Γαλλία: Μπορεί ο Μακρόν να αποκλειστεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών;

Γαλλία: Μπορεί ο Μακρόν να αποκλειστεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών;

Διαγράφονται όσοι στηρίζουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο, που φλερτάρει με τα Ηλύσια Πεδία. Οι απαραίτητες υπογραφές εκλεγμένων που πιέζουν τον Μακρόν και η ημερομηνία κλειδί για την κατάθεσή τους

Η υπομονή των σοσιαλιστών εξαντλήθηκε… το κόμμα του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πως θα επιβάλει κυρώσεις σε όσα μέλη και εκλεγμένους του δηλώσουν τη στήριξή τους στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης των σοσιαλιστών και πλέον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν. Μια κίνηση που προφανώς σκοπό έχει να κάνει δύσκολη τη διαδρομή του Μακρόν προς την προεδρία της Γαλλίας, αφού αν εκείνος δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές, δεν θα κατορθώσει να είναι τελικά υποψήφιος.

Στο παρελθόν, δεν έλειψαν τα “φίλια πυρά” εντός του γαλλικού κοινοβουλίου από βουλευτές της πλειοψηφίας που στηρίζουν τον επικεφαλής του κινήματος “En Marche” και οι οποίοι τοποθετούνταν ενάντια στην υποψηφιότητα και τους υποστηρικτές του διεκδικητή του χρίσματος των σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Όσοι στηρίζουν τον Μακρόν θα αποκλείονται από το σοσιαλιστικό κόμμα

“Όσοι στηρίζουν τον Μακρόν θα αποκλείονται από το σοσιαλιστικό κόμμα” ξεκαθάρισε το πρωί της Τρίτης ο γγ του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλις, παραθέτοντας το παράδειγμα του Γερουσιαστή και Δημάρχου της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ, μιας από τις πιο προβλημένες προσωπικότητες που υποστηρίζουν τον Μακρόν.

Οι 500 υπογραφές

Η ανησυχία των σοσιαλιστών αφορά κατά κύριο λόγο στο σύστημα που καθορίζει τους υποψηφίους. Σύμφωνα με αυτό ένας Γάλλος πολίτης μπορεί να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία μόνο αν συγκεντρώσει 500 υπογραφές εκλεγμένος σε όλα τα επίπεδα της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Αυτή η πρακτική έχει αποτελέσει άλλωστε αντικείμενο κριτικής και από τον έτερο υποψήφιο Ζαν Λουκ Μελανσό, που κατήγγειλε πως έτσι αποκλείονται υποψήφιοι από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς. Και αυτή είναι και η βασική δυσκολία για τον Εμανουέλ Μακρόν, που οι δημοσκοπήσεις θέλουν να βρίσκεται στο δεύτερο γύρο απέναντι στην Μαρίν Λεπέν και εκεί να κερδίζει την προεδρία με χαρακτηριστική άνεση.

Θα υπογράψω για τον Μακρόν, αν φοβόμουν τις απειλές του Καμπαντέλις δεν θα ασκούσα πολιτική

Κάθε υποψήφιος οφείλει ωστόσο να συγκεντρώσει τις υπογραφές εκλεγμένων ως και τις 17 Μαρτίου, ημερομηνία κατάθεσης της λίστας για την επικύρωση της υποψηφιότητας. “Θα υπογράψω για τον Μακρόν, αν φοβόμουν τις απειλές του Καμπαντέλις δεν θα ασκούσα πολιτική” σχολίασε ο σοσιαλιστής βουλευτής Κριστόφ Καστανέ. Από το στρατόπεδο του ανεξάρτητου υποψηφίου ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο πως έχουν συγκεντρώσει ήδη 400 υπογραφές.

Παλιότερο δημοσίευμα της Le Monde σχολίαζε πως το βασικό μέλημα του “En Marche” είναι αυτές οι υπογραφές, γεγονός που εξηγείται και από τον διαδικτυακό  ιστότοπο “Οι εκλεγμένοι με τον Μακρόν” στο οποίο απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συνταχθούν μαζί του. Η υποψηφιότητα βέβαια του πρώην σοσιαλιστή φαίνεται να βρίσκει απήχηση και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς από το χώρο του κέντρου, που προστιθέμενες στους υποστηρικτές του θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των υπογραφών.

Θα δούμε που βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου

“Θα δούμε που βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου” σχολιάζουν από το σοσιαλιστικό κόμμα, προαναγγέλοντας εκπλήξεις στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές και υπονοώντας σαφώς πως ενδέχεται το σημερινό φαβορί για την εκλογή, ενδέχεται να αποκλειστεί από τη διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα