Ντάισελμπλουμ: Χωρίς ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επικαλέστηκε την απόφαση της Βουλής της χώρας του και είπε πως το ίδιο θα ισχύσει και για το γερμανικό κοινοβούλιο. Υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών μετά τη δήλωση

Στο κοινοβούλιο της χώρας του μίλησε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με ξεκάθαρο μήνυμα του ανέφερε πως η Ολλανδία “δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το ΔΝΤ δεν παραμείνει εντός του”.

Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση του κοινοβουλίου, τονίζοντας, “η απόφαση του κοινοβουλίου είναι σαφής. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η δική μας βοήθεια θα τερματιστεί”. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ολλανδική telegraaf, πρόσθεσε πως το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας τόνισε επανειλημμένα ότι “η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για μια ελληνική λύση”.

“Οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγαν οι Έλληνες είναι ακόμη σε εξέλιξη”, ανέφερε επιπροσθέτως, καλώντας σε “πλήρη υλοποίηση τους”.

Η σημερινή δήλωση Ντάισελμπλουμ, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η αξία των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη ο ίδιος ανέφερε ότι η “Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζει το ΔΝΤ. Έμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ”, τόνιζε αναφέροντας πως το Ταμείο θα πρέπει να είναι “λιγότερο επικριτικό”.

Προσέθετε βέβαια ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Σημείωνε επίσης πως δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, “αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα