Το χρέος στο επίκεντρο
Ικανοποίηση για τις ανακοινώσεις της Eurostat και τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, εκφράζει το Μαξίμου μετά τη σύσκεψη με Τσίπρα, Τσακαλώτο, Δραγασάκη, χρησιμοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως ασπίδα στις πιέσεις για προληπτικά μέτρα
- 03 Μαΐου 2016 21:39
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων πέντε ημερών χάραξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από δυόμιση ώρες.
Η κυβέρνηση εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της Αθήνας για επιστροφή στην ανάκαμψη το β, εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώνει το Μαξίμου.
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. “Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά” , προσθέτουν με νόημα, ομολογώντας έτσι ότι παραμένει η διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ (και το Βερολίνο).
Ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρείται βέβαια καθοριστική και παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπει το Μαξίμου, η αγωνία είναι έκδηλη στην κυβέρνηση, που ρίχνει όλα της τα όπλα στην προσπάθεια να καταφέρει να κλείσει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαϊου.
Η τρίμηνη αξιολόγηση που επιμένει να θέλει το Ταμείο, η μη ανάμειξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στα μέτρα που θα προβλέπονται, η μη αποδοχή των στοιχείων της Eurostat, οι περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο παραμένουν τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση.
Κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έκαναν πάντως λόγο για καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία.
“Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει”, σχολίαζαν χαρακτηριστικά.