Κοιμήσου ήσυχος. Το #kolastirio, λειτουργεί κανονικά

Κοιμήσου ήσυχος. Το #kolastirio, λειτουργεί κανονικά

Περιμένοντας τον πρώτο νεκρό στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Αν ο πολιτισμός μας φαίνεται από το πώς φερόμαστε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, μάλλον στον καθρέφτη μας, μας κοιτάζει ένας βάρβαρος

Στις 22 Φεβρουαρίου, ένα κρατούμενος, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, δημοσίευσε μέσω Twitter φωτογραφίες, αποκαλύπτοντας σε όσους δεν ήξεραν ή έκαναν ότι δεν ξέρουν, τι ακριβώς συμβαίνει.

Πάνω από 200 ασθενείς κρατούμενοι στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε έναν χώρο που με το ζόρι επαρκεί για 60, κινδυνεύοντας πέρα από την ασθένειά τους και από ψώρα και φυματίωση.

Από τις 22 Φεβρουαρίου  λοιπόν, κανείς δεν μπορούσε να πει ότι δεν γνωρίζει. Από τις 22 Φεβρουαρίου και έχουμε  11 Μαρτίου.

Τι έκανε η Πολιτεία; Δόθηκε κάποια λύση, ώστε να μπει τέλος σε κάτι που μοιάζει με θανατική ποινή σε αργή κίνηση και προσβάλλει την Ελλάδα και τον καθέναν από εμάς; Προβλέπονται  τα βασανιστήρια και η θανατική ποινή στον ποινικό μας κώδικα;

Το μόνο που έγινε, ήταν να διωχθεί πειθαρχικά με το γράμμα του νόμου, ο κρατούμενος που ανέβασε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Πέραν τούτου, ουδέν.

Η κυβέρνηση, είναι γνωστή για τις ευαισθησίες της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν μάλιστα βρίσκει και προνομιακό έδαφος, όπως οι φυλακές, τότε δίνει ρέστα. Ποιος θα ενδιαφερθεί άλλωστε; Οι ελάχιστοι, που φωνάζουν για τον υπερπληθυσμό και τις συνθήκες κράτησης και δεν τους δίνει κανείς σημασία;

Να υπενθυμίσω ότι η ποινή της στέρησης της ελευθερίας, δεν περιλαμβάνει κελιά με 10 άτομα ο ένας πάνω στον άλλο, βρωμιά, ελλείψεις σε φάρμακα και εικόνες όπως αυτές που είδαμε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και σε άλλα «σωφρονιστικά» ιδρύματα της χώρας. Αυτά είναι μια «ευγενική προσφορά» του πολιτισμένου μας κράτους.

Από τις 22 Φεβρουαρίου λοιπόν, πολλοί από εμάς (όχι όλοι, διότι τα κανάλια δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα), γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 

Ποια ήταν η αντίδρασή μας; Μηδαμινή. Μερικά δημοσιεύματα, από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, μερικά Tweets και καθαρίσαμε.

Κατά τις συνήθειές μας, περιμένουμε τον πρώτο νεκρό για να δοθεί λύση ή κάποιον να μας τραβήξει το αυτί απ’ το εξωτερικό και να κάνουμε κάτι «επειδή έγραψε το τάδε ξένο μέσο» ή «για να μη ξεφτιλιστούμε».  

Για άλλη μια φορά ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο, που αντιμετωπίζει αυτούς, που έχουν ανάγκη. Από τις παραπάνω φωτογραφίες, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί να πεθάνουν και έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας και την κινητοποίησή μας.

Αν η κυβέρνηση, αδιαφορεί, οφείλουμε να της δείξουμε ότι το θέμα μας αφορά και να απαιτήσουμε λύση εδώ και τώρα, πριν τον πρώτο νεκρό.

Οι χώροι στον Κορυδαλλό υπάρχουν, αλλά η μεταφορά των ασθενών δεν γίνεται, καθώς κάποιοι «εκλεκτοί», κρατούν πτέρυγες η και ολόκληρο, ανακατασκευασμένο μάλιστα, κτίριο.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν, γιατί δεν μπαίνει τέλος στο μαρτύριο αυτών των ανθρώπων εδώ και περίπου ένα μήνα ή αλλιώς ας επαναφέρουν επισήμως τη θανατική ποινή και ας μετονομάσουν τα “Σωφρονιστικά Ιδρύματα” σε “Τελευταία Κατοικία”.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι αρχισυντάκτης του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα