Σπατάλη χωρίς όρια στην υγεία – Ελέγχονται 87 γιατροί

Σπατάλη χωρίς όρια στην υγεία – Ελέγχονται 87 γιατροί

"Πάρτι" στον χώρο της υγείας. Γιατρός παρουσίασε δαπάνη 350.000 ευρώ, με 600 παραπεμπτικά και 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο

Τέλος δεν έχουν τα παράδοξα στον χώρο της υγείας, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να δίνει, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, νέες “ανατριχιαστικές” λεπτομέρειες από το “πάρτι” που είχε στηθεί.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, υπήρξαν γιατροί που έγραψαν παραπεμπτικά σε ασθενείς από έναν έως τρεις μήνες μετά τον θάνατο τους. Μάλιστα ένας συγκεκριμένος έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες, έως 17 ημέρες μετά τον θάνατο τους.

Ξεκαθαρίστηκε πάντως, ότι τα φαινόμενα αφορούν μία κατηγορία γιατρών ενώ αποκαλύφθηκε ότι ήδη ελέγχονται 87 γιατροί σε όλη τη χώρα.

Γιατρός με δαπάνη 350.000 ευρώ, 600 παραπεμπτικά και 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα στοιχεία για ιδιώτες γιατρούς που γράφουν πακέτα εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε συχνά χρονικά διαστήματα. Νευρολόγος στην Καρδίτσα παρουσίασε δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του έτους 350.000 ευρώ, με πάνω από 600 παραπεμπτικά και περίπου 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο κέντρο αποκατάστασης. Παθολόγος στην Ηγουμενίτσα εμφάνισε δαπάνη για το εξάμηνο 340.000 ευρώ, πάνω από 800 παραπεμπτικά και 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.

Όσον αφορά την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν υπερβάσεις που ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην Αττική αδικαιολόγητα υψηλή συνταγογράφηση καταγράφεται σε γιατρούς της Νέας Σμύρνης ενώ στην περιφέρεια τα πρωτεία κατέχει η Λάρισα. Το φαινόμενο διαπιστώνεται στις ειδικότητες της παθολογίας, της καρδιολογίας, της ορθοπεδικής, της γενικής ιατρικής και της μαιευτικής-γυναικολογίας.

Η υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους παρατηρείται στο δήμο Νέας Σμύρνης με 19.948,10 ευρώ και ακολουθούν ο δήμος Αλίμου (13.223,50 ευρώ). Από πλευράς νομών, η υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους εμφανίζεται κατά σειρά στη Λάρισα, τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

Το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ, τονίζοντας ότι έχει αποφασιστεί από την τρόικα, έχει θεσμοθετηθεί και θα ισχύσει από το 2014.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα καταβάλλεται μόνο από όσους έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν, καθώς θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το εισιτήριο υγείας που επιτρέπει δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία σε απόρους, ανασφάλιστους, χρονίως πάσχοντες ή ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.

Αναφορά έγινε και για τον ψυχίατρο δημόσιου νοσοκομείου, ο οποίος φέρεται ότι έδινε δικαιολογητικά για άδειες οπλοφορίας σε μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει ήδη διαταχθεί επείγουσα έρευνα ενώ εξετάζεται και το αν ο συγκεκριμένο γιατρός είχε παρουσιαστεί και είχε μιλήσει σε ΜΜΕ για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα