ΕΔΕ: Αντιδράσεις για δηλώσεις Παπαγγελόπουλου

ΕΔΕ: Αντιδράσεις για δηλώσεις Παπαγγελόπουλου
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βρέθηκαν οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου περί "δικαστικών πραξικοπημάτων". Η πρόεδρος της Ένωσης μίλησε για "αποδόμηση του θεσμού της Δικαιοσύνης"

Στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βρέθηκαν οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου περί “δικαστικών πραξικοπημάτων”, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλο να υποστηρίζει πως “όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της”.

Παρουσία πολιτικών και δικαστικών παραγόντων,  αλλά και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, κατά τη συνέλευση η πρόεδρος της Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη, αναφέρθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Διαφθοράς, Δ. Παπαγγελόπουλος, λέγοντας: “μίλησε για “δικαστικά πραξικοπήματα”, δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, ταχεία, εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών”.

Παράλληλα, μίλησε για την αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων: “Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. “Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλειπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο” είπε με νόημα. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι “στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν”.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομιας

Κατά την ομιλία του,  ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμου του δικαστικού και νομικού κόσμου.

“Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωση της. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα. Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Κόντρα Αθανασίου – Θάνου

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου για “εξωφρενικές τις πρόσφατες προαγωγές δικαστών”, αναφερόμενος στην νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης, Βασιλικής Θάνου, προκάλεσε έντονο διάλογο μεταξύ των δύο.

Ο Χαρ. Αθανασίου δήλωσε: “Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες”. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός, είπε: “Ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές”

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απαντώντας στον πρώην υπουργό είπε: “Μιλήσατε για παραλείψεις. Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος. Δεν αντιδράσατε όταν παρελείφθει ο κ. Κουτρουμάνος, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος”.

“Οι δικαστές να εργαστούν περισσότερο”

Από την πλευρά της, η Εισαγγελέας του Α.Π., Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά την ομιλία της τόνισε: “Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει συνέπειες στην οικονομική ζωή της χώρας. Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα.  Πρόταση για επιμήκυνση του ωραρίου για 2-3 ώρες. Η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει την δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο. Τα πινάκια πρέπει να εξαντλούνται. και η πολιτεία να δώσει πόρους για να καλυφθούν τα κενά…”

Πόθεν έσχες

Αντίστοιχα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιαννακίδη, ανέφερε: “Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βλέπει τους δικαστικούς λειτουργούς ως δημοσίους υπαλλήλους. Και δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους. Η κρίση ενίσχυσε αυτή την κατάσταση, προκαλώντας θέματα σεβασμού στο κράτος δικαίου.”

Αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες, η δικαστική λειτουργός υπογράμμισε ότι “το μέτρο της δημοσιοποίησης δεν εφαρμόζεται πουθενά, παρά μόνο  στην Ρουμανία. Σε κάποιες χώρες δεν υπάρχει καν πόθεν έσχες. Θεωρούμε υποκριτικό το γεγονός ότι θα υπάρξει πάταξη της διαφθοράς με την δημοσιοποίηση του. Πέραν από τα σχόλια σε επίπεδο κουτσομπολιού και της στοχοποίηση ορισμένων λόγω των ειδικών καθηκόντων που ασκούν, δεν εξυπηρετούν την διαφάνεια, αλλά αυτό που φαίνεται και όχι ό,τι πραγματικά συμβαίνει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα