτιμήσεις, γιατί φοβούνται τα χειρότερα. Η εξυγίανση των κόκκινων δανείων κολλάει, με το κοινό να είναι απρόθυμο να ρυθμίσει, με το πρόσχημα επικείμενων αλλαγών.»
«Ας κλείσει άμεσα η αξιολόγηση», τονίζει από πλευράς του, γνωστός Ελληνας τραπεζίτης που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των κόκκινων δανείων. « Πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να ξέρουμε τουλάχιστον σαφή ημερομηνία εντός Μαρτίου που θα ολοκληρωθεί. Θα έπρεπε η αξιολόγηση αυτή, να είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2016» επισημαίνουν σε κύκλους της αγοράς, οι τραπεζίτες της χώρας.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι το Μάϊο, επίκειται νέα αξιολόγηση, για τα 6 δισ ευρώ που θα χρειασθεί η χώρα για πληρωμές μέσα με τέλη Ιουλίου.
“Θα τους κυνηγάμε να υπογράψουμε και δεν θα …σηκώνουν το τηλέφωνο”, έλεγε χαριτολογώντας τραπεζικό στέλεχος, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την έκδοση βιβλίου για το χρέος.
Από πλευράς οικονομικών και στατιστικών δεδομένων, οικονομικοί παράγοντες από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των τραπεζών, επισημαίνουν ότι αυξάνεται ο ρυθμός μείωσης των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων. Ο κόσμος είναι απρόθυμος να ρυθμίσει και “ακουμπάει” ως επιχείρημα στην καθυστέρηση της αξιολόγησης και της λογικής του “να δούμε…”.
(Φωτό: sooc.gr)