Μέρκελ: Η απάντηση στο δημοψήφισμα έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ
Ξεκάθαρο μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου για προσπάθειες από την ελληνική μεριά. Ρίχνει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της ενιαίας φύσης του ευρώ και προχωρά σε συζήτηση της ελληνικής κρίσης στο Γερμανικό Κοινοβούλιο
- 29 Ιουνίου 2015 15:45
“Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα. Θα εκπνεύσει. Έχουμε αρχές στην ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τις σεβαστεί”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το ελληνικό ζήτημα. “Η απόφαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ”, ήταν το έμμεσο αλλά καθαρό μήνυμα της Μέρκελ.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ δήλωσε από τη δική του μεριά, σε πιο σκληρό τόνο:
“Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει κατά, κανείς δεν πρέπει να έχει την εντύπωση πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί το ευρώ”.
Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ:
“H Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη άνεση, έχουμε πακέτο φορολογικό, έχουμε το EFSF, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη άνεση την κρίση σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα και η πρόταση εκπνέουν αύριο το βράδυ, από εκεί και μετά δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είναι σαφές, ότι αν η ελληνική μεριά μετά το δημοψήφισμα ζητήσει διαπραγματεύσεις, δεν θα πούμε όχι. Είναι δικαίωμα της ελληνικής μεριάς να κάνει δημοψήφισμα και δικό μας δικαίωμα να κάνουμε τις κινήσεις μας για να προστατευτούμε, γι αυτό αποφασίσαμε να αφήσουμε το πρόγραμμα να εκπνεύσει αύριο. Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη.
Είναι αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ε.Ε., πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στα 19 κράτη, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να δείξουμε αλληλεγγύη με διάθεση συμβιβασμού, υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα σε αλληλεγγύη και ευθύνη. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν μεγαλόθυμη πρόταση και η ελληνική μεριά είχε πει ότι ήταν η βάση επιμήκυνσης και περαιτέρω συζητήσεων.
Η διάθεση συμβιβαστικής κίνησης εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και γι αυτό φτάσαμε στο δημοψήφισμα. Η προσπάθεια πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της Ελλάδα, και από εμάς θα έχετε αλληλεγγύη, διαφορετικά θα αποτύχει το ευρώ, κάτι που δεν θέλουμε. Μίλησα και με τον Γάλλο συνάδελφο και με τον Σοσιαλδημοκράτη συνάδελφο και θα έχουμε συνάντηση στο Γερμανικό κοινοβούλιο καθώς και με τους αρχηγούς των κρατών”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι “όχι”, η Α. Μέρκελ είπε:
“Η απόφαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ. Δεν θα επηρεάσουμε εμείς τους Έλληνες πολίτες, είναι υπεύθυνοι και ενήμεροι και θα πάρουν την απόφαση που θέλουν. Δεν θα μεταβώ στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Να είμαστε προσεκτικοί για τα μηνύματα που εκπέμπουμε. Αρχηγοί κρατών θα πάρουν θέση αλλά να μην έχουμε παρερμηνείες. Δεν υπάρχει έξτρα λόγος για Σύνοδο Κορυφής. Ίσως να υπάρχει μετά το δημοψήφισμα”.
Πρόσθεσε τέλος πως δεν υπάρχει νομική βάση για περαιτέρω χρηματοδότηση αν η χώρα είναι εκτός προγράμματος. Είπε πως το πρόγραμμα του EFSF θα εξεταστεί στο δικό μας Κοινοβούλιο αλλά ακόμα δεν έχουμε την έγκριση για να διαπραγματευτούμε κάτι διαφορετικό.
Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ:
“Θα επιδείξουμε αλληλεγγύη και ευθύνη, προσπαθήσαμε όλοι να αποσοβήσουμε τα χειρότερα. Είναι ευθύνη της Ελλάδας η διακοπή των διαπραγματεύσεων, είχαμε περιθώρια λύσης αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα της χώρας και τα κοινωνικά βάρη. Μας ενδιαφέρει το τι θα συμβεί μετά το μνημόνιο για να βγει η Ελλάδα μια και καλή από την κρίση. Η χώρα έπρεπε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η βασική διαφορά της Ελλάδας με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι ότι η Ελλάδα ήθελε να αλλάξει όλες τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης και να μην τηρεί αυτές τις προδιαγραφές. Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τα κονδύλια χωρίς να τηρεί τις προδιαγραφές, ιδεολογικά ήθελε μια άλλη Ευρωζώνη που θα είχε αποσταθεροποιηθεί. Αυτό δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε. Το μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι οι συζητήσεις. Το ευρώ χρειάζεται περισσότερη δέσμευση και καλύτερη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας και της βιομηχανίας.
Αν οι πολίτες της Ελλάδας εμπιστευτούν την πρόταση μας, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και εμείς θα δώσουμε τα κονδύλια.
Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει κατά, κανείς δεν πρέπει να έχει την εντύπωση πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί το ευρώ”.