Στην κοινοπραξία Renco – ΤΕΡΝΑ η σύμβαση για τους σταθμούς συμπίεσης του TAP
Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή των σταθμών συμπίεσης και θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Εννέα ενδιαφερόμενοι για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό
- 05 Μαΐου 2016 09:10
Στην κοινοπραξία της ιταλικής Renco και της ελληνικής ΤΕΡΝΑ, ανατέθηκε η σύμβαση για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.
Στην Ελλάδα, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην Αλβανία, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι, και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα. Ο σταθμός μέτρησης ροής έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει την ποσότητα του φυσικού αερίου που διέρχεται από το ελληνικό τμήμα του αγωγού.
Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.
“Οι σταθμοί συμπίεσης πρόκειται να κατασκευαστούν με βάση τα υψηλότερα διεθνή βιομηχανικά πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές, και με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες”, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Εννέα ενδιαφερόμενες εταιρίες για τον IGB
Εννέα μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπεβλήθησαν για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), ανακοίνωσε η εταιρία ICGB AD, που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου.
Η δεύτερη δεσμευτική φάση, που αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης, θα ξεκινήσει, αφού ληφθούν οι εγκρίσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Μέσω του συγκεκριμένου αγωγού θα γίνεται διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ετησίως, σε ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.