Ξημερώνοντας στην Ελλάδα των capitals controls
Στον πάγο η οικονομία, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης των κρατικών εσόδων. Σοκ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Moύδιασμα, προβληματισμός και αβεβαιότητα
- 29 Ιουνίου 2015 06:00
Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει από σήμερα η χώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο για έξι εργάσιμες ημέρες στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και να θέσει ανώτατο ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ τα 60 ευρώ ανά κάρτα και ανά δικαιούχο.
Οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά – αλλά και κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά – θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και μια πρωτόγνωρη κατάσταση, για την προσαρμογή στην οποία δεν προηγήθηκε καμία περίοδος χάριτος.
Μπροστά στα νέα δεδομένα, όλοι θα κληθούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους αλλά και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για το άγνωστο… που ξημέρωσε.
Με κλειστές τράπεζες (και χρηματιστήριο) και όριο στην ανάληψη μετρητών, η πραγματική οικονομία μπαίνει στον πάγο.
Οι επιχειρήσεις – και κυρίως οι μικρομεσαίες – που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και που στηρίζουν αποκλειστικά τη λειτουργία τους στις τράπεζες θα βιώσουν αναπόφευκτα ένα ισχυρό σοκ, υπό το ασφυκτικό βάρος της έλλειψης μετρητών.
Μεγάλη δοκιμασία περιμένει και τους πολίτες, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές δυσκολίες ακόμη και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών τους υποχρεώσεων.
Η χώρα εισέρχεται επισήμως σε τροχιά άτυπης και γενικευμένης στάσης πληρωμών, με τους πάντες να τρέφουν μια και μόνη προσδοκία: Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βγουν όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένοι από αυτή την περιπέτεια και η επιστροφή στην ομαλότητα να μην καθυστερήσει (πολύ…).
Κίνδυνος κατάρρευσης των κρατικών εσόδων
Η απόφαση της κυβέρνησης για την κήρυξη τραπεζικής αργίας και την επιβολή capital controls φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον κίνδυνο κατάρρευσης των κρατικών εσόδων.
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς είναι αναπόφευκτος ο αντίκτυπος της νέας πραγματικότητας στη ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Η άτυπη στάση πληρωμών αναμένεται να διευρύνει την τρύπα των φορολογικών εσόδων, καθώς στη σκιά της έλλειψης μετρητών, οι πολίτες αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα αποκλειστικά στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Η διευθέτηση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αναπόφευκτα περνά σε δεύτερη μοίρα.
Ο κίνδυνος να μην καταβληθούν φόροι (ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ), καθώς και ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ρυθμιστεί στο πλαίσιο των 100 δόσεων, έχει πλέον αυξηθεί, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, η τρύπα στα φορολογικά έσοδα ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.