Ο Φιγιόν και ψεύδεται και παραμένει υποψήφιος

Ο Φιγιόν και ψεύδεται και παραμένει υποψήφιος

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την "απολογία" του για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλη μια από τις δηλώσεις μετανοίας του έρχεται να διαψευσθεί δημόσια από τη Βρετανία. Στο μεταξύ νέα δημοσκόπηση τον φέρνει τρίτο και εκτός β' γύρου

Μπορεί στο στρατόπεδο Φιγιόν να εκτιμούν πως η συνέντευξη Τύπου του υποψηφίου της κεντροδεξιάς παράταξης, το βράδυ της Δευτέρας, έδειξε “ποιος είναι το αφεντικό” και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας να αναζητά τρόπους να περάσει στην αντεπίθεση, όμως οι αντιφάσεις και τα στραβοπατήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Το μικρό ψέμα που εξέθεσε τον πολιτικό κατά τη χθεσινή του “απολογία” για το PenelopeGate, η επίθεση εναντίον των ΜΜΕ, η υπόθεση Bygmalion που καίει τον Νικολά Σαρκοζί και εκθέτει κι άλλο το κόμμα της δεξιάς και τέλος και οι δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να αποκλείεται από το β’ γύρο έρχονται να διαψεύσουν την όποια αισιοδοξία για ρελάνς.

Ο Φρανσουά Φιγιόν αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της χθεσινής του ομιλίας, στους δημοσιογράφους γενικότερα, αλλά και την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού France 2, Envoye Special ειδικότερα, για την επιλογή της να προβάλει παλαιότερη συνέντευξη της συζύγου του στη βρετανική Sunday Telegraph. Σε αυτή η Πενελόπ Φιγιόν παραδεχόταν πως δεν έχει εργαστεί ποτέ για λογαριασμό του συζύγου της, παρά το γεγονός πως είχε ήδη λάβει αμοιβή πάνω από 800.000€ ως κοινοβουλευτική ακόλουθος του.

Το μισό ψέμα που ήρθε στο φως…

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, η φράση της συζύγου του απομονώθηκε και προβλήθηκε εκτός γενικότερου πλαισίου. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Φιγιόν επικαλέστηκε ενόχληση της Βρετανής δημοσιογράφου που είχε φέρει εις πέρας την εν λόγω συνέντευξη για τη Telegraph. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: “Η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη διαμαρτυρήθηκε προσωπικά στη σύζυγό μου, δηλώνοντας σοκαρισμένη για την κατάχρηση της συνέντευξης”.

Για κακή του τύχη, η γαλλική εφημερίδα Liberation επικοινώνησε με την εν λόγω δημοσιογράφο, η οποία και διέψευσε τα λεγόμενά του. Η Κιμ Γουίλσερ, που πλέον εργάζεται για τον Guardian, δήλωσε κατηγορηματικά: “Το λέω ξεκάθαρα: δεν καταδίκασα ποτέ την έρευνα της εκπομπής Envoye Special. Εκείνοι έκαναν τη δουλειά τους”. Στη συνέχεια, η Βρετανή ανάρτησε στο twitter την ίδια διάψευση των λεγομένων του Φιγιόν. “Σταματήστε να μου αποδίδετε ψευδείς τοποθετήσεις” σημείωνε μεταξύ άλλων και στα γαλλικά.

Η αντιπαράθεση μέσω twitter

Ο Γάλλος πολιτικός δεν άφησε τη διάψευση να πέσει κάτω και δημοσιοποίησε τα προσωπικά email της δημοσιογράφου προς την Πενελοπ Φιγιόν. Σε αυτά η Γουίλσερ εξέφραζε όντως την λύπη της για τη διάσταση που είχε πάρει η όλη υπόθεση και για το γεγονός πως στοιχεία της συνέντευξης είχαν προβληθεί “εκτός πλαισίου της συζήτησης”. Εκείνο όμως που δεν έλεγε ο Φρανσουά Φιγιόν, αλλά το πρόδιδε η ημερομηνία αποστολής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είναι πως η δημοσιογράφος τα είχε στείλει πριν την προβολή της επίμαχης εκπομπής στη γαλλική τηλεόραση.

Απαντώντας λοιπόν άμεσα στον υποψήφιο, η δημοσιογράφος ξεκαθάρισε πως οι αναφορές της αφορούσαν σε άρθρα της εφημερίδας Canard Enchaine (η οποία και έβγαλε το όλο θέμα στη δημοσιότητα) και του περιοδικού Marianne που απομόνωσαν φράσεις από την συνέντευξη.

Η Γουίλσερ πέρασε, έκτοτε, στην αντεπίθεση σημειώνοντας. “Έγραψα στην κα. Φιγιόν εκφράζοντας τη λύπη μου για το γεγονός πως μια συνέντευξη προ δεκαετίας ανασύρθηκε ώστε να μας “χτυπήσει” όλους, εμού συμπεριλαμβανομένου” ανέφερε και πρόσθεσε: “Το μήνυμα συμπάθειας για την κατάσταση χρησιμοποιείται τώρα εναντίον μου και ως προπέτασμα καπνού για το γεγονός πως υπάρχει μια συνέντευξη και ένα βίντεο με την κα. Φιγιόν. Διαβάστε το άρθρο. Δείτε το βίντεο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω”.

Νέα δημοσκόπηση φωτιά

Την ίδια ώρα νέα δημοσκόπηση δίνει τον υποψήφιο στην τρίτη θέση και εκτός προεδρικής κούρσας. Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος του κόμματος Les Republicains, εξασφαλίζει το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο και δεν περνά στον δεύτερο.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου προηγείται με το 25% των ψήφων, έναντι 23% για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Opinionway που δημοσιεύονται σήμερα.

Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει το 66% των ψήφων και καταγράφει τάση ανόδου σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Opinionway (6 Φεβρουαρίου), που τον έφερνε νικητή των προεδρικών εκλογών με το 65% των ψήφων.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ LIBERATION

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα